Kirin je oštetio proračun za 7,3 milijuna kuna

Autor/ica 4.4.2012. u 11:23

Kirin je oštetio proračun za 7,3 milijuna kuna

USKOK je na svojim stranicama jutros objavio da je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova i današnjeg virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti koji je preko Fimi medije proračun oštetio za 7,3 milijuna kuna

Kirinu se na teret stavlja da je od 2006. do 2008. godine kao ministar u Zagrebu, na traženje Mladena Barišića – u namjeri da Fimi mediji osigura ugovaranje poslova pod uvjetima iz ponuda koje je društvo dostavilo, znajući pri tom da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a – stručnim službama Ministarstva unutarnjih poslova naložio da se poslovi kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH ugovore s društvom Fimi media

U cilju realizacije navedenog je odredio da će se postupak nabave provesti izravnom pogodbom odnosno da će posao dobiti Fimi media, što je realizirano potpisivanjem ugovora o navedenom poslu u vrijednosti od 1.169.449,33 kune, a taj iznos je Ministarstvo, iako sve obveze iz ugovora nisu ispunjene, na temelju ispostavljenog računa u cijelosti isplatilo.

Kirin je potom, krajem kolovoza 2006. godine, donio odluku o poništenju javnog nadmetanja za provedbu pet promidžbenih kampanja, iako je 17 trgovačkih društava već preuzelo dokumentaciju, odredivši pri tome da će se postupak nabave provesti izravnim ugovaranjem. 

Naložio je da se ponuda Fimi medije ne ocjenjuje, već da se bezuvjetno prihvati unatoč mišljenju stručnog povjerenstva iz veljače 2007. godine da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja te da valja razmotriti mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama, znajući pri tom da bi Ministarstvo u izravnim pregovorima s TV kućama moglo dogovoriti znatno niže cijene od onih koje im nudi Fimi media.

Nakon što su u proračunu za 2007. godinu povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je 24. travnja 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije, za što im je isplaćen iznos od 16.123.974,96 kuna.

Na opisani način proračun Republike Hrvatske oštećen je za iznos od 7.344.494,18 kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu danas je okončalo drugi dio te afere. Nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignute su tri optužnice protiv čelnika HAC-a, Hrvatskih šuma i Fonda za zaštitu okoliša: Maria Crnjaka (1949), Jurice Prskala (1962), Josipa Sapunara (1972) i Zlatka Korpara (1967) te protiv Vinka Mladinea (1942) i Darka Beuka (1957) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

T-portal

Tagovi:
Autor/ica 4.4.2012. u 11:23