Građani Mostara poručuju: Pravda je pobijedila ali kazne su mogle biti veće

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 29.5.2013. u 15:17

Građani Mostara poručuju: Pravda je pobijedila ali kazne su mogle biti veće

Reakcije Mostaraca na današnje izricanje presude nekadašnjim liderima takozvane „Herceg-Bosne“ su različite. Većina ih pozdravlja ovu odluku suda dok jedan dio smatra da su kazne premale s obzirom na zločine za koje su osuđeni.

„Po nekom mom mišljenju malo su dobili. Čovjek ubije čovjeka slučajno pa dobije 12. godina. Oni su ubijali, zatvarali, silovali i protjerivali na hiljade pa su dobili po dvadeset godina. Malo za ono šta su radili. Ja pozdravljam ovu presudu jer je i to neka satisfakcija žrtvama ali još jednom ponavljam, malo su dobili“, mišljenje je jednog od anketiranih građana.

Podsjećamo Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni lideri takozvane „Herceg-Bosne“ – proglašeni su krivim za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Vijeće Haškog tribunala utvrdilo je i to da su u ostvarivanju svoga cilja članovi udruženog zločinačkog poduhvata znali za zločine nad civilnim stanovništvom, kao što su silovanja, maltretiranja u logorima i ubistva.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostara gosp. Edin Batlak u razgovoru za naš portal istakao je kako su logaraši i svi oni koji su na svojoj koži osjetili politiku takozvane „Herceg-Bosne“ danas sa velikim emocijama pratili suđenje šestorci te ističu da su zadovoljni današnjom presudom.

„Izražavamo svoje zadovoljstvo utvrđenim činjeničnim stanjem. Kvalifikacijom o udruženom zločinačkom poduhvatu te kvalifikaciji međunarodnog ratnog sukoba sa osudom tadašnjeg vrha Republike Hrvatske na čelu sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Očekivali smo da će kazne biti veće ali mi se nadamo da će u drugostepenom postupku tužilaštvo podnijeti svoju žalbu i da će te stvari biti ispravljene. Moram naglasiti da je danas izrečena presuda jednoj politici koja je vođena prije dvadeset godina, a ne nikako jednom narodu, jer jedan narod, konkretno Hrvatski, ne može trpiti posljedice zbog toga“,  istakao je Batlak.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca HNŽ-a  Semir Drljević Lovac  smatra da je ovom presudom zadovoljen minimum pravde ali je posebno naglasio kako je dobro što se zvanično potvrdilo da je u ratnim dešavanjima u Mostaru učestvovala R. Hrvatska.

„Dobro je što je konačno potvrđeno da je u ratnim sukobima bila umješana i Hrvatska i da je taj zločinački poduhvat bio dobro organizovan i isplaniran protiv svih koji se nisu izjašnjavali kao Hrvati. Međutim, ja mislim da Hrvati koji i dan danas žive u toj izmišljenoj „Herceg-Bosni“ neće to prihvatiti i to je glavni problem. Što se tiče kazni za ona djela i onoliko tačaka mislim da su kazne smiješne. Postavlja se pitanje šta je poruka? Hajde odležat ćemo deset godina postat ćemo milioneri, a što smo vamo pobili hiljade nikom ništa“, zaključio je Drljević.

Većina anketiranih Mostaraca smatra da ova presuda neće mnogo uticati na sadašnje političke i društvene odnose u Mostaru.

„Sama činjenica da su svi iz ove šestorke bili istaknuti HDZ-ovci, a i sadašnja poruka koju nam šalje sadašnji HDZ govori nam da oni nisu odustali od stvaranja nekog svog čistog entiteta i pokušavanja od Mostara napraviti hrvatski stolni grad. Mi nemamo povjerenja u takav HDZ niti ćemo ikad vjerovat takvoj politici. Ističem da ne govorim o Hrvatima jer nisu svi Hrvati HDZ niti su svi Hrvati zločinci. Daleko od toga. Problem je zvanične HDZ-ove politike“, zaključio je jedan od anketiranih Mostaraca.

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 29.5.2013. u 15:17