PISMO SRPSKOG POLJOPRIVREDNIKA GLAMOČIĆU I DAČIĆU

tačno.net
Autor/ica 9.1.2014. u 08:05

PISMO SRPSKOG POLJOPRIVREDNIKA GLAMOČIĆU I DAČIĆU

Poštovani gospodine Ministre,

Ja Vam pišem iz Jaše Tomić, opština Sečanj. Moja petočlana porodica i ja živimo isključivo od ratarstva i drugih primanja nemamo. Pokušavamo da se sa svakom dolazećom godinom prilagodimo novim uslovima i zahtevima koje nam postavlja Min. Poljoprivrede, Poreska uprava, Socijalno….desi se da i zadnje dinare iz kuće damo da platimo porez i PIO. Verujte da je jako teško preživeti, a kamo li napredovati. Dolaze na naplatu naknade za odvodnjavanje, a kanala nema u blizini ni na 500m dok dosta njiva leži pod vodom. Pa eto i to platimo da što se kaže duga nigde nemamo. Predprošle godine pokrali nas skladištari (Transpetrol Sečanj), prošle godine mali rod zbog suše i naravno mizerna cena zbog aflatoksina (čista politika) i eto ove godine nas uništiše monopolisti sa cenom suncokreta.

Subvencije od 6000rsd/ha direktnih davanja, ma koliko male i ne konkurentne sa subvencijama u okruženju, opet su nam nešto značile. Naravno stigle su kasno ali su bar pokrile kamate za koje smo se zadužili da bi kupili repromaterijal za proleće u nedostatku pravovremenog stizanja subvencija. Onda onaj drugi deo gde smo plaćali punu cenu nafte pa nam je vraćano 50rsd/litri. Retko ko je svo pravo na to iskoristio jer jednostavno nismo imali para za kupovinu. Mi smo faktički finansirali sami sebe plaćajući punu cenu i onda čekajući da nam država vrati bukvalno naše pare. Pa sami znate da je akciza bez poreza na 1litar nafte oko 50rsd.

I evo opet po promeni ministra opet se najavljuju nove mere. Mesto da nam se subvencije povećavaju i prave nas konkurentnijim poljoprivrednicima iz EU mi idemo sve dalje u dubiozu samog opstanka. Kada Zakon treba da se menja zbog nas to je nemoguće, a kada se menja zarad otkidanja od nas i krpljenja rupa u budžetu onda je izmena moguća.

U najavama koje čujemo iz medijske “tišine” gore nego što je vladala za vreme Miloševića ne naslućuje se ništa dobro. Ukidate povraćaje za naftu i pokušaćete da subvencionišete seme i đubrivo. Na taj način mi nećemo ni osetiti subvencije jer će se sliti u ruke prodavaca, distributera tog repromaterijala. Cena repromaterijala će istog momenta biti povećana i ta razlika će biti ti naši povraćaji.

Sledeća stvar je ukidanje 6000rsd/ha direktnih davanja i preusmeravanje u investicije. Pa ja evo pitam Vas u koje investicije? Ko od onog prosečnog farmera sa popisa poljoprivrede, koji je rađen, može i sme da uđe u investicije tipa traktora, silosa, hangara…ili nečeg većeg. Znate li Vi da ljudi nemaju da bace veštačko đubrivo, a ne da kupuju traktore. Nemojte gledati 5% poljoprivrednika koji se već mogu nazvati tajkunima nego pogledajte sve nas ostale. Nemamo mi svi u dvorištu nove John Deer traktore, besne džipove, nove Class kombajne i novčana sredstva za teranje cena državnog zakupa u nebesa.

Nisam imao nameru da Vas uvredim, kritikujem ili išta zlonamerno već samo da Vam, ako mogu, ukažem na realno stanje Srpskog seljaka. Ta razna udruženja koja izlaze u javnost nisu ni merilo ni predstavnici prave većine seljaka. U tim udruženjima su zastupljeni određeni lobiji i pojedine velike gazde koje se forsiraju i probijaju kroz njih. (prim. s časnim izuzecima koji su retki)

Poštovani gospodine ministre Glamočiću evo ja Vas pozivam da budete gost moga gazdinstva i u razgovoru sa ostalim seljacima možda uvidite gde smo mi sada.

Unapred hvala na razumevanju. #srbija

tačno.net
Autor/ica 9.1.2014. u 08:05