Lex Perković se mijenja do 1. siječnja, Reding podržala Vladu oko ćirilice u Vukovaru

tačno.net
Autor/ica 25.9.2013. u 10:29

Lex Perković se mijenja do 1. siječnja, Reding podržala Vladu oko ćirilice u Vukovaru

DPA

“Zakon će stupiti na snagu što je prije moguće, a najkasnije do 1. siječnja 2014.”, rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka Orsat Miljenić

Piše: Jasmin Klarić

BRUXELLES   Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, poznatiji kao “Lex Perković” izmijenit će u hitnoj proceduri i stupit će na snagu najkasnije 1. siječnja 2014. godine, objavili su hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić i povjerenica Europske komisije za pravosuđe Vivien Reding. U Zakonu će se ukinuti sporno vremensko ograničenje pri izručenju hrvatskih državljana, pa će se europski uhidbeni nalog odsad moći primjenjivati i na zločine počinjene prije kolovoza 2002. godine, kako je na tome dosad i inzistirala Europska komisija. S druge strane, dijelom je ispoštovan i hrvatski zahtjev za nekoliko mjeseci vremena odgode od primjene zakona.

Procedura za pokretanje sankcija protiv Hrvatske time se ne zaustavlja automatski, no kako je Reding najavila, ukoliko se zakon promijeni onako kako je dogovoreno, EK će odlučiti o daljnjim koracima, uključujući i o zaustavljanju procedure.

Reding je odgovarajući na pitanja novinara otvoreno podržala i napore koje Vlada čini na uvođenju ćirilićnog pisma u javnu upotrebu u Vukovaru.

Novi list

tačno.net
Autor/ica 25.9.2013. u 10:29