Kako ste gospodo, drugovi, braćo Milorade Čoviću?

Alija Redzepovac
Autor/ica 9.11.2021. u 11:13

Izdvajamo

  • A šta ako ne prihvatite poziv građanstva da napustite feudalni i plemenski sistem!? Podanici će vas napustiti. Oni će otići u fabrike kod kapitalista. Ako im zarada bude slaba oni će otići preko deset granica u potrazi za boljim životom i zaradom. Ko će vam tada plaćati poreze: desetinu i radnu obavezu - kuluk? Ali, izgleda da se to već događa. Podanika je sve manje, novca nema, penzije upitne, plate minimalne. Šta vam onda preostaje? Smirite se. Obuzdajte svoju sujetu, ona je vjerojatno stečena, ili da nije nedo Bog genetski modifikovana. Drugi, koji vas poznaju dok ste bili kao i mi, kažu da ste bili dobri i prijatni momci. Zadržite naše bogatstvo ali se vratite na humane postavke.

Povezani članci

Kako ste gospodo, drugovi, braćo Milorade Čoviću?

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Nemojte nas vraćati u rani feudalizam i nemojte se plašiti ako vaša politička moć jednom postane “prazna ljuštura”. I to će biti bolje nego da cijela teritorija ostane “prazna ljuštura” zbog vaše političke moći!

Kako su Vam braća, bratići, sestre, sestrići i kako ste svi redom? Jeste li gladni, treba li Vam vatru naložiti da malo zagrijete  svoje hladne i žuljevite ruke? Povazdan ste u poslu, nemate vremena za odmor, pa eto rekoh da Vas upitam treba li Vam štogod pomoći!? Ako pitate kako smo mi, mogu Vam reći da smo veoma dobro. Mi smo sretni što imamo Vas i što nas u ove hladne dane obasjavate svojom milošću, “kao što Sunce obasjava Zemlju”. 

Imamo mi pri ruci Vaše drugove i dvorjane i svaki dan oni nama po nešto dobro urade: damo im novac – oni kupe lijepe limuzine, kupe respiratore, nabave kisika za varenje čelika, montiraju poljske bolnice (ono da se narod ne mora izuvati), zatvore aluminijski kombinat, počaste svoje susjede i komšije tuđom vodom i zemljom, a ima i onih koji u kafani svoga druga počaste jednom milijardicom i puno toga još dobroga da bi danima mogao nabrajati.

Mislite da ovo što pišem, da ja lažem! Ako mislite evo sad ću vam reći istinu.

Znam da niste gladni jer hrane imate u izobilju, ali vaša glad je nešto drugo. Glad za tuđim novcem, glad za apsolutističkom vlašću i da svoju sadašnju moć proširite. Hladno vam nije, vi se vatrom igrate. A kako je nama koji smo vatru vas i vaših ideologa zapamtili? Vi i to znate. Strah od vatre kojom prijetite onima koje je ta vatra već pržila, planiraju da bježe i pozivaju druge ljude da sklone svoju djecu. Jedan od njih, vaših drugova, kaže: “Ko vatru želio, u kući mu bila”. A odmah drugi dan zaprijeti BiH, da bi Bosnu njegova vatra mogla opeći ako ne posluša ono što oni žele. Jedan drugi kaže “da ni jedan normalan čovjek neće pustiti svoje dijete da ide u vatru – rat”. A taj isti izvodi vojne vježbe i komanduje tuđoj djeci – momcima koji iz svog oružja vatru siju.

Ruke vam žuljevite nisu jer su žuljevi na rukama onih koje “vaša milost obasjava”. Znaju oni kako je njima na poslu, kolika im je zarada i koliko moraju davati vama. Akcize i desetine drugih poreza oni uplate da bi vi, vaša braća i drugovi uživali. A onda nešto vam se desi, nešto vam ne bude pravo, pa onima što vam bogatstvo dadoše zaprijetite vatrom. Vaša moć i vaše bogatstvo ne pripada vama. Vaši podanici, oni koji liče na kmetove, dali su vam svoje povjerenje a vi ih zloupotrebljavate. Rekao je jedan od ove dvojice čije sam riječi naveo: da djeca političara ni u onoj vatri – ratu nisu nosili oružje, pa sigurno da bi i ovoga puta njihova djeca bila daleko od rata. A vi bi svoje podanike u vatru?

Ne znam da li razmišljate o tome, kad se vatra namjerno zapali i kad se požar proširi, da se  teško može kontrolirati i ugasiti. Lijepo reče jedan uvaženi čovjek, pa tek onda političar u jednoj televizijskoj emisiji: lahko je bilo rušiti i paliti državne fabrike, biblioteke, pošte, mostove, nebodere…! Šta ako vatra zahvati naše – vaše – hacijende, rančeve, vile, helikoptere…?

A zašto se toliko ljutite? Jel’ vam ponestalo novca? Ako jeste idite na Londonsku berzu, Bečku ili Njujoršku! Pozajmite, mi ćemo sve vratiti. Možda vam se neko upetljao u vašu “zajamčenu i legitimnu moć”!? Pa nije valjda da je tamo neki “izborni članak” toliku muku i nepravdu vama nanio. Možda ste zaboravili da se krećemo, jeste da je to puževim korakom, a krećemo se. Nismo više u kasnom feudalizmu. Ušli smo u početnu fazu kapitalizma. Doduše, još se potpuno nije formiralo građansko društvo, kapitalisti još nisu dobili političku vlast, oni očekuju da i vi, plemenske starješine, prihvatite građanstvo kao realnu ekonomsku snagu i da skupa dijelite vlast.

A šta ako ne prihvatite poziv građanstva da napustite feudalni i plemenski sistem!? Podanici će vas napustiti. Oni će otići u fabrike kod kapitalista. Ako im zarada bude slaba oni će otići preko deset granica u potrazi za boljim životom i zaradom. Ko će vam tada plaćati poreze: desetinu i radnu obavezu – kuluk? Ali, izgleda da se to već događa. Podanika je sve manje, novca nema, penzije upitne, plate minimalne. Šta vam onda preostaje? Smirite se. Obuzdajte svoju sujetu, ona je vjerojatno stečena, ili da nije nedo Bog genetski modifikovana. Drugi, koji vas poznaju dok ste bili kao i mi, kažu da ste bili dobri i prijatni momci. Zadržite naše bogatstvo ali se vratite na humane postavke. Nemojte nas vraćati u rani feudalizam i nemojte se plašiti ako vaša politička moć jednom postane “prazna ljuštura”. I to će biti bolje nego da cijela teritorija ostane “prazna ljuštura” zbog vaše političke moći!

Alija Redzepovac
Autor/ica 9.11.2021. u 11:13