Dodik kao svjedok odbrane režima koji predvodi, potvrđuje nastavak politike genocida

tačno.net
Autor/ica 10.4.2013. u 08:39

Dodik kao svjedok odbrane režima koji predvodi, potvrđuje nastavak politike genocida

Jučerašnji „nastup“  Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS, u svojstvu  svjedoka odbrane na suđenju drugom predsjedniku tog entiteta, Radovanu Karadžiću, nije bio svjedočenje nego prijetnja svim povratnicima nesrpske nacionalnosti koji su se vratili na svoja prijeratna prebivališta.

Sada je jasno da je institucionalna diskriminacija i masovno kršenje ljudskih prava povratnika u taj entitet  zapravo rezultat politike koja se provodi po naređenju Milorada Dodika lično, a da njegov režim predstavlja samo nastavak onoga što je započeo Karadžić.

Njegovo jučerašnje svjedočenje je razlog zbog koga je građanska koalicija „Prvi mart“ nastala i nastavit će da postoji, te zbog čega je sada, više nego ikada, potrebno jedinstvo onih koji ne negiraju zločin i žele očuvati državu.

Građanska koalicija „Prvi mart“ poziva rukovodstva političkih stranaka koje znaju da je Milorad Dodik juče lagao,  da i na djelu pokažu da neće dopustiti da dio Bosne i Hercegovine postane jedna od „dve srpske države na Balkanu”.

„Prvi mart“ ovom prilikom ponovo poziva rukovodstva svih političkih partija koje se smatraju državotvornim da uđu na zajedničku listu i povratnicima u RS osiguraju ne samo institucionalnu zastupljenost nego  i  šansu za fizički opstanak.

Zajednička lista ne znači nikakvo odustajanje od političkih principa, te ideoloških podjela, već jednostavno priznanje da stranke okupljene oko nje, imaju jednu zajedničku stavku koje drugi nemaju: borba za očuvanje Bosne i Hercegovine.

Danas, kada je očigledno da će na narednim izborima postojati najmanje tri snažna bloka stranaka iz RS-a, matematički i logički je nemoguće očekivati da neka od stranaka koje smo pozvali na zajedničku listu sama izbori mjesto u Parlamentu BiH iz izbornih jedinica u RS-u.

Pokažimo da naše snage imaju odgovornosti za vrijeme koje dolazi, gdje zaštita povratnika ostaje ključna obaveza, politički opstanak u RS-u preduslov za poništavanje rezultata genocida, te u konačnici jedina mjerljiva i nedvosmislena potvrda da u tom entitetu još ima države BiH i onih koji u nju vjeruju. Tridesetog aprila ćemo znati ko je na našoj strani, strani opstanka.

tačno.net
Autor/ica 10.4.2013. u 08:39