Dragan Markovina za bg Novosti: Odlazak Srba je civilizacijska tragedija

Dragan Markovina
Autor/ica 18.1.2015. u 22:42

Dragan Markovina za bg Novosti: Odlazak Srba je civilizacijska tragedija

Mislim da bi većinska Hrvatska trebalo da se osvesti kolika je civilizacijska i ljudska tragedija  sadržana u činjenici  da je značajan broj Srba napustio Hrvatsku, i da bi trebalo da učini sve da ih vrati u njihovu domovinu, rekao je, između ostalog, Dragan Markovina u razgovoru za današnje beogradske Večernje novosti.

Predstavljen kao levičar, veliki kritičar desnice, HDZ  i Tuđmana, splitski istoričar je ocenio da je dolazak Kolinde Grabar Kitarović na čelo Hrvatske posledica atmosfere “koja se u našem društvu uzgaja i podstiče više od dve godine. S jedne strane tu je ulična revolucija desnice, organizovana od strane klerikalnih krugova i HDZ-a, koja uporno proizvodi neprijatelje s druge strane, a tu je i već poslovična pasivnost SDP…”

Beogradski dnevnik napominje da je Markovina svoje političke stavove “platio” poslom, pošto mu nedavno nije produžen ugovor na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Splitu. Odgovarajući na pitanje zašto je Josipović izgubio izbore Markovina kaže: “Njegov SDP nikad nije smogao dovoljno snage ni odlučnosti da se suprostavi mitološkoj imaginaciji i uticaju desnice. U tim okolnostima bezlični predsednik Josipović jednostavno nije mogao da mobiliše sve glasače levice da ga podrže. Josipović je naprosto čovek čiji se jedini interes iscrpljivao u dobrim rezultatima vlastitog rejtinga  u brojnim istraživanjima javnosti. A kad tako vodite politiku  da pokušavate da se svidite svima, na kraju, izgubite vlastito biračko telo, a na drugoj strani ne pridobijate nikoga”, rekao je ovaj hrvatski istoričar podvukavši da je glavni problem Josipovića i SDP-a u celini, što se nikad nisu obračunali sa hrvatskim nacionalizmom iz devedesetih.

Prema njegovoj oceni hrvatsko društvo je duboko podeljeno. Najbrojnija Hrvatska je, zapravo, ona oportunistička, koja ne bi htela da se zamera desnici i njenim mitovima, među kojima je mit o Tuđmanu jedan od najsnažnijih. Markovina veli da bi mu bilo draže da je hrvatsko društvo u celini modernističko, sekularno i levo, ali da se to sa obzirom na okolnosti ne može relano očekivati.

Ocenjujući kako će se pobeda Kolinde Grabar Kitanović odraziti na odnose Hrvatske i Srbije, Markovina podseća da su ti odnosi, iz raznoraznih razloga, svedeni na prilično niske grane. On ne dovodi u sumnju utisak da su izjave nove hrvatske predsednice “jeftino populističke po nastupu i besmislene po sadržaju, a da im je krajnji cilj podilaženje nacionalističkoj desnici”.

S.D.

Dragan Markovina
Autor/ica 18.1.2015. u 22:42