Kordić, Pećanin i Mustafić o napadima na Frljića: Krvoločni nasilnici jurišaju na umjetnost

tačno.net
Autor/ica 10.8.2015. u 17:28

Kordić, Pećanin i Mustafić o napadima na Frljića: Krvoločni nasilnici jurišaju na umjetnost

foto: šg

Intendant riječkog HNK Oliver Frljić, najvažniji i najprovokativniji redatelj na ovim prostorima, čovjek koji nas brutalno suočava sa istinom o vlastitim grijesima, trajno je na udaru desnila u Hrvatskoj a i šire. Huliganima iza kojih uvijek stoji dominantna desničarska stranka, u ovom slučaju HDZ, zasmetala je tribina ‘Drugi rat’, gdje su pet žena različitih nacionalnosti podijelile svoje ratne traume a koju je 5. kolovoza u riječkom HNK-u organizirao Frljić.  Ovaj javni razgovor  ostao je u sjeni huliganskog divljanja pripadnika Armade, navijača NK Rijeka, članova pojedinih veteranskih udruženja i A-HSP-a. Unatoč osiguranju, prosvjednici su u početku razgovora došli do ulaza u kazalište, odakle su sipali govor mržnje i isticali ustaško, zakonom kažnjivo, znakovlje.

FAH-H8056795huliganirijeka625

Foto: FAH

Po završetku tribine htjeli su se fizički obračunati sa sudionicima tribine ali ih je policija u tome spriječila. Fizički su napadnuti jedan zagrebački aktivist, kao i kolega novinar Hrvoje Šimičević.

Ugledna lingvistica Snježana Kordić ovaj divljački napad na Frljića i učesnike tribine za naš portal je komentirala:

“Odgovornost nosi pisani medij, u ovom slučaju Slobodna Dalmacija, koja je tendenciozno i netočno sročenim naslovom urednika namjerno huškala i poticala na nasilničko ponašanje. A nasiljem se želi pokazati tko vlada ovim društvom i upućuje se poruka tihoj većini intelektualaca da ne staju na put nacionalističkim hordama i da se autocenzuriraju u javnim nastupima. Treba podsjetiti da je fašizam svoje jačanje uvijek ostvarivao primjenom nasilja, koje ako je donijelo uspjeh umjesto kazne poticalo je na ponavljanje nasilja, i tako sve dok se društvo nije potpuno radikaliziralo. Upravo zato najveću odgovornost za sva ovakva nasilnička događanja kod nas imaju političari koji to bagateliziraju i često koketiraju s huliganskim nacionalističkim miljeom i čak ih instrumentaliziraju za vlastite političke ciljeve. Sad je na redu pravna država da jasno sankcionira huligane kao primjer za ubuduće kako će proći oni koji posežu za nasiljem.”

SNJEZANA

Snježana Kordić

Utemeljitelj magazina Dani, sarajevski advokat Senad Pećanin ističe:

“Oliver Frljić je jedan od najreprezentativnijih izdanaka plemenite (po)etike koja je iznjedrila Bogdana Bogdanovića, Srđu Popovića, Feral Tribune, Mirka Kovača, Dragana Markovinu, Dinu Mustafića, Ozrena Kebu… Da nije njih i njihovih djela mrak ovdašnjih fašizama poklopio bi regiju. Bojim se da šutljiva većina, koja nijemo posmatra pokušaje fizičkog i medijskog linčovanja Olivera Frljića, ne zaslužuje njegovu hrabru beskompromisnost.”

senad-pecanin-635x300

Senad Pećanin

Za  Dinu  Mustafića uglednog redatelja i dugogodišnjeg direktora festivala Mess, napadi su očekivani:

“To je sve očekivano, našminkan demokratijom leš nacionalizma iz 90-ih se vratio u naše živote. Perspektiva drugog se ne želi čuti niti vidjeti, svi slave pobjede i poraze, orkestrirano se kliče da su krivci za rat “oni”, a “mi” smo žrtve. Kada neko poput Frljića želi otvoriti drugačiju vizuru, biće uvijek napadan i osporavan. Umjetnost se služi jezikom emocija, razvija empatiju i saosjećanje, zato je neprijateljski dočekana od onih koji su rafalske pucnjeve zamjenili bljuvanjem nacoških gadorija. Oni su možda glasniji, ali su slabiji. Zato se vole i pomarisati, jer nemaju oružje protiv umjetnosti sem da budu krvoločni nasilnici.”

mustafic

Dino Mustafić

tačno.net
Autor/ica 10.8.2015. u 17:28