Krunidba kralja Tomislava Vasinom krunicom

Predrag Lucić
Autor/ica 27.10.2015. u 10:21

Krunidba kralja Tomislava Vasinom krunicom

Onima koji su se požurili da osječki igrokaz u režiji glavnoga tajnika HDZ-a nazovu zloupotrebom oboljele Ene Šarac u političke svrhe i da njezinu krunidbu kralja Tomislava Vasinom krunicom proglase etičkim dnom dna, ostaje još desetak dana da se uvjere kako i pod dnom dna postoji dna dno…

Piše: Predrag Lucić, novilist.hr

Za Gordanu Vilović, profesoricu etike na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, to je bila »neprimjerena i neukusna manipulacija, ispod svake razine«.

I »etički i politički kič kakav odavno nije viđen«. Ostala je, kaže, šokirana i žalosna zbog činjenice da se netko usudio u političke svrhe zloupotrijebiti čak i djevojku koja se bori s teškom bolešću.

Za psihologinju Mirjanu Nazor to je bilo »dno dna«. Jer ona smatra da su djeca i invalidi posebno osjetljive skupine čije patnje nitko odgovoran ne bi smio koristiti za osobnu ili stranačku promociju.

Za neke news-portale to je bilo »prljavo i nisko«, i toliko ljigavo da »ljigavije ne ide«.

Za neke novine to je bilo »političko iskorištavanje vjerskih osjećaja i emocija« u režiji Milijana Brkića kakvo se »nikad više ne bi smjelo ponoviti«.

Za Tomislava Karamarka to je, međutim, bilo »prekrasno iznenađenje» koje se dogodilo u jednom »spontanom trenutku«.

A to – o čemu bi se trebalo izjasniti i Izborno etičko povjerenstvo – počinje kada se glavni tajnik HDZ-a Milijan Vaso Brkić na predizbornom skupu Domoljubne koalicije u Osijeku spontano proglašava nedostojnim da predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku uruči krunicu s kojom je prevalio čitav ratni put u Domovinskom ratu, pa na pozornicu poziva Enu Šarac, djevojku koja se već trinaestu godinu bori s tumorom na mozgu, da to uradi umjesto njega.

Dok djevojka spontano čita pripremljeni govor potpore Hrvatskoj demokratskoj zajednici i dok njezine čelnike moli da se »kad preuzmu kormilo Hrvatske, zauzmu za sve naše ljude koji su oboljeli od teških bolesti, a nemaju dovoljno novca za liječenje«, te da učine sve kako bi naše liječnike i medicinske sestre, koje »u inozemstvu cijene, a ovdje ne mogu raditi«, zadržali u domovini, Milijan Vaso Brkić spontano lupa lijevim dlanom o dlan desne ruke, oko koje je omotao krunicu za voljenoga predsjednika.

Glavni tajnik HDZ-a potom uz spontani šapat predaje krunicu Eni, a ona je spontano stavlja oko Karamarkova vrata. Dirnut tolikom spontanošću i »prekrasnim iznenađenjem«, šef stranke se, ništa manje spontano, hvata za džep i vadi krunicu koju, kako kaže, stalno nosi sa sobom. Njiše Karamarko tu brojanicu nad stranačkim pulpitom dok razdraganoj publici objašnjava kako je to »posvećena krunica svetoga pape Wojtyle«, te je na koncu poklanja oboljeloj djevojci zauzvrat za onu Brkićevu. I gromko obećava da će Domoljubna koalicija pobijediti na izborima, kao što će i Ena Šarac pobijediti bolest.

To pobjedničko raspoloženje je, na sreću svih okupljenih, ostalo nepomućeno. Jer scenarijem Milijana Brkića nije predviđeno da se osječkom skupu – makar i spontano – obrati dr. Ante Ćorušić, zagrebački ginekolog, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo i navodno najozbiljniji stranački kandidat za nasljednika Siniše Varge u ministarskoj fotelji.

Tako ni Ena Šarac ni publika u dvorani nisu bili u prilici čuti ono što HDZ-ov zdravstveni strateg propovijeda već godinama. A propovijeda da »Hrvatska još uvijek ima socijalistički zdravstveni sustav i da su se svi ostali sustavi, osim zdravstvenog, već prebacili na kapitalizam«. Da »ne možemo imati svi jednako pravo na jednaku uslugu« i da »narodu moramo reći istinu«, a istina je »da će bolju zdravstvenu skrb imati oni koji mogu više platiti«, pa će stoga »radno aktivni ljudi, koji mogu proizvoditi novac, u zdravstveni sustav i u svoje zdravlje morati ulagati više, kao što ulažemo u automobile ili mobilnu telefoniju«.

Dr. Ante Ćorušić isto tako tvrdi da će »najbolji hrvatski doktori otići van, za boljom plaćom, u Njemačku, Austriju, Francusku, Britaniju…«, jer se to »dogodilo i Poljacima, Česima, Slovacima…«. I da »to ne možemo promijeniti«.

Kazati Eni Šarac da joj HDZ neće moći ispuniti želju da hrvatske liječnike i medicinske sestre zadrži u domovini, značilo bi priznati da za njihov egzodus nije zaslužna aktualna Vlada i da ga ne bi uspjela spriječiti ni bilo koja druga garnitura, da je umjesto ove Milanovićeve stolovala u Banskim dvorima, pa tako ni Karamarkov dream-team. A time bi se ionako neuvjerljiva predizborna retorika HDZ-ova vođe pokazala još ispraznijom i promašenijom.

Stoga je ova Brkićeva predstava s bolesnom djevojkom i krunicama bila vrhunac HDZ-ove strategije za ozdravljenje zdravstva. A onima koji su požurili da taj spontani igrokaz u režiji glavnoga tajnika HDZ-a nazovu zloupotrebom oboljele Ene Šarac u političke svrhe i da njezinu krunidbu kralja Tomislava Vasinom krunicom proglase etičkim dnom dna, ostaje još desetak dana da se uvjere kako i pod dnom dna postoji dna dno.

Predrag Lucić
Autor/ica 27.10.2015. u 10:21