Najopsežnija policijska akcija u poslijeratnoj BiH

Autor/ica 12.9.2012. u 11:37

Najopsežnija policijska akcija u poslijeratnoj BiH

Zubac je, uz ostalo, rekao da poslije ove akcije ništa više neće biti isto. 

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine od jutros se diljem BiH provodi združena policijska akcija, u kojoj u koordinaciji tužilaštva, na terenu sudjeluje više stotina policijskih službenika iz policijskih i agencija za sprovođenje zakona sa razine države i entiteta, javljaju izvještači agencije Anadolija.
 
Kako je javila Federalna televizija (FTV) akcija je plod višemjesečne istrage o ubistvu ratnog komandanta iz Sarajeva Ramiza Delalića Ćele. Među objektima koji se pretresaju su i oni koji pripadaju Naseru Keljmendiju, osobi koja se dovodi u vezu s kriminalnim krugovima u BiH i Crnoj Gori. Špekulira se da je Keljmendi pobjegao u Crnu Goru, ali još nema potvrde tih saznanja.
 
Osim Keljmendijevog objekta Casa Grande na Ilidži, pretresen je i stan Bojana Cvijana i ugostiteljski objekat Vila Selin u vlasništvu Benana Dorića. Pretresi se provode na ukupno 34 lokacije.
 
U toku je konferencija za novinare direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca. Konferencija se održava u prostorijama SIPA-e, u Istočnom Sarajevu.

Zubac je, uz ostalo, rekao da poslije ove akcije ništa više neće biti isto.

Iz SIPA-e su pak saopćili da, u suradnji s pripadnicima ostalih policijskih agencija u BiH, od “ranih jutarnjih sati provode najobimnjiju i najsloženiju policijsku akciju u poslijeratnoj BiH, a koja je usmjerena na razbijanje organizirane kriminalne skupine”. 

Kako je agenciji Anadolija potvrđeno u Tužilaštvu BiH, u okviru poduzetih aktivnosti izvršena su lišenja slobode više desetina osoba, kao i pretresi na velikom broju lokacija u više gradova u BiH.
 
“Radi se o istrazi protiv više zločinačkih organizacija, koje su djelujući u različitim periodima, počinile ova kaznena djela. U predmetu je ostvarena značajna suradnja sa policijskim i   agencijama u susjednim zemljama, gdje se nalazi i jedan broj osumnjičenih osoba. Aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za najmanje 6 nerazjašnjenih ubojstava i pokušaja ubojstava u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, krijumčarenje opojnih droga, kao i druga vrlo ozbiljna kaznena djela organiziranog kriminala”, izjavio je za AA portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
 
Ova aktivnost, dodao je Grubešić, predstavlja odlučan udarac pravosuđa i agencija za sprovođenje zakona, protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, sa ciljem stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana naše zemlje.
 
Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu ostvarilo je značajnu i dobru suradnju sa više agencija za sprovođenje zakona koje su sudjelovale u radu na ovom predmetu.
 

Autor/ica 12.9.2012. u 11:37