Katar, Liliputanac sa velikim ambicijama

Autor/ica 13.1.2012. u 14:00

Katar, Liliputanac sa velikim ambicijama

Emirat Katar nametnuo se kao investitor velikog kalibra, kad se radi o u europskoj industriji.
Putem televizijske mreže Al Jazeera podržao je arapske pobune i svrstao se na stranu islamističkih režima. Raziličite političke sredine i udruženja su zabrinuti zbog njegove ofanzive, u pravom smislu, u Francuskoj i Europi.

Kupovinom nogometnog kluba Paris-Saint-Germain prošle godine Katar je načinio medijski prodor par excellence u Francuskoj. Ali već od prije nekoliko godina i na međunarodnoj ljestvici Katar je pokazao ambicije koje su u direktnoj disproporciji sa njegovom veličinom.
Da  procijenimo: površine veličine recimo otoka Korzika (8,680 km2,
za poređenje, Sarajevo ima površinu 141.5 km²) broj stanovnika rođenih u Kataru ne prelazi broj od 250 000, što je sedam puta manje od broja stranih radnika nastanjenih u Kataru. Ali to je treći na svijetu proizvođač prirodnog gasa, prvi izvoznik na svijetu tečnog prirodnog gasa, a PIB  Katara po glavi stanovnika je među najvišim na svijetu!

Story Image

The Emir or Qatar and Sheikha Mozah bint Nasser Al-Missned

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katar je prije svega kraljevska obitelj Al Thani, na vlasti od XVIII stoljeća, mada im je Velika Britanija priznala neovisnost tek 1971. Nedavni uspon emirata je djelo šeika Hamada bin Khalifa al-Thanija, koji je oteo vlast svom ocu 1995. dok mu je otac bio na oporavku u Švicarskoj.
Sa svoje strane, njegova žena, glamurozna šeika Moza Bint Nasser al-Misnad, diplomirala je sociologiju na sveučilištu Katar. Međunarodna javnost ju je uočila na obilježavanju 14. jula, francuskog nacionalnog praznika, kad se na službenoj tribini pojavila obučena sva u crveno, sa turbanom koji baš nije u skladu sa tradicijom odijevanja njihove zemlje, što je dugački crni veo  i  abaya, duga crna haljina koja prekriva sve osim lica. Šeika Moza je druga po redu od triju emirovih supruga, i jedina koja se pojavljuje u javnosti i majka njihovo sedmoro djece. Njihovo vjenčanje je plod dogovora, što je vrlo čest slučaj na ovom području. Njen otac, Nasser al Misnad bio je jedan od najzapaljivijih protivnika emirovog klana. Njihovo ujedinjenje je omogućilo da se zapečati pomirenje ove dvije familije.

Ali za razliku od supruga drugih emira iz Zaliva, ova ima dominantno rijetku ulogu u vehabitskoj zemlji, koja propovijeda rigorozni sunitizam.  Šeika Moza je inicirala osnivanje obrazovnog središta, “edukativnog grada”, ogromnog kampusa na periferiji glavnog grada, gdje su smještene podružnice najvećih anglo-saksonskih sveučilišta i Saint-Cyra. Upravlja fondacijom sa više od 15 milijardi dolara, i kao uistinu obaviještena žena, i Qatar Luxuryjem, poduzećem koje je preuzelo kontrolu nad francuskim ‘Le Tanneur’ (ustanovljenim 1898, jednim od najznačajnijih svjetskih prozvođača kožne galanterije).

“Emir i njegova supruga žele pokazati da su islam i moderno vrijeme podudrani”, objašnjava jedan europski diplomata. Iako moraju djelovati skupa sa izrazito konzervativnom potkom društva, upisali su jednakost među spolovima u Ustav i mnoge žene Katara danas imaju odgovornost u bankama, i u poslovima sa naftom i gasom”.

Autor/ica 13.1.2012. u 14:00