Ipak nije sve tako crno

Autor/ica 12.10.2011. u 12:17

Ipak nije sve tako crno

Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH reflektovaće situaciju u zemlji u kojoj nije bilo velikog progresa u posljednjih godinu dana, rekao je visoki funkcioner Evropske komisije u razgovoru s briselskim dopisnicima.

Najdramatičniji minus jeste to što nije osnovan Savjet ministara BiH i nije odobren budžet, rekao je visoki funkcioner Evropske komisije uoči sutrašnjeg objavljivanja Izvještaja o napretku za BiH.

On je pomenuo i da nisu doneseni zakoni o državnoj pomoći i popisu stanovništva, niti neophodne promjene u veoma bitnom pitanju odluke Sejdić – Finci.

“To je zaista vrlo veliki minus… To je zato jer još nisu odlučili da evropska agenda bude njihova sopstvena agenda”, rekao je evropski funkcioner, dodavši da su zato u šali u Evropskoj komisiji Izvještaj o napretku BiH zvali “izvještaj o stagnaciji”.

Ali, rekao je on, postoje pozitivni pomaci koji su, takođe, zabilježeni u Izvještaju o napretku.
       
Najvažnije je da je EU u martu napravila dramatičan zaokret prema BiH, a u srži tog zaokreta su pojačano prisustvo i stvarni interes za BiH. “Za razliku od ranije, sad jasno vidimo pred sobom stazu”, rekao je sagovornik iz Evropske komisije.

Prvi i vrlo važan korak je dolazak evropskog predstavnika Petera Sorenssena koji je već počeo aktivno da radi. Primjer njegovog angažovanja je pomoć u rješavanju problema oko IPA fondova. Sada će ta oblast biti uređena na način da se naredne godine neće ponoviti nešto slično, rekao je visoki funkcioner.

Drugi važan korak i pozitivan aspekt u BiH je otvaranje strukturnog dijaloga o pravosuđu.
       
“Pokrenuli smo strukturni dijalog kao odgovor na zastoj. Ali, naša ideja jeste da metodu iz procesa pregovora o proširenju, primijenimo sada u BiH. Svi su uključeni u strukturni dijalog. Mi sada analiziramo postojeći sistem, a zadatak nam je dvostruk – da ojačamo pravni sistem i da ga napravimo kompatibilnim evropskim standardima”, odgovorio je visoki funkcioner na pitanje Srne o tome što se EU nada da će postići strukturnim dijalogom u BiH.
       
On je ponovio da strukturni dijalog uspješno napreduje i da nije nemoguće da bude proširen i na druge oblasti.
       
Iako je ponovio konstataciju da je izrazito nepovoljno da godinu dana nakon izbora nije formiran Savjet ministara BiH, on je rekao da, ipak, partije u BiH nikada nisu bile bliže EU agendi.

“Nikada nismo bili bliži tome da se oformi Savjet ministara koji će prihvatiti EU agendu kao svoju”, rekao je visoki funkcioner uoči sutrašnjeg objavljivanja izvještaja o napretku za BiH i druge kandidate i potencijalne kandidate.

Srna

Tagovi:
Autor/ica 12.10.2011. u 12:17