Liberalni pokret Srbije: Osećamo tugu, sramotu, bes, očajanje zbog genocida u Srebrenici

tačno.net
Autor/ica 13.7.2013. u 08:57

Liberalni pokret Srbije: Osećamo tugu, sramotu, bes, očajanje zbog genocida u Srebrenici

Jedanaestog jula 1995. u Srebrenici u istočnoj Bosni, dogodio se jedan od najmonstruoznijih zločina jednog naroda nad drugim. Dogodio se genocid i to u svom najkrvavijem obliku

Toga dana upala je do zuba naoružana Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića i stala nasuprot muslimanskog naroda.  Nenaoružani, gladni, žedni, prestravljeni za svoju decu, unuke, braću, sestre, bake … Čitave porodice su ubijane. Oni koji su imali sreće bili su proterani. Tih dana su mnogi poslednji put videli svoje najbliže da ih više nikada ne vide.

Do 19. jula organizovano i sistematski Vojska Republike Srpske ubila je oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana. Mladić izjavljuje da se nalazi u “srpskoj Srebrenici”, da grad “predaje srpskom narodu i da je “došlo vreme da se posle bune protiv dahija osvetimo Turcima”.

Liberalni pokret Srbije oseća tugu, sramotu, bes, očajanje, nemoć, zbog onoga što se dogodilo tih nekoliko dana i noći u Srebrenici.

Da li smo mogli nešto učiniti? Mi, odavde … da li smo mogli pomoći? Nismo. Nije mogao da pomogne ni holandski mirovni bataljon pod UN. Nisu hteli da pomognu ni najmoćnije sile sveta, a znale su dobro šta se to dešava u Srebrenici.

Osuđujemo sve svetske sile kao saučesnike u ovom, jednom od najstravičnijih genocida u istoriji. Osuđujemo pojedine države članice EU koje podržavaju relativizaciju genocida kako bi naplatile istorijska ili kreditna dugovanja nekim drugim članicama EU.

Odričemo se javno svih onih zločinaca koji pripadaju srpskom rodu i narodu. Onih koji su učinili genocid nad nedužnim bošnjačkim narodom. Onih koji su otvorili bezgraničnu ranu i probudili ili rodili mržnju prema srpskom narodu. Onih koji bi i danas da žive od ratova, mržnje i krvi.

Koliko će i da li će ikada sve ove strahote proći i da li će oni Srbi koji nisu krivi moći jednoga dana da pruže ruku i da im bude prihvaćena od muslimanskog naroda?

Liberalni pokret Srbije veruje da će doći to vreme. Da će se vlast u Srbiji kretati prema Evropskoj uniji i celom svetu, ali da pre svega moramo iskreno priznati sve zločine pojedinih pripadnika srpskog naroda nad onima sa kojima smo nekada živeli zajedno u jednoj zemlji. Za zlodela nad srpskim narodom neka oni koji misle kao mi, zatraže od svojih zločinaca isto.

tačno.net
Autor/ica 13.7.2013. u 08:57