ISIS ili ‘Daesh’ – ime je znak

tačno.net
Autor/ica 26.11.2015. u 10:16

ISIS ili ‘Daesh’  – ime je znak

Foto: e-novine  

Piše: Nedžad S. Hadžimusić

 

Za razliku od inertnih regionalnih, globalni mediji (i zapadni političari) u poslijednje vrijeme sve više koriste termin ‘Daesh’ umjesto doskora uobičajenog za falange ‘svjetskog kalifata – Islamske države’ (skr. ISIS ili ISIL). Ovo je dobra vijest ne samo za imidž najmlađe, druge po veličini svijetske religije koja sa 1,57 milijardi danas čini 23% stanovništva planete, odnosno muslimansku većinu u 50 zemalja. (Pew Research Institute 2015).

Inače, golim okom se vidi da predugo korišten termin ISIS podrazumjeva instant stigmatizaciju tj. boldiran znak jednakosti između Islama i ‘međunarodniog terorizma’. Naravno, tako se po definiciji namjenski hrani masovna histerija koju je izazvao mega-cunami izbjeglica iz ‘arapskog proljeća’ i posebno pakla sirijskog građanskog rata kojim je totalno zatečena Evropa sa ostatkom svijeta. Sve je potencirano na n-tu sa  užasnim terorističkim napadima izvedenim u Parizu, najavom novih u Francuskoj, Belgiji i drugdje u Evropi i šire… Utoliko jaču pozitivnu rezonancu ima pravovremena i okomita osuda nedavnih terorističkih napada, kao i njegov prejasan apel kontra regrutacije zavedenih građana BiH u redove  samoproglašenih ‘islamskih pravednika’ – u poruci urbi et orbi reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića (v. http://www.mijovic.net/2015/11/nicim-se-ne-moze-pravdati-ubijanje.html).

Kakogod, napuštanje termina ISIS ili ISIL za (malo je reći: grozomorni) pokret koji je, uz njihovu svestranu asistenciju, stvoren na zgarištu Iraka u tzv. drugom američkom ratu u Zalivu, obećava suštinsku promjenu ‘pravila igre’ glavih svjetskih aktera … (v. http://www.ifimes.org/ba/8861).

To potvrđuje autentično značenje termina Daesh: (a) isti nije skraćenica nego arapski pojam; (b) označava  ‘grupu nasilnika koji beskompromisno nameću svoju volju drugima’; i (c) ista riječ ima i konjugovano, imperativno značenje – ‘gazi i ruši’.

Nomen est omen!

 

tačno.net
Autor/ica 26.11.2015. u 10:16