MLAZ – Počitelj: Multimedijalni događaj “NOĆ ADMIRALA MAHIĆA”

tačno.net
Autor/ica 23.8.2018. u 16:34

MLAZ – Počitelj: Multimedijalni događaj “NOĆ ADMIRALA MAHIĆA”

“NOĆ ADMIRALA MAHIĆA”

Subota, 25. avgust 2018. godine u 21:00 sat

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj

U znak sjećanja na našeg dragog prijatelja, pjesnika i književnika ADMIRALA MAHIĆA (Banja Luka 1948. – Sarajevo 2015.), i ove godine ćemo se okupiti u prostoru Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ u POČITELJU.
Ovogodišnji multimedijalni događaj pod nazivom “NOĆ ADMIRALA MAHIĆA“ obuhvata izložbu mlade umjetnice Maje Skenderović, projekciju dokumentarnog filma o Admiralu “Posljednji boem“ slovenačkog reditelja Toma Novosela, a kroz prateći poetski performans prisjetićemo se brojnih Admiralovih pjesama.

MAJA SKENDEROVIĆ je rođena 1985. godine u Sarajevu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek slikarstvo, u klasi profesora Radoslava Tadića. Provela dvije godine na brodu kao fotograf. U njenim radovima se prožimaju studiozna istraživanja koja imaju dodirnu tačku sa bihejvioralnom psihologijom i vizuelnom antropologijom. Zainteresovana istraživanjem identiteta (ljudi, mjesta i interakcija/intervencija u prostoru), kombinacijom klasične škole (slikarstvo, kiparstvo, grafika) sa digitalnom školom. Veći dio svojih ciklusa posvećuje portretu i figuri. Inspiraciju crpi iz ličnog iskustva prilikom putovanja i mnogobrojnih interakcija sa ljudima. Tematika istraživanja u njenim radovima potiče iz socijalno, analitičkog i praktičnog prikupljanja dokumentacije. Izlagala u mnogobrojnim galerijama, članica nekoliko umjetničkih društava, dobitnica nekoliko nagrada i priznanja. Na njenoj izložbi u sklopu događaja “Noć Admirala Mahića“ biće predstavljeni radovi iz ciklusa “Besmrtna serija tjelesne materije i nepredvidivih moždanih kretanja prouzrokovanih internet voajerizmom“.

“POSLJEDNJI BOEM“ je dokumentarni portretni film o Admiralu Mahiću čiju režiju potpisuje TOMO NOVOSEL, mladi slovenački pjesnik, scenarista i reditelj. U filmu učestvuju brojni Admiralovi bosanskohercegovački i slovenački prijatelji i prijateljice, koji su se prisjetili pjesnikovog života i zaostavštine. Film “Posljednji boem“ je prikazan u oktobru prošle godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Admiral Mahić rođen je 1948. godine u Banjoj Luci. Završio je tehničku školu, a potom bio vanredno upisan na Filozofski fakultet u Sarajevu, ali je pred rat napustio studij. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radiospiker, novinar. Objavio je zbirke poezije Ljubavna inspiracijaEpilepsija cvjetovaAtlasna imperijaGlasno zrimKameni stolZvonoSaharaVijavica iz pisaćeg strojaDžajina lozaTreba biti prisebanMajčine ružePlaninski vodoskokLjubavni red vožnjeBacač pjesama. Poezija mu je prevođena na francuski, slovenački, njemački i engleski jezik. Pored poezije, objavljivao je i prozu, zabilješke s putovanja, drame, te niz dramskih tekstova za djecu emitovanih na Radio Sarajevu. Bio je jedan od osnivača PEN Centra BiH. Admiral Mahić je bio poznat u književnim i kulturnim krugovima kao vrsni interpretator svoje poezije i živio je životom istinskog boema. Živio je kao slobodni umjetnik u Sarajevu, gdje je i preminuo u septembru 2015. godine.

Veselimo se vašem dolasku! Vidimo se u Počitelju!

Plakat-filma

tačno.net
Autor/ica 23.8.2018. u 16:34