Žuti alarm do četvrtka kada se očekuju padavine u centralnoj BiH

tačno.net
Autor/ica 23.12.2013. u 09:03

Žuti alarm do četvrtka kada se očekuju padavine u centralnoj BiH

Zbog guste magle Sarajevski aerodrom i dalje zatvoren. Saobraćaj u glavnom gradu BiH teško se odvija

Žuti meteo alarm i dalje je na snazi u području Sarajeva i okoline, saopštili su iz Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH za Anadolu Agency (AA).

U cijeloj BiH vrijeme je prilično vedro, osim na području Sarajeva, Zenice, Travnika i općenito područja centralne BiH, koje su i dalje obavijeni maglom. Uobičajena je magla i u istočnom dijelu BiH, u Foči i Goraždu.

“Sutra zasigurno će ostati isto ovo vrijeme. Promjene očekujemo u srijedu tokom dana, a u četvrtak kišu. Prema prognozama, sa padavinama riješili bismo se problema sa maglom“, rekao je Damir Šantić, meteorolog.

Gusta magla pomiješana sa smogom spustila je u nedjelju popodne na Sarajevo i okolinu. Zbog magle zatvoren je Sarajevski aerodrom sinoć, kada su otkazani svi letovi. Prema zvaničnoj web stranici Aerodroma i danas su otkazani predviđeni letovi za Istanbul i Beograd. Iz aerodroma očekuju prognozu meteorološke službe iza podnevnih sati kako bi mogli nastaviti sa radom.

Aerodrom u Mostaru je u funkciji, kao i aerodrom u Banja Luci.

Žuti meteo alarm znači da je vrijeme potencijalno opasno, da vremenske prilike koje se očekuju nisu neuobičajene, ali stanovništvo treba biti oprezno ukoliko planira aktivnosti izložene meteorološkim utjecajima. Osim žutog, postoje još narančasti, te i crveni alarm koji podrazumijeva izuzetno opasne vremenske prilike.

tačno.net
Autor/ica 23.12.2013. u 09:03