Je li Sabor Vasino gumno?

Predrag Lucić
Autor/ica 1.12.2015. u 13:58

Je li Sabor Vasino gumno?

Hoće li predsjednica Republike svoje »pravo da razgovara sa svima koji su dobili mandat u Hrvatskom saboru« iskoristiti i u slučaju neizabranog HČSP-ovca Luke Podruga, kojemu bi sporazum potpisan s Milijanom Vasom Brkićem jamčio zastupničko mjesto čak i da nije osvojio nijedan preferencijski glas?

Piše: Predrag Lucić, novilist.hr

Pravo je predsjednice Republike razgovarati sa svima koji su dobili mandat u Hrvatskom saboru!« – odgovorio je ustavni pravobranitelj, pardon, glasnogovornik predsjednice Republike Hrvatske, Luka Đurić, na zahtjev Stipe Petrine da mu se Kolinda Grabar-Kitarović ispriča zato što ga je uvrijedila svojim »izuzetno bezobraznim« ponašanjem prema njemu osobno i još dvojici dobitnika mandata u Hrvatskom saboru.

Svoje pravo da razgovara sa svima koji su dobili mandat u Hrvatskom saboru, predsjednica je u slučaju četveročlanog izaslanstva Mosta nezavisnih lista, pristiglog na konzultacije u Predsjedničke dvore, koristila 15 minuta. Taj razgovor je, kako svjedoči nazočni mu Stipe Petrina, bio »navijački« i donekle zbunjujući. Petrinu su najprije zbunili predsjedničini savjetnici: jedan koji je Mostove izaslanike pitao da li bi oni »išli u koaliciju u kojoj jedan član traži autonomiju«, ne precizirajući na koga misli, i drugi – savjetnik za nacionalnu sigurnost – kojega je zanimalo »prijeti li itko članovima Mosta«. A onda ga je zbunila i sama predsjednica…

Nakon što je mostovođa Božo Petrov na pitanje »namjerava li Most ikoga podržati?« odgovorio niječno, domaćica konzultacija je iznenada kazala: »Božo, želim s vama razgovarati u četiri oka nekoliko trenutaka…«, pa su Petrina, Robert Podolnjak i Ivan Lovrinović zamoljeni da izađu iz prostorije. »Čekali smo kao kučki ispred vrata«, priča Petrina o tih sedam i pol minuta, koliko je predsjednica države nasamo razgovarala s predsjednikom Mosta.

A kad je prošlo tih pasjih 450 sekundi, primoštenski je načelnik od svoga metkovskog kolege uzalud pokušavao doznati o čemu se razgovaralo iza zatvorenih vrata. Božo Petrov tu tajnu nije želio podijeliti ni s njim, a ni s ostalim ljubopitljivim mostovcima.

Stoga je to predsjedničino pravo da razgovara sa svima koji su dobili mandat u Hrvatskom saboru, ovako selektivno primijenjeno na Boži Petrovu, izazvalo popriličnu barufu na subotnjem sastanku Mosta. Na pljušteće prigovore zbog čega je uopće pristao na razgovor u četiri oka, Kolindin je izabranik džentlmenski odgovarao: »Pa nisam mogao odbiti predsjednicu.«»A zašto onda ti, kad već nisi mogao odbiti predsjednicu, zamjeraš Dragi Prgometu što nije odbio premijera?« – uslijedilo je, prema svjedočenju neimenovanog izvora, posljednje razgovjetno pitanje na toj subotnjoj sesiji, nakon kojega je izbila neprepričljiva svađa među mostovcima.

Dan kasnije, Most je – a što bi drugo radio?! – ponovo zasjedao, ali bez nazočnosti Stipe Petrine i dviju zastupnica Prgometove Hridi, Gordane Rusak i Irene Petrijevčanin-Vuksanović. Dok Petrina ustrajava na zahtjevu za isprikom s Pantovčaka, glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja tvrdi kako predsjedničino inzistiranje da nasamo porazgovara s Božom Petrovim ne predstavlja ama baš nikakav pritisak na mostovodstvo.

Oglasio se naposljetku i sam Petrov, potvrdivši kako mu se predsjedničina molba istinabog učinila neobičnom, ali da joj je odlučio udovoljiti kad su mu objasnili da je to uobičajeni postupak i prema drugim čelnicima stranaka. Ako mu je vjerovati da ga je predsjednica u tom diskretnom razgovoru samo upozoravala na ozbiljnost situacije i zazivala zajedništvo za koje se zalaže i Most, tek tada nije jasno zašto to odmah nije rekao i Petrini i ostalima koji su ga »kao kučki čekali ispred vrata«. Nije valjda tom svojom tajnovitom šutnjom htio draškati maštu svojih bliskih suradnika i navoditi ih na sumnju da je od predsjednice sedam i pol minuta dobivao »smjernice za daljnje postupanje u vezi sastavljanja nove Vlade«…

Ostaje vidjeti hoće li predsjednica Republike to svoje pravo da razgovara sa svima koji su dobili mandat u Hrvatskom saboru iskoristiti i u slučaju političkog tajnika HČSP-a Luke Podruga koji prema službenim rezultatima što ih je objavilo Državno izborno povjerenstvo nije izabran za zastupnika, ali čija stranka zahtijeva da mu se zastupnički mandat aktivira već na konstituirajućoj saborskoj sjednici.

Iako ta ustašoidna maskota Karamarkova antifašizma nije dobila dovoljan broj preferencijskih glasova, ona svoje čisto stranačko pravo na mjesto u Saboru temelji na predizbornom sporazumu što ga je s Podrugom potpisao glavni tajnik HDZ-a Milijan Vaso Brkić. Tim sporazumom se Podrugu navodno jamči da će u Sabor ući umjesto nekog izabranog HDZ-ovca, iako se to izravno kosi s izbornim zakonodavstvom. Zakon, naime, propisuje da »zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje«, pa bi HČSP-ovac na putu do saborske klupe morao ispreskakati i legislativu i nekoliko HDZ-ovaca s liste Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici koji imaju pravo prvenstva ako Damir Krstičević, Zlatko Ževrnja, Branko Bačić, Petar Škorić i Sanja Putica svoje osvojene mandate stave u mirovanje.

Ali – zar bi to bio prvi put da se neki papir s potpisom Milijana Vase Brkića stavi iznad zakona ove zemlje? A ako je taj papir doista onakav kakvim ga tumači HČSP, tada je Luka Podrug jedini izborni kandidat kojemu je ulazak u Sabor bio zajamčen čak i da nije osvojio nijedan preferencijski glas. U tom slučaju izbore ne bi trebalo ponoviti nego – ukinuti. I Brkiću prepustiti da izabere sve zastupnike. A Sabor prekrstiti u Vasino gumno.

Predrag Lucić
Autor/ica 1.12.2015. u 13:58