Hrvatski sabor je velikosrpsko sijelo

Autor/ica 16.4.2011. u 11:47

Hrvatski sabor je velikosrpsko sijelo

U zajedničkoj izjavi koju su usvojili učesnici sastanka naglašava se da je takav Hrvatski sabor nelegalan i nelegitiman po proceduri saziva, organizaciji i ciljevima.

– Zapravo je to stranački skup kojeg organizira jedna politička partija i to s ciljem opravdanja svojeg stranačkog političkog djelovanja, a ne cjelovitog kulturnog, nacionalnog i političkog života hrvatskog naroda u BiH, za što bi takav sabor trebao i mogao biti koristan, kaže se u izjavi koju je medijima pročitao Markešić.

U HNV-u uzrok održavanja ovog sabora vide u političkom neuspjehu dva HDZ-a u formiranju vlasti u Federaciji BiH, jer nisu htjeli u duhu dijaloga i kompromisa prihvatiti sudioništvo drugih hrvatskih stranaka u formiranju te vlasti, nego su to htjeli blokirati i svu vlast isključivo pripojiti sebi, protivno Izbornom zakonu i izbornim rezultatima u BiH, duhu demokratije, kao i ponuđenoj pomoći međunarodne zajednice.

– Na taj se način želi legitimni problem ravnopravnosti naroda staviti u funkciju parcijalne politike i zadržati monopol na nacionalnu politiku koji, inače, ova stranka prisvaja već 20 godina. Time se istodobno potiču konflikti sa Bošnjacima i kolaboracija sa velikosrpskom politikom, na veliku opasnost za Hrvate u jednom i drugom entitetu. Savezom, pak, s ekstremnom politikom u RS-u, onom zbog koje je taj dio BiH ispražnjen od hrvatskog naroda, postaju i sami rušitelji BiH, navodi se u izjavi.

Za prof. Slavu Kukića, Hrvatskim narodnim saborom, koji jeste legitimna ideja, može se zvati samo ono tijelo koje je izraz hrvatske općosti.

I on je predstojeći sabor nazvao stranačkim skupom, a da bi on bio svehrvatski na njemu bi morali sudjelovati svi izabrani predstavnici iz reda Hrvata. A iz reda Hrvata u ovom trenutku su i član Predsjedništva BiH i predsjednik Federacije BiH i veliki broj drugih koji nisu dobili poziv na ovaj skup, jer oni po procjeni stranačkih čelnika jedne političke partije “nemaju placet hrvatstva”.

Prof. Kukić alternativu ovakvom okupljanju, koje unosi nemir, potiče frustracije, strahove pa i mržnju, vidi u radu u institucijama sistema.

– Ova država ima svoj ustav i zakone, a Hrvatima, kao najmalobrojnijem narodu, je u interesu da se Ustav, zakoni i institucije poštuju. Pritom niko ne isključuje ocjenu kako postoji institucionalna neravnopravnost, kazao je on.

Pritom je upozorio da način na koji se ova neravnopravnost otklanja nije “hajdučija”, nije formula koju žele realizirati oni koji nisu nakon 20 godina uspjeli ući u vlast.

A kada su u pitanje “ocjene” njegovog hrvatstva, prof. Kukić kaže za sebe da je “Hrvat sa dna kace iz Zapadne Hercegovine”, tako je samo po sebi pripisivanje ili davanje sebi prava na hrvatstvo problematično.

– Ta formula je poznata iz povijesti. Treba se vratiti 70-80 godina unatrag. Ta ista formula je korištena u jednoj drugoj evropskoj zemlji, upozorio je prof. kukić.

Prof. Ivo Komšić je postavio pitanje cilja koji se postavlja ovakvim skupovima.

– Ovaj sabor, koji sazivaju dva HDZ-a, nema za cilj da promijeni položaj Hrvata u BiH, nema za cilj da se konačno riješi legitimno postavljeni problem ravnopravnosti svih naroda u BiH, posebno Hrvata, smatra prof. Komšić.

Po njegovom mišljenju, želi se stvoriti politička klima u toku pregovora o formiranju državne vlasti i delegitimirati vlast koja je uspostavljena u Federaciji BiH.

Problem neravnopravnosti postoji, ali izvor te neravnopravnosti je postojanje Republike Srpske, kazao je prof. Komšić, dodajući da iz postojanja RS-a proizilazi neravnopravnost data u onim ustavnim odredbama koje omogućuju entitetsko glasanje.

– Sve dok to postoji, Hrvati su neravnopravni u BiH i u Federaciji BiH, jer se ta neravnopravnost prenosi i u Federaciju BiH, odnosno na političke odnose između Bošnjaka i Hrvata, kazao je Ivo Komšić.

Autor/ica 16.4.2011. u 11:47