KOLINDATERALNE ŽRTVE

Ivo Anić
Autor/ica 29.6.2016. u 20:01

KOLINDATERALNE ŽRTVE

Tko je zapravo ubojica nesretnog Tomislava Salopeka? Pamtite li Tomislava Salopeka, prvog Hrvata žrtvu ISIL-a? Ili ste ga zaboravili, kao što ga je (zar vas čudi) zaboravio i servis vladajućih HTV, kao što su ga zaboravili mediji, portali, praktički svi osim njegovih roditelja?

Kada smo onomad, a u rujnu je to bilo prije dvije godine godine, preko američkog State Departmenta saznali da smo ničim izazvani u koaliciji koju su Sjedinjene Američke Države okupile u borbi protiv Islamske države (IS) i da smo pritom iračkoj vojsci uvalili stare kalašnjikove u vrijednosti tričavih 700 milijuna kuna da skrpamo proračun (proračun za neuke je riječ koja označava mjesečne naknade za politički podobne, državne službenike, vojsku i predsjednicu) prvo što sam učinio maknuo sam kurčenje tadašnjeg premijera Milanovića iz vidokruga i okrenuo na Federalnu televiziju na kojoj je mladić umotan u maramu u kameru govorio svojoj muslimanskoj braći negdje s granice Sirije. Isti mladić, ili sličan njemu, koji je govorio danas držeći pušku, kako reče uvaženi analitičar, bivši Tuđmanov tjelohranitelj, koja je vidjela rata.

Dečko, fakultetski obrazovan, književnim rječnikom objašnjavao je tada kako se braća moraju odnositi prema Hrvatima, dakle neprijateljima Islama. Mrtav hladan opisivao je kako se truje voda, izvori i bunari, kako je dobro i poželjno Hrvatima postaviti eksplozivne naprave u dječje vrtiće i škole jer je psihološki učinak nenadjebiv ako recimo digneš kat sa osmoškolcima u zrak. Nadalje dečko je obrazlagao kako se vatrenim oružjem da fino propucati narod na tržnicama ili samoposlugama, trgovačkim centrima koji su za takve nepodopštine dušu dali. Napomenuo je naš junak da je premijer Milanović kreten (jedino što sam se užasnut složio) jer nam je turizam jedina preostala grana privrede i da bi bilo super da dignemo u zrak par stotina Čeha ili Poljaka koji kampiraju pod obroncima Biokova čisto da Milanoviću sjebemo sezonu.

Pokazao je tada vojnik IS-a kako se ubija hladnim oružjem i kako se prave rasprskavajuće bombe od mikrovalnih pećnica i boca s benzinom. Napomenuo je da za svakog brata koji je pao od američke ruke ili snajpera treba ubiti ili zapaliti barem troje žena ili djece koalicije koja im se drznula suprotstaviti. Kompletan prilog prenijela je i Al Jazeera u kasnijem dnevniku dok smo na HTV -u gledali kako mali kitovi sišu svoje velike majke pri brzini od šezdeset kilometara na sat.

Doznali smo tako da naša vlada Kurdima šalje opremu i naoružanje a da naše tvornice šljemova i kaciga rade u dvije smjene, da nam je to iako jedini izvoz veliki skok u posrnuloj privredi i da nas čeka svijetla budućnost na tržištu tenkova, motornih samohotki i pancirnih košulja, vlasnik tvrtke koja se bavila tim bio je netko od naših promućurnih i prekaljenih generala koji su sami isprobali pancirke iza nas kao i svoje kacige koje su neprobojne. Jedne od najkvalitetnijih na svijetu.

Iste večeri oglasio se i Mohamad na američkom CNN -u: “Ako možete ubiti američkog ili europskog nevjernika – napose zle i prljave Francuze – ili Australca ili Kanađanina, ili bilo kojeg (…) građanina zemalja članica koalicije protiv Islamske države, uz Božju pomoć ih ubijajte na bilo koji način”, rekao je Abu Mohamed al Adnani, glasnogovornik IS-a, u poruci objavljenoj na više jezika.

“Upadajte im u domove, sijecite im glave”

Islamska država pozvala je pobunjenike na egipatskom poluotoku Sinaju da nastave napade na egipatske sigurnosne snage, da im sijeku glavu i učine sve kako se ne bi osjećali sigurnima, a taj poziv upućuje na jake veze između terorističkih skupina.

“Preplavite ceste eksplozivom postavljenim za njih. Napadajte njihove baze. Upadajte im u domove. Sijecite im glave. Ne dopustite da se osjećaju sigurnima”, poručio je glasnogovornik IS-a Abu Muhamad al-Adnani na internetu egipatskim pobunjenicima.

Zanimljivo je da se upravo u vrijeme dok je naš nesretni Tomislav bio u zatočeništvu takfirističkih fanatika  Hrvatskom prešetavao jedan od najodgovornijih ljudi za nastanak Islamske države, bivši katarski emir, šeik Hamad bin Khalifa Al-Thani. Posjetio je Rijeku, Zadar, a u Šibeniku se susreo s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Čudno, ali nitko se nije usudio napisati jednu jedinu riječ o bivšem katarskom emiru, ocu aktualnog vladara Katara koji je sinu tron predao u lipnju 2013. godine, te njegovoj ulozi u financiranju i naoružavanju islamističkih ekstremista u Siriji, a koji će zajedno s onima iz Iraka kasnije proglasiti terorističku tvorevinu poznatu kao “Islamska država”. Ako je itko mogao učiniti nešto, onda je to bio bivši katarski emir i njegova poznanstva u redovima “kalifata”, a ne ministri i visoki sigurnosni dužnosnici Egipta, gdje je potpuno nepotrebno putovala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Egipatske vlasti, među njima i ministar vanjskih poslova, priznali su postojanje veza između IS-a i drugih militantnih skupina, uključivo jedne iz Egipta, ali su ustvrdili da u Egiptu nema boraca ISIL-a. Dakle uzmemo li u obzir ove činjenice, koje su, kao što to u ovom narodu inače biva, narodu koji ima pamćenje poput šišmiša, s pravom možemo postaviti pitanje tko je zapravo ubojica nesretnog Tomislava Salopeka? Pamtite li Tomislava Salopeka, prvog Hrvata žrtvu ISIL-a? Ili ste ga zaboravili, kao što ga je (zar vas čudi) zaboravio i servis vladajućih HTV, kao što su ga zaboravili mediji, portali, praktički svi osim njegovih roditelja?

Tko bi trebao odgovarati za taj gnusan čin i tko su oni koji se u naše ime zajebavaju i igraju vanjske politike, a pritom su svjesni da samo ljube guzice i ništa više i samim tim dovode u opasnost naše živote i živote naše djece?

Tko su visoki djelatnici NATO saveza koji bez pitanja nas jednom prijatelje trećeg svijeta i nesvrstane uvlače u svoje prljave sukobe za naftu i svoje ratove?

Hoće li naša predsjednica ikada priznati kako u tim zemljama kojima se grozi spominju jedino jedno ime koje poštuju, a kojega se ona grozi, ime Josipa Broza – Tita.  Naravno da neće, za nju i za naše političare on je vampir koji ih trajno podsjeća koliko su nesposobni, a mi smo ionako, samo kolindateralne žrtve.

Index.Hr

Ivo Anić
Autor/ica 29.6.2016. u 20:01