Oskrnavljena džamija Pobrišće u Ljubuškom

tačno.net
Autor/ica 14.11.2015. u 16:09

Izdvajamo

  • Jučer oko 17 sati demoliran je vjerski objekat Islamske zajednice - Mesdžida, Pobrišće u Ljubuškom. Iz PU Ljubuški naveli su kako je nakon izvršene kriminalističke obrade utvrđeno da je izvjesni 42-godišnji K.C. iz Studenaca počinio kazneno djelo. Županijsko tužiteljstvo ocijenilo je da se radi o kaznenom djelu Oštećenje tuđe stvari iz čl. 293. st. 2. KZ-a FBiH.

Povezani članci

Oskrnavljena džamija Pobrišće u Ljubuškom

Jučer oko 17 sati oštećen je vjerski objekat Islamske zajednice – Mesdžida, Pobrišće u Ljubuškom. Iz PU Ljubuški naveli su kako je nakon izvršene kriminalističke obrade utvrđeno da je izvjesni 42-godišnji K.C. iz Studenaca počinio ovo kazneno djelo te je lišen slobode.

Pobrisce

Džamija u Pobrišću

Počinitelj kaznenog djela nakon što je ušao u dvorište vjerskog objekta razbio je oglasnu ploču, ulazna vrata, a potom ušao u džamiju te razbio i oštetio inventar.

džamija pobrišće

Iz PU Ljubuški kazali su da će Županijskom tužiteljstvu biti podneseno Izviješće o počinjenom kaznenom djelu protiv K. C. (42), zbog osnova sumnje da je počinio isto.

Budući da su sve džamije u gradu Ljubuškom ostale neoštećene u prošlom ratu, srušene su džamije u Vitini i u Gradskoj, postavlja se pitanje: je li riječ o “neodgovornom pojedincu” kako najčešće kažu lokalne vlasti u ovakvim slučajevima ali, Ljubušaci, vjernici koji posjećuju ovaj vjerski objekat osjećaju nelagodu ne znajući šta je povod ovom skrnavljenju niti poruka istog. Danas, nakon ovoga inicidenta, nikome od njih nije svejedno.

tačno.net
Autor/ica 14.11.2015. u 16:09