JEDINSTVENI FRONT ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Gradimir Gojer
Autor/ica 21.3.2020. u 08:25

JEDINSTVENI FRONT ZA BOSNU I HERCEGOVINU

 

U vremenu samoizolacije, koje ostavlja dovoljno prostora za promišljanja o svemu što je bilo, što jeste, ali i onome što će doći nakon što izađemo iz nje još ranjiviji, slabiji i siromašniji, važno je razumjeti da trenutno smanjenje javnih manifestacija rada na destrukciji BiH neće dovesti do istinskih promjena u načinu mišljenja i djelovanja onih čiji je to bio i ostao zadatak. Naprotiv, iz ovog sveopćeg beznađa iznjedriće oni i nove načine za ostvarenje svojih ciljeva. I zato moram podvući da sve češći, ali u isto doba i sve opasniji nasrtaji kleronacionalista i fašista na Bosnu i Hercegovinu pokazuju eskalaciju mržnje prema domaji nam, a u isto doba veličaju ih čak i funkcioneri koji plaću primaju iz bosanskohercegovačkih proračuna.

Ta paranoidna i krajnje šizoidna nacionalistička meštrija najcrnjih ostataka negdanjih četničkih i ustaških kvislinških falangi i suvremenih im sljedbenika poprima u posljednje vrijeme nove i sve sofisticiranije forme. U radni odnos u ministarstvima, u značajnim gospodarskim subjektima, primaju se samo nacionalno i vjerski podobni, a udaljavaju od poslova javnog karaktera svi građani BiH koji se ne izjašnjavaju  na način na koji to žele nacionalistički bastioni moći u Bosni i Hercegovini.

Posebnu militantnost pokazuju oni koji ostrašćeno, zastupajući nacionalističku logiku, obnašaju značajne političke i državne funkcije. Tako je i moguće da se negativnom selekcijom kadrova po konceptu kleronacionalističkih špranci stvara privid apsolutne nacionalne jednosti i monolita i kod Srba i kod Hrvata i, naravno, kod Bošnjaka. Onaj dio bh. populacije kojem nacionalisti i kler nisu isprali mozgove kao da je sediran, krajnje nemoćan i odstranjen sa javne scene…

Da ne govorim o bilo kakvim pokušajima lijevog angažmana, koji nacionalisti ako ne zatru u korijenu vrlo efektno kupuju, ne libeći se da to u posljednje vrijeme čine i javno…

Otvoreno je pitanje kako da bh. domoljubi, koji imaju građanske svijesti i hrabrosti djeluju na očuvanju bh. društva i bh. države?

Ne vidim bolji i efikasniji način od stvaranja jedinstvenog probosanskohercegovačkog fronta u koji bi trebali ući, bez obzira na partokratske, u ovom slučaju besmislene ciljeve, svi oni pojedinci, stranke i udruge koje imaju volje, odvažnosti i hrabrosti da se bore za očuvanje države Bosne i Hercegovine. 

U situaciji ponovno napadnute državnosti BiH najnužnije i najučinkovitije je prevazilaženje ideologijsko-partijskih razlika, jer jedinstvenost bosanskohercegovačkog fronta je jedini garant da je moguće dobiti bitku protiv fašista, koji neskriveno atakiraju na sve što ima prefiks bosanskohercegovačkog angažmana.

Potrebno je žurno oformiti ovakav front jer nacionalisti podstaknuti klerikalnom desnicom itekako se dobro sporazumjevaju i djeluju, pokušavajući razoriti bosanskohercegovačku logiku življenja, ispoljenu kroz vjersku i nacionalnu toleranciju, komšijske zdrave odnose i tradicionalne oblike življenja zajedno, a ne jednih pored drugih.

Najvažnije je pri tome izbjeći bilo kakvo liderstvo, a djelovati s jedinstvenim ciljem poraza desnice, koja sve jasnije i organiziranije tendira fašizmu.

Fašiste treba trijebiti kao korov, koji je svakodnevno obnavljan i financiran iz domaćih i svjetskih centara moći!

Gradimir Gojer
Autor/ica 21.3.2020. u 08:25