Klauški: Kako biti dobar Hrvat? (Opet.)

Autor/ica 18.5.2012. u 14:40

Klauški: Kako biti dobar Hrvat? (Opet.)

PATRIOTIZAM je proteklih godina pokazivao svakakva lica.

Recimo, kad je Franjo Tuđman kupio svoju vilu dan prije donošenja zakona kojim se to zabranjuje. Pa kad nije prijavio bankovnu ušteđevinu. Pa kad je ratovao u Bosni. Kad je poželio izbjeglim Srbima sretan put. Ili prisluškivao unutarnje neprijatelje i vrijeđao vlastite građane.

Patriotizam se dokazivao kriminalnom pretvorbom i privatizacijom, ratnim profiterstvom i bogaćenjem iza linija bojišnice.

Mjerio se količinom mržnje prema Srbima, skrivanjem ratnih zločina i branjenjem zločinaca. Patriotizmom se smatralo bježanje od Haaškog suda i hrvatske policije.

Uglađena strana kriminala

Da bi nam kasnije pokazao svoju uglađenu stranu. Bacio se u korupciju, utaju poreza, isisavanje novca iz javnih poduzeća, reketarenje poduzetnika za patriotske potrebe vladajuće stranke, kao i u nagomilavanje crnih fondova. Sve to u ime ljubavi prema domovini.

Kao i Bleiburg, Pavelićev grob i kamenovanje gay parade.

Da bismo sada došli do nove definicije patriotizma – plaćanja poreza.

Tedeschi i ljubav prema domovini

“Pitanje fiskalne discipline prije svega odražava odnos cjelokupnog društva prema državi, to je patriotizam kakav trebamo graditi”, izjavio je Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, u intervjuu tjedniku Forum.

On je bio jedan od poduzetnika koje je Porezna uprava pozvala da ispuni formular o svojim primanjima i imovini. Kaže da mu to nije bio problem i poručuje naciji da je upravo plaćanje poreza oblik poštivanja države.

I tako smo zagazili tamo gdje ni jedna hrvatska noga još nije kročila.

Domoljubni paradoks

Dok se nekad ljubav prema domovini dokazivala uzimanjem od države, sada se dokazuje davanjem državi.

Donedavno se patriotizmom pokrivalo kršenje zakona, da bismo danas  došli do toga da se puko poštivanje zakona proglašava patriotizmom.

Znači li to da smo daleko dogurali? Ili da smo još niže pali?

Utočište hulja

Tedeschi vjerojatno nije mislio ništa loše kad je plaćanje poreza izjednačio s ljubavlju prema domovini. Budući da je patriotizam svih ovih godina bio utočište svakakvih hulja, možda je sada došlo vrijeme je da se to promijeni.

I sigurno nije mislio da se onima koji poštuju zakon plaćajući porez treba dati neka nagrada, kao što su se nagrade dosad dijelile onima koji su kršili zakone: činovi, odličja, tvrtke, sinekure, dvorci, stanovi, crni fondovi…

Treba ih samo natjerati da poštuju zakon. Ali kako?

Lista za sramoćenje

Hrvatski sabor sjetio se kako: javnom objavom imena poreznih dužnika. “Porezne reforme su instrument kojim se nastoji potaknuti financijska disciplina, ali i utjecati na svijest o podmirivanju dugova državi”, objasnio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

To je ključna rečenica, na koju se naslanja i Tedeschijev patriotizam: utjecati na svijest o podmirivanju dugova državi.

Ne ubiru se porezi zakonskim putem, pravnim mehanizmima putem nadležnih institucija, već će se to pokušati učiniti javnim sramoćenjem onih koji duguju porez. Država objavljuje imena dužnika kao očiti dokaz da proteklih godina nije napravila svoj posao.

Kako posramiti Hrvate?

I onda igra na kartu srama. Želi posramiti Hrvate zbog toga što ne poštuju zakon.

Kao što Tedeschi igra na kartu patriotizma. Uvjerava Hrvate da poštivanjem zakona vole svoju državu.

Pa kad je to zadnji put upalilo?

Sve do sada kršenje zakona, zakidanje države, utaja poreza, proglašavanje prevare pukom “snalažljivošću” smatralo se vrlinom najvišeg reda. U nekim slučajevima i Velereda. Kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom.

Kako to sada promijeniti?

Domoljubni harakiri

Pogotovo kad i sama zastupnica SDP-a Nadica Jelaš ističe kako bi se “u Japanu porezni dužnik ubio, počinio bi harakiri, dok se kod nas dužnik samo vjerovniku nasmije u lice”.

Stoga ako država ostane i dalje nemoćna, patriotizam bi mogao i nadalje ostati utočište hulja.

Index.hr

Tagovi:
Autor/ica 18.5.2012. u 14:40