Kao jaje jajetu – CG i BiH

Milan Račić
Autor/ica 12.5.2021. u 08:53

Izdvajamo

  • Kod nas u BiH, iako se još od februara vrši prijava za vakcinaciju, vakcina sem sadake i poneke od svjetske zdravstvene organizacije, nema ni za lijeka. Država se ponosi činjenicom da će penzije biti isplaćene, a da ti isti penzioneri za vakcinaciju moraju u drugu zemlju, pa od onih crkavnih 383 KM polovicu izdvojiti za pelcovanje. Od januara nam poručuju prijavite se za vakcinu, a vakcine nam dalje od Kine.

Povezani članci

Kao jaje jajetu – CG i BiH

Foto: aktuelno.me

Datule i sadaka postali su pravilo, a ne izuzetak

U povratku iz Podgorice za Mostar, već podobro vrućeg majskog dana, stotine crnogorskih zastava ulicama glavnog grada. Nema kandilabera (stubovi za rasvjetu), ni panoa a da sa istog ne viori ovo crnogorsko obilježje. Tek što je obilježen Dan pobjede, mladi i agilni, doktor nauka – gradonačelnik Podgorice Vuković, priprema obilježavanje 21. maja – Dana državnosti Crne Gore. Samo par dana ranije, kolone automobila kao odgovor na politička dešavanja u Crnoj Gori. Na putu do Nikšića uredno poredani, očuvani i održavani spomenici, simboli pobjede nad fašizmom, suprotno onom u BiH. Opet, na samom izlasku iz Nikšića ka Podgorici, susrećem nekoliko mladića sa srpskim zastavama i sličnim obilježjima. Političko šarenilo i podjele označili su proteklu godinu ove nam komšijske države. Sve slično onom što se tri pune decenije događa u BiH, svakako, uz razliku oko partizanskih obilježja.

I traje. A do kada će, ni Đekna ne može pretpostaviti. I BiH i CG podijeljeni iznutra, uz pomoć onih sa strane koji su malo kad pomogli da dođe do unutrašnjeg pomirenja. Naprotiv. Istina, Crna Gora raspolućena na dvoje, BiH s diobnim bilansom na troje.

I liče kao jaje – jajetu.

U Crnoj Gori, gotovo pa u glavu, zna se ko je za prosrpsku opciju, ko za građansku državu. Neutralnih gotovo da i nema. Ni u porodici, niti u državi. Svrstali su ih političari, crkva, istorijski korijeni, sve od Kosovskog boja, preko 1904., 1918., 1941., 1992. do ponovljenog gradiva na avgustovskim izborima 2020.godine.

Početak 21. vijeka obilježen je jačanjem državnosti Crne Gore i njenim ubrzanim korakom ka EU i NATO paktu. Sve je to odudaralo od onog što se događalo na balkanskoj vjetrometini, pa su Crnu Goru isticali kao primjer pozitivnih kretanja. No, trodecenijska vlast, kad se birokratizuje i umisli da je država zbog njih, a ne obrnuto, zakorači i odluta od strategijskih u lične sfere i interese. Oni koji su, ljeta prošle godine, umjesto njih došli na vlast, niti su imali program, niti su znali šta treba raditi. Bilo im je jedino važno srušiti Đukanovića i mjesecima nakon osvajanja vlasti pričati kako oni, žalost, niti šta mogu, a izgleda još manje znaju šta treba raditi. Kako ističe profesor Radnjić, ova pobjeda bila je slična onoj kontrarevoluciji iz 1988. godine. Sve je i tad 1988. i 2020. godine mirisalo antievropski i protiv istinskih demokratskih vrijednosti. Raznolika vladajuća koalicija ne može postići suglasnost ni sama sa sobom, u dilemama su jesu li ovozemaljska ili duhovna vlast, više kritikovana od onih koji su je formirali, nego li od opozicije. Umjesto da popravlja stanje bavi se istorijskim čeprkanjem i prošlošću, što nam je uvijek i bila zajednička odlika. U međuvremenu, podjele su ojačale, a rovovi još dublje zakopani. Ljeto koje dolazi Crnogorci će, za razliku od BiH, dočekati vakcinisani, sa ili bez svoje aviokompanije i nadom da bi mogli ostvariti bar 50% turizma iz najboljih godina. U međuvremenu je ER Srbija naprasno uduplirala cijene avio karata, pa jednako košta karta iz Beograda do Tivta i Pariza iako je letenje do Pariza čitavih 4 sata duže. Još jedna potvrda „Dva ista oka u glavi, ali s posebnim novčanicima“. Ne dogodi li se „čudo neviđeno“, sezonu će spasiti komšije iz BiH, Srbije i okruženja.

Kod nas u BiH, iako se još od februara vrši prijava za vakcinaciju, vakcina sem sadake i poneke od svjetske zdravstvene organizacije, nema ni za lijeka. Država se ponosi činjenicom da će penzije biti isplaćene, a da ti isti penzioneri za vakcinaciju moraju u drugu zemlju, pa od onih crkavnih 383 KM polovicu izdvojiti za pelcovanje. Od januara nam poručuju prijavite se za vakcinu, a vakcine nam dalje od Kine.

Datule i sadaka postali su pravilo, a ne izuzetak.

Domaće avio kompanije gotovo i ne postoje. Jedino su politička trvenja, priče o izbornim zakonima i svemu onom što nije ekonomija i život politička konstanta.

Međunarodni će, u međuvremenu, isto i u BiH i u CG kao što su to na Balkanu uvijek i činili, gledati samo svoje strateške, političke i ekonomske interese, a nama pričati o demokratizaciji, potrebi pristupanja EU, a neki od najvećih iz nje izlaziti, hvaliti pa onda mijenjati političare koji im nisu po volji ili praviti dvije škole pod jednim krovom, ali bez temelja. Brisel, očito, više nije u stanju pomoći ni sam sebi a kamo li demokratskim procesima i drugim državama, balkanskim posebno.

Iz ove borbe ne može se izaći tvitovanjem, fejzbukom, ni bijegom na zapad, ni organizovanjem manifestacija koje poništavaju jedne druge. Ovdje su jedino promjene moguće dogovorom građana, naroda, ljudi i snaga koje bi drugima trebalo da misle što i sebi samima. U protivnom svi ćemo biti iscijeđeni limun iz koga ponovo pokušavaju da nam naprave lijek za srčani udar i pored toga što su anesteziolozi u Sarajevu podijelili otkaze.

Kad klizi iznutra, a proklizava i s vana, kad ima ili nema nepostojeći papir, samo da nas ponovo ne priključe na „malina respiratore“, umjesto da nas vakcinišu.

Milan Račić
Autor/ica 12.5.2021. u 08:53