Farsa zvana izbor gradonačelnika

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 27.3.2013. u 08:35

Farsa zvana izbor gradonačelnika

Već  mjesec dana traje rovovska bitka za glavni grad ove naše napaćene države. Nemojte se prepasti,  ovog puta nisu nas napale ni Švabe a ni oni papci što su nas četiri godine gledali i „častili“ sa okolnih brda. Dakle u pitanju je izbor za gradonačelnika Sarajeva. S tim da ovaj put u glavnim ulogana nisu ni Švabe a ni gore navedeni papci  već nama najdraže političke partije SDP, SDU, SDA i naravno veliki zaštitnici životinja Naša stranka. Naravno, postoji tu još par političkih partija ali je njihov politički kapacitet toliki da ih ovom prilikom nećemo spomenuti.

No prije što krenemo u daljnju analizu da prvo vidimo koja je uloga i funcija gradonačelnika Sarajeva?

Kao odgovor na to pitanje pogledat ćemo šta je uradio uvaženi prof.dr. Alija Behmen.

S obrirom na to da je uloga gradonačelnika čisto formalna i ceremonijalnog karaktera i da gradonačelnik nema nikakve poluge moći možemo reći da je prof.dr. Alija Behmen odlično odradio svoj mandat. Primao je delegacije, hodao je, slikao se, organizovao dodjelu šestoaprilske nagrade i na koncu otvorio prvi Mcdonalds u Bosni i Hercegovini.  Tom prilikom izjavio je da je to velika stvar za Sarajevo a bogami i Bosnu i Hercegovinu. Kako otvaranje jednog fast fooda može biti veliki korak za Sarajevo i našu državu ja još ne mogu da shvatim ali također ne mogu da shvatim kako jedan grad od 500.000 stanovnika ima redukcije vode poslje 11 sati naveče. Kako svaki put kad uđem u tramvaj ili trolejbus kontam kako će se dotično prevozno sredsto raspasti ili kako ću fasovati neko pravo zajebano kožno oboljenje jer autobusi , tramvji i trolejbusi nisu oprani zadnjih 10 godina. O psima u Sarajevu ne treba trošiti riječi. Očigledno uvaženi prof.dr.  Behmen na posao ili najomiljeniji lokal ne ide pješke pa se nikad nije sreo sa čoporom podivljalih pasa. Dobro možda sam i ja previše kritičan. Znam da uvaženi profesor ne može ništa učiniti po tom pitanju,  ja mu zamjerem što je šutio četiri godine mandata ali izgleda da je u ovoj državi svima najudobnije  iza zaključanih vrata sopstvenih kabineta.

Nego da se vratimo na analizu dosadašnjeg izbora  gradonačelnika.

Sve je počelo početkom marta kada su gradski vjećnici predložili svoje tadašnje kandidate Jakoba Fincija poznatog po famoznoj tužbi i presudi ispred Naše stranke,  Stjepana Kljujića prepoznaćete ga po leptir mašni ispred SDU-a i Bogića Bogićevica ispred SDP-a koji je  glatko odbio kandidaturu  te se kao i svaki pametan penzioner,  posvetio uređenju vikendice u Gladnom Polju. Kad ih je Bogić Bogićević odbio predložili su Igora Kamočaija, buduću zvijezdu SDP-a i naše političke scene. I tada počinje zaplet.

Ukratko,  da vas ne davim pošto nas stalno dave, rukovodstvo Naše stranke povlači svog kandidata Jakova Ficija i načelno ne podržava  ni kandidata SDP-a Igora Kamočaija, ni kandidata SDU-a  Stjepana Kljujića, čime stvara vakum u kojem niti kandidat SDP-a niti kandidat SDU-a ne može biti izabran jer imaju isti broj glasova. Tada stručnjaci iz Gradskog vijeća kreću sa alternativnim prijedlozima kako izabrati novog gradonačelnika jer se nalaze u, šahovski rečeno „pat poziciji“. Bilo je tu genijalnih prijedloga ali ja bih izdvojio prijedlog da se gradonačelnik Sarajeva bira iz šešira. Meni je to smiješno ali mom starom koji je na granici srčanog udara svaki put kad gleda vijesti očigledno nije.  Naravno ni ovaj „genijalni“prijedlog nije dobio potrenu većinu tako da smo nakon bog sami zna koliko sjednica, ostali bez konsenzusa (najčešče upotrebljavanog termina u vokabularima naših vrlih političara). Farsa oko izbora gradonačelnika Sarajeva u ovom trenutku nije ni blizu svoga završetka jer su nas danas preko sredstava informisanja obavjestili kako će predložiti nove kandidate:  Ivicu Šarića i Ivu Komšića.

S obzirom da i ja živim u ovom gradu i da se svaka odluka vezana za Sarajevo tiče mene i ostalih 499.999 stanovnika (po slobodnoj procjeni) ovog grada  i ja bih u demokratskom duhu koji vlada u našoj zamlji predložio kandidata za prestižnu funkciju gradonačelnika Sarajeva. Ovim putem predlažem komšiju Šaćirbegovića sa četvrtog sprata koji je imače predsjednik kućnog savjeta naše zgrade. Haustor nam je čist, imamo nove liftove i obavezno nadgleda ko nam ulazi u zgradu. Siguran sam da bi komšija Šaćirbegović sa četvrtog sprata dobio apsolutnu podršku mojih sugrađana kad bi nam bilo omogućeno da sami biramo gradonačelnika,  a dok se to ne dogodi uživajte u novim epizodama reality showa zvanog „ Izbor gradonačelnika Sarajeva“.

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 27.3.2013. u 08:35