Incko :Strašno je ono što se jučer govorilo u Mostaru

Autor/ica 20.4.2011. u 12:22

Incko :Strašno je ono što se jučer govorilo u Mostaru

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Valentin Incko (Inzko) izjavio je kako očekuje da i dalje sarađuje sa svima onima, bez obzira na to da li su učestvovali na jučerašnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora ili ne, koji su spremni da poštuju Dejton, vladavinu zakona i rade u okviru institucija ove zemlje, te ostvare značajan napredak ka boljoj budućnosti za sve one koji žive u BiH: boljoj budućnosti za Hrvate, Srbe, Bošnjake i ostale, boljoj budućnosti za građane, saopštio je OHR/EUSR.

“Nijedna stranka ili pojedinac nema isključivo pravo da predstavlja bilo koji konstitutivni narod. Ono što je potrebno više nego ikad je iskren dijalog širom političkog spektruma u okviru institucija ove zemlje, koje imaju mandat da usvajaju i provode promjene. Era paralelnih institucija je iza nas. Jedino mjesto da se donesu promjene je unutar nadležnih institucija ove zemlje”, smatra Incko.

Prema njegovim riječima, napredak je moguć u smislu otvaranja novih radnih mjesta, smanjenja siromaštva, borbe protiv korupcije, kao u mnogim od legitimnih pitanja o kojima se govorilo tokom jučerašnjeg skupa, te u tome da se BiH učini zemljom u kojoj Hrvati, Bošnjaci, Srbi i ostali vide svoju budućnost.

Međutim, dodao je Incko, preduslov da se ovo ostvari je formiranje Doma naroda Parlamenta BiH i imenovanje Vijeća ministara BiH.

Incko je istakao da je od izbora prošlo više od šest mjeseci, a da naredne tri i po godine predstavljaju još jednu šansu političke klase BiH da pokaže da je u stanju da ostvari budućnost i pozitivne promjene kakve žele građani ove zemlje i da zemlju ponovo dovede na put ka evroatlantskim integracijama.

“Usvajanje ustavnih promjena u Parlamentu BiH osigurava mehanizme da zemlja i njeni konstitutivni narodi i građani naprave značajne promjene i nadam se da će vlasti na državnom nivou biti formirane bez odlaganja, te da ćemo biti svjedoci značajnog napretka u predstojećim sedmicama i mjesecima”, rekao je Incko, komentirajući jučerašnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora, održano u Mostaru.

Autor/ica 20.4.2011. u 12:22