Lideri ljevice suglasni: Softićeva šutnja je čin veleizdaje, Izetbegović mora podnijeti ostavku

tačno.net
Autor/ica 10.3.2017. u 09:54

Lideri ljevice suglasni: Softićeva šutnja je čin veleizdaje, Izetbegović mora podnijeti ostavku

Sud u Hagu u obrazloženju odluke navodi da je Sakib Softić poslao pismo tom sudu u maju 2016. i tražio odgovor da li važi njegov legitimitet u slučaju revizije presude protiv Srbije, kao što je to bilo u slučaju prvobitnog postupka koji je okončan 2007. godine.Samo dan nakon što je Softić pisao Hagu, dakle 26. maja 2016. godine Haški tribunal je obavijestio Softića da će za slučaj revizije presude biti potrebna nova saglasnost, odnosno novo imenovanje, koje je trebalo izvršiti Predsjedništvo BiH.S obzirom na to da Predsjedništvo BiH, niti ijedna druga institucija BiH nije ponovo imenovala Softića za agenta, njegov legitimitet više nije važio.

Nakon ovog saopćenja Haškog suda reogavali su lideri lijevih stranaka i brojni neovisni intelektualci.

Lider SDP-a BiH  Nermin Nikšić traži ostavku Bakira Izetbegovića: “Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu posljedica je površnosti i neozbiljnosti s kojom se pristupilo pitanju revizije presude. Da je priprema revizije urađena ranije i da se nije čekao zadnji dan, vjerujemo da bismo imali drugačiji ishod. Danas pravda trpi zbog nemara i nesposobnosti, a nije moralo biti tako da je reviziji posvećena barem jedna desetina pažnje koju su SDA i njeni partneri posvetili stranačkim imenovanjima. Jasno je ko za to snosi najveću odgovornost i da su sva uvjeravanja koja su prezentirana javnosti o ozbiljnim pripremama i analizama s pravnim ekspertima za koje i dalje ne znamo ko su, bila potpuno neutemeljena. Zbog takvog pristupa Izetbegović bi trebao snositi političku odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH”

Lider  Građanskog saveza Reuf Bajrović šutnju o Softićevom isteklom mandatu smatra veleizdajom: “Neinformisanje javnosti da je sud u Hagu obavijestio Softića da nema legitimaciju je čin veleizdaje Bakira Izetbegovića i cijele SDA.”

Predsjednik Naše stranke  Predrag Kojović također insisistira na Izetbegovićevoj  ostavci: “Moralno pravo, pa rekao bih i moralna obaveza države Bosne i Hercegovine bila je da, ukoliko posjeduje adekvatne pravne pretpostavke pokrene postupak za reviziju. Presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. imala je važnost što je utvrdila istinu o prirodi zločina u Srebrenici – da je izvršen genocid. Sa revizijom presude, imali smo možda priliku da se borimo za zaokruživanje istine, zbog čega dijelim razočarenje i saosjećam sa građanima Bosne i Hercegovine, posebno žrtvama rata neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti. Odbacivanjem zahtjeva zbog nelegalnosti zahtjeva postupak je danas prošlost i podnosilac neadekvatne aplikacije bi u svakom demokratskom društvu preuzeo odgovornost za ovakav ishod“

Jedan od najvažnijih pozorišnih  režisera u regiji Dino Mustafić  razočaran je manipulacijom Bakira Izetbegovića i “eksperata” iz Vijećnice:  “Bošnjačkim političarima i “ekspertima” sa čuvenog sastanka u Vijećnici najbolje bi bilo da šute do kraja života, tako bi se izvinuli žrtvama, SDA “minder politika” nije državna već stranačka, Hag je to potvrdio ovom odlukom. Jedini koji su na to ukazivali bili su iz GS-a, ali kome?”

Refik Hodžić bio je jedan od rijetkih koji je upozoravao na manipulacije SDA: “Ispalo je da je Sakib Softić iz gepeka iznio gomilu papira i predao ih na pisarnici a da nije bio više ovlašten da to uradi od nekog prolaznika. Za tu blamažu i za njene višestruke destruktivne posljedice neko mora odgovarati”, kaže Hodžić.

Emir Suljagić koji je prežio genocid u Srebrenici u ranijim tekstovima je naglašavao da je priča o reviziji šarena laža Bakira Izetbegovića. “Krivica za ovo je na leđima Izetbegovića i SDA, a Dragan Čović se upisao na istu stranu historije na kojoj stoji ime Mate Bobana.”

Na saopštenje Haški tribunal napominje da je još u maju 2016. obavijestio Softića da on više nema legitimitet da zastupa BiH još nema reakcije iz kabineta Bakira Izetbegovića.

Nema dvojbe da slučaj Softić predstavlja jednu od najvećih političkih afera u poslijeratnoj BiH  i da će odgovorni za ovaj slučaj morati  snositi odgovornost.

tačno.net
Autor/ica 10.3.2017. u 09:54