Esad Bajtal na prvomajskom prosvjedu u Mostaru: Potrebno je gandijevski istrajati!

Nikola Vučić
Autor/ica 2.5.2014. u 10:32

Esad Bajtal na prvomajskom prosvjedu u Mostaru: Potrebno je gandijevski istrajati!

Piše: Nikola Vučić, Tačno.net

Jučer se na prvomajske prosvjede na Španjolskom trgu, na poziv Plenuma građanki i građana Mostara, Mostarcima pridružio i obratio ugledni intelektualac, sociolog, psiholog, filozof te politički analitičar, prof. dr. sc. Esad Bajtal.

Građani okupljeni na centralnom gradskom trgu, mirnim su prosvjedom obilježili Međunarodni praznik rada te istodobno podsjetili vlastodršce na loše ekonomsko stanje u Bosni i Hercegovini, koje je prisutno već dugo vremena te time, ali i transparentima preko kojih su poručili “Živio Prvi maj”, “Sloboda je moja nacija”, “Proleteri svih zemalja, izvinite” iskazali svoje nezadovoljstvo društveno-političkom slikom grada i zemlje.

“U gradu Mostaru više ne postoji radnička klasa nego samo obespravljeni i nezaposleni građani i moramo pokrenuti onu tradiciju proslave 1. maja koja je bila prije rata”, kazao je prosvjednik Tarik Žuljević.

 

Obraćanje Esada Bajtala mostarskim prosvjednicima

Esad Bajtal, obrativši se građankama i građanima Mostara, istaknuo je koliko je ustvari važna ova građanska i socijalna pobuna te da je ustrajnost prosvjednika, koji su tu svakodnevno više od osamdeset dana, velika poruka svima. Napravio je usporedbu sadašnjeg vremena i onog prijeretnog te kazao kako ne čudi ljudska nostalgija prema vremenima u kojima je Josip Broz Tito bio na čelu.

“Potrebno je gandijevski istrajati u svojim naumima, no ukoliko to ne bude rješenje i slika se ne bude mijenjala, istorija je pokazala odgovor i način”, kazao je prof. dr. sc. Esad Bajtal.

Španjolski trg, 1. 5. 2014.

Prema riječima Feđe Fajića, predstavnika Plenuma građanki i građana Mostara, na jučerašnjem okupljanju u Mostaru nije se pridružila niti jedna sindikalna organizacija, a razlog tomu je, kako je kazao, što su sindikati u BiH s namjerom razbijeni na stotine dijelova.

“Uglavnom su vođe sindikata politički ljudi tako da je i očekivano da oni ne pozivaju radnike da izađu da traže svoja prava”, kazao je Fajić.

Prosvjedi se u Mostaru nastavljaju i danas na Španjolskom trgu s početkom u 17 sati.

Foto: Š.G.

Nikola Vučić
Autor/ica 2.5.2014. u 10:32