Država po mjeri mafije?

Edin Osmancevic
Autor/ica 29.6.2017. u 09:50

Izdvajamo

  • Čitrav Izborni zakon postavljen je u službi postojećih vladajućih stranaka na održavanju vlasti i status quo stanja u državi. Ne čudi činjenica da nam na izbore izlazi tek nešto malo više od polovine izbornog tijela jer čitav izborni proces je postavljen na temeljima kalkulacije i sistemu koji više liči mafijaskom nego demokratskom.

Povezani članci

Država po mjeri mafije?

Foto: direktno24h

Činjenica je da se na svim nivoima vlasti nalaze i oni političari koji su kažnjavani za različita krivična djela. Tako se na najgrublji način podriva pravo birača da bira poštene političare koji će štititi njihove političke interese. Izborni proces se danas koristi od strane pojedinih kriminalizovanih poličara za zloupotrebe, lično bogaćenje, izbjegavanje sudskih procesa i ismijavanje čitavog sistema

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je u januaru 2017. prvi put pozvala BiH da provede presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima “Pilav protiv BiH” i “Zornić protiv BiH”, pored uobičajenog poziva za provedbu presude “Sejdić i Finci protiv BiH”. Kako se državna vlast ophodila prema ovom pozivu može se kratko opisati kao bezobrazno, nekorektno i potcijenjivački. Kako bi se spriječilo sprovođenje ovih presuda nakon toga  je Čovic i njegov HDZ ”iznenada” izmislio  hrvatsko pitanje i zahtjev za stvaranje posebne izborne jedinice (rezervata)  za građane hrvatske nacionalnosti. Ovakva politika ”na vodu navođenja” jasno proizilazi iz redovnih sastanaka koje Dodik i Čović organizuju po Banjluci i Mostaru.

Međutim jedan od akutnih problema koji prijeti podrivanju čitavog izbornog procesa je stavljanje na kandidatsku listu onih političara koji imaju bogatu kriminalnu prošlost! Zato želim otvoreno da pozovem Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da po hitnom postupku usvoji prijedlog nužnih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojom će se zabraniti nastup na narednim općim izborima svim onim kandidatima koji su bili osuđeni za ona krivična djela  kojim se u pitanje dovodi povjerenje glasača prema predloženom kadidatu a koji se planira kandidovati na izbornoj listi!

U tom smislu Parlamentarna skupština bi trebala donijeti odluku za koja se krivična djela kandidat stranke ne može kandidovati a da se istovremeno ne ugrozi građansko pravo svakog građanina da bude biran. Svi kandidati bi bili obavezni da prilikom svoje kandidature prilože izvod iz registra o kažnjavanju za period od posllednjih 20 godina. Na ovakvu izmjenu izborno tijelo ima pravo zbog čega pozivamo sve relevantne organe da podrže ovaj prijedlog uključujući Transparency Internationell och Centar Civilnih inicijativa (CCI).

Činjenica je da se na svim nivoima vlasti nalaze i oni političari koji su kažnjavani za različita krivična djela. Tako se na najgrublji način podriva pravo birača da bira poštene političare koji će štititi njihove političke interese. Izborni proces se danas koristi od strane pojedinih kriminalizovanih poličara za zloupotrebe, lično bogaćenje, izbjegavanje sudskih procesa i ismijavanje čitavog sistema.

Takođe je simptomatično da u biračkim odborima upravo sjede predstavnici političkih stranaka koji broje glasove biračkog tijela. To su mjesta kojima se otvoreno trguje od strane političkih stranaka.

Ako me lično pitate što mislim o izbornom procesu mogu samo potvrditi da je čitrav Izborni zakon postavljen u službi postojećih vladajućih stranaka na održavanju vlasti i status quo stanja  u državi. Ne čudi činjenica da nam na izbore izlazi tek nešto malo više od polovine izbornog tijela jer čitav izborni proces je postavljen na temeljima kalkulacije i sistemu koji više liči mafijaskom nego demokratskom.

Edin Osmancevic
Autor/ica 29.6.2017. u 09:50