Fondacija „Imam petlju poručuje: Bombaški napad na Vijesti, regionalni je problem

tačno.net
Autor/ica 28.12.2013. u 10:57

Fondacija „Imam petlju  poručuje: Bombaški napad na Vijesti, regionalni je problem

Nevladina organizacija Gariwo i Fondacija „Imam petlju – Gariwo“ zgroženi su bombaškim napadom na redakciju Vijesti u Podgorici. Radi se o jednom u nizu napada u posljednjih nekoliko godina na Vijesti i nijedan slučaj do sada nije riješen. To ostavlja opravdanu sumnju da će i posljednji ostati neriješen jer je očigledno da su napadi na medije u Crnoj Gori jedan od represivnih mehanizama za potčinjavanje medija. To, dakle, nije nešto što treba kažnjavati, naprotiv, za vlast je to ono što treba razvijati. Stoga se ne slažemo s onim reakcijama u kojima stoji da je ovo poraz crnogorskih vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Smatramo da te borbe nije nikad ni bilo i da je crnogorska vlast na čelu s Milom Đukanovićem ustvari najznačajniji reprezentant tog kriminala. Ovdje se radi o borbi nezavisnih medija s kriminogenom vlašću te zato ne izražavamo svoju zabrinutost samo za napadnuti medij, već za sve nezavisne medije kao i uopšte za slobodu misli i govora – jednu od najvažnijih civilizacijskih tekovina – u Crnoj Gori.

Naše slutnje idu još i dalje, a najcrnja je da to neće stati s Crnom Gorom, već da će se ataci na slobodu izražavanja širiti na sve one krajeve kroz koje se proteže uticaj crnogorske kriminalne hobotnice, a to je cijela regija. Iz tog razloga bi trebalo biti alarmirano civilno društvo iz cijelog regiona. Pozivamo i međunarodnu zajednicu da reaguje, jer Crna Gora u kojoj se eksploziv postavlja građanski hrabrim novinarima nije ona Crna Gora koju očekuje Evropska unija.

U svemu ovome jedina utješna činjenica je da Vijesti, kao i drugi nezavisni mediji i novinari, ne odustaju te da njihovo djelovanje izlazi iz okvira profesionalizma i postaje herojstvo.

Kao organizacije koje se bave afirmacijom građanske hrabrosti, njihovo djelovanje podržavamo i bodrimo ih da istraju, a naša pomoć će im biti pružena u omjeru u kojem bude tražena, u skladu s našom misijom.

tačno.net
Autor/ica 28.12.2013. u 10:57