Europejka za boj spremna

Autor/ica 29.8.2011. u 00:10

Europejka za boj spremna

 

Kao lider u regiji spremni smo pomoći dijalog Beograda i Prištine, izjavila je u srijedu u Prištini premijerka Jadranka Kosor. Umjesto toga, predsjednik Srbije Boris Tadić jučer je iz protesta otkazao najavljeni dolazak u Dubrovnik, a u međuvremenu su Hrvatska i Srbija razmijenile toliko neugodnih poruka, da se ne možemo sjetiti kada ih se u kratkome vremenu skupilo toliko.

Pa bismo li onda te zloslutne a nepotrebne svađe trebali smatrati politikom »lidera u regiji«?

Zasigurno ne. Zbrka koju je Kosor u samo tri dana uspjela izazvati pripada donedavnome razdoblju opasne političke infantilnosti, a ne novome dobu samosvjesne, promišljene i dobronamjerne politike na više istodobnih kolosijeka, kakvu Balkan bez sumnje zahtijeva. Ako naime vlada nije sposobna provoditi hrvatsku i europsku politiku, a da se pritom ne svađa s Tadićevom Srbijom, ta vlada naprosto nije dorasla zadaći koju je Hrvatska sama sebi postavila pred EU, i oko toga ne treba imati iluzija. A Jadranka Kosor ih, očito, itekako gaji.

Počelo je nakon što je premijerka za službenoga posjeta Prištini izjavila kako je Hrvatska Kosovu najbolji prijatelj u regiji te kako su »dvije zemlje učvrstile prijateljstvo i u borbi protv tiranina Slobodana Miloševića«. Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić odmah joj ne nepristojno otpovrnuo kako ne treba neprijatelja onaj kome je Jadranka Kosor prijateljica.

Na to je u petak iz Zagreba stigao posve nepotreban odgovor, šokantan i formom i sadržajem: govoreći u maskirnoj uniformi HV-a što ju je, tko zna zašto, odjenula u posjetu ustanovi za dresuru pasa, Kosor je kazala kako »neki političari ni u Hrvatskoj ni u Srbiji još uvijek nažalost nisu shvatili nakon dvadeset godina samostalnosti Republike Hrvatske da hrvatski narod ni hrvatski premijeri neće više nikada dolaziti u Beograd pitati za savjet, molbu za dopuštenje da čine ovo ili ono ili da dobiju zabranu da čine ovo ili ono. Ta su vremena zauvijek, na sreću, prošla«. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija još je službeno prosvjedovalo veleposlaniku Srbije a Tadić otkazao dolazak u Dubrovnik, i tako je regija, državnim interesima usprkos, učas otklizala nekoliko godina unatrag.

Nije pritom važno jesu li u pravu Kosor ili Tadić. Problem je u načinu kojim nastupa hrvatska premijerka. Nije to govor samouvjerene europske političarke koja zna da vodi zemlju što je napokon razriješila frustracije poviješću i devedesetima. Obrnuto: premijerka se upustila u kvazipovijesnu svađu bez sadržaja, koja sugerira da HDZ još uvijek ratuje s himerom Jugoslavije. Ali netko bi trebao viknuti da neprijatelja odavna nema. Tadić se ispričao u Vukovaru, uhapsio Karadžića, Mladića i Hadžića, pregovara s Kosovom, podržava cjelovitu BiH. Ako s takvim Beogradom HDZ kani voditi politiku maskirne uniforme, pa bilo to i u predizborne svrhe, tada im nije vrijeme za Bruxelles, nego neka vrate Zagorca iz zatvora, i opet ga posjednu da kupuje oružje

Novi list

Autor/ica 29.8.2011. u 00:10