Dezorijentirani mali smrtnici u gruboj realnosti

Zlatko Dizdarević
Autor/ica 10.4.2018. u 15:21

Izdvajamo

  • Onda odjednom, u dnu stranica novina i na repu savjeta po portalima kako smršati, kako održati erekciju, šta vam danas znači znak u horoskopu – kao usput i bez veze sa svim što je bilo ranije, eto vjestice da »Laboratorija za odbrambenu nauku i tehnologiju« u Porton Downu u Engleskoj konstatira da njeni naučnici nisu utvrdili da je nervni plin kojim je izvršen pomenuti atentat proizveden i dopremljen iz Rusije!''

Povezani članci

Dezorijentirani mali smrtnici u gruboj realnosti

Kad se sve sabere i oduzme, operacija  potiranja  nekadašnje pameti, političkog vizionarstva u korist ljudskih vrijednosti i kakvog takvog prosperiteta, uspijeva. Što izluđeniji, to bolji.  Mali formati ogromnih ambicija  vjeruju da tako može dovijeka.  I da je proizvodnja zla ubijanjem pameti profitabilna vječno. Glupost.

Veliki, kobajagi  globalizirani svijet se raspada s vrha. Taj raspad svako vodi i vidi na svoj način vjerujući da je mudriji od onog drugog, strateškog  neprijatelja. Padaju nekadašnji planetarni  zakoni, principi  i ograde, a vidimo i maske. U ime  ljudskih prava ruše se sistemi i izluđuju ljudi. Na sonu ostaje ono narodu poznato kao: Ko je jamio, jamio!

Šta to danas  znači? Pa to da je nekadašnji  međunarodni poredak definitivno uspomena pa se zločini nekažnjeno proizvode, realiziraju i potom proglašavaju borbom za pravdu. Odgovor na  sve rjeđe dileme u vezi s ovim svode se bezmalo na cinizam: »So what!« Ujedinjene nacije svojom  dostignutom   impotencijom  jedna su od najjadnijih  priča  spram  vremena kada se vjerovalo da planet ne smije biti džungla.  A ruke položene na svete knjige prilikom  grandioznih zakletvi nisu se osušile…

Problem je, međutim – da se pomalo gorko našalimo – što  se to dekomponiranje dojučerašnje realnosti odvija naoko potpuno haotično, na različitom nivou lukavosti i pameti, kako kome  odgovara.  Ipak, veliki komunikacijski brat, danas blizak i svakom djetetu od tri godine, zajednička je logistika različitim školama ludila unaokolo. Internet i sve ono dodatno što ga čini, vjerojatno jeste jedan od najvećih izuma minulog stoljeća.

Kome je od malih ljudi  padalo na pamet  kolike su mogućnosti  upotrebe tog čuda u pranju uma unaokolo i u globalnom relativiziranju nekada jasnih  suglasja o tome šta je zlo, a šta dobro, šta je u korist čovjeka i njegovih  humanih vrijednosti, a šta njegovo ponižavanje i svođenje na zakone džungle… Velika priča bez kraja i konca.

Za ovu priliku, sasvim površno, tek nekoliko usputnih razmišljanja o »istinama« što nam uzdrmavaju pamet minulih dana i sedmica i mimo malih egzistencijalnih drama.

Stariji se, uglavnom, još uvijek drže novina, mada  ni one poput većine drugih medija nisu što su nekad bile. Svođenje uređivanja na estradnu  promociju »svojih« i ciljano rušenje neistomišljenika  uz  profit  vlasnika po svaku cijenu, nova je realnost.  Činjenice  su presudne  samo još naivnima, zanatska  korektnost, obrazovanje, pamet i argument vlastitih očiju ne igraju… Kičma i karakter su luksuz.

Različitost medijskih  interpretacija onoga što se dešavalo  minulih dana na velikoj svjetskoj političkoj i ratničkoj  sceni  bila  je na neki način i uveseljavajuća. Ne misli se na nebitne vijesti poput one što su je objelodanili naučnici: afrički kontinent bukvalno se fizički cijepa na dva…

Sjetimo se, eto, vijesti iz Engleske prije par sedmica o trovanju dvostrukog agenta Skripala i ćerke Julije. Potom svih mogućih, pa i vojnih prijetnji  Rusiji i »Hitleru Putinu«. Onda koalicijskog  histerisanja po planeti u 26 država, protjerivanja ruskih diplomata i »adekvatnog« odgovora Kremlja.

Izluđivanje javnosti postalo je projekt u vladavinama malih ambicioznih kreatura po svijetu. Dezorijentirani mali smrtnici u gruboj realnosti počinju čitati da smo tu negdje, na početku priče o Mad Maxu.

Onda odjednom, u dnu stranica novina  i na repu savjeta po portalima  kako smršati, kako održati  erekciju, šta vam danas znači znak u horoskopu – kao usput i bez veze sa svim što je bilo ranije, eto vjestice da »Laboratorija za odbrambenu nauku i tehnologiju« u Porton Downu u Engleskoj  konstatira da njeni naučnici nisu utvrdili da je nervni plin kojim je izvršen pomenuti atentat proizveden i dopremljen iz Rusije!

I kažu iz laboratorije koja pripada Ministarstvu odbrane GB kako su Vladi poslali izvještaj o naučnom istraživanju tim povodom, »ali je Vlada potom koristila niz drugih izvora kako bi donijela zaključke koje je donijela…« U nastavku, k’o biber po pilavu, eto i Trumpa koji odjednom predlaže povratak ruskih diplomata u Ameriku i američkih u Rusiju!

Još jadniji medijski obrat doživljava storija o tome kako je lani Putin srušio Hillary i doveo Trumpa u Bijelu kuću. Tvrdili i ugledni svjedoci. Onda jedva primjetna vjestica  BBC-a da je u Holandiji  na zatvorsku kaznu osuđen advokat Alex van der Zwaan, koji je dokazano i zavjerenički lagao o kontaktima s bivšim  Trumpovim pomoćnikom Gates Rickom, naravno u kontekstu  afere o »napadu Rusije na Ameriku«. Usput, dotični advokat devetnaesti  je  optužen za istu stvar.  Ali, koga se to danas više tiče. »Deep state« je Trumpa stavio pod kontrolu.

O pomalo tužno-smiješnoj dirigiranosti zbiljom  govori i čitanje događanja  iz Ankare minulih dana sa susreta predsjednika Turske, Rusije i Irana, država u fokusu Zapada. Teška kategorija, nema šta. Pričali su, prema interpretacijama  Zapada objavljivanim  kao usput,  o tome  šta i kako sa Sirijom.

Amerikanci u kontekstu Trumpove izjave da njihovi vojnici svakako odoše odatle (sic!). I uvažene radio stanice iz Evrope ponavljale su znakovite analize  američkih profesora  iz  velikih univerzitetskih  kuhinja svjetske geostrategije da je, zapravo,  riječ o »događaju koji ne može ništa posebno da porodi jer sve tri zemlje imaju problema sa uzajamnim odnosima a interesi u Siriji su im potpuno različiti«.

Ova priča naivnima  atraktivno zvuči, ali nije tačna. Da ništa drugo nije u igri, a jeste, riječ je i o učešću u ogromnim, mega-poslovima u svekolikoj obnovi ciljano rušene Sirije.  Žrtvama se više ne može pomoći, a business is business. Geostrateški. Uostalom, svjetski političari, razni specijalisti, stručnjaci i pregovarači već hrle u Damask i ne prave buku od toga. Energija i energetski putevi prema Mediteranu, reindustrijalizacija, građevinska i infrastrukturna obnova itd., to su nove teme.

Drugo, kad je o susretu u Ankari riječ, bolna je činjenica za Zapad da Rusija još dublje strateški ulazi u Tursku, članicu NATO-a, i to izgradnjom prve tamošnje nuklearke. Ne zaboravimo, Turska je u Alijansi zadužena za čuvanje južnog, mediteranskog  krila  Saveza. Gdje već sada Moskvi, novopartnerski, čuva s juga crnomorski prevažni  »stomak« – od NATO-a! Naivni Putin.

Znaju »analitičari«, ali ne vole činjanicu  da je bit trojnog susreta u Ankari u formaliziranju  osovine antiameričke  koalicije, za sada u regionu, a već sutra i šire. Ona im jeste zajednički  interes, plus  Kina, Azija, Afrika, Indija, Latinska Amerikama…Ma koliki bili različiti pojedini uzajamni interesi. Mnogi će ambasadori danas u razgovorima u četiri oka unaokolo kazati  kako  »ruska koalicija više ne traži, kao nekada, ideološko usaglašavanje i potčinjenost. Ona druga, američka danas je tu tvrđa nego prije…« Navike iz perioda monocentrizma mogu biti opasne kada su nerealne, a istorijske uloge se koriguju na čudesan način.

Nekada nisi  mogao biti »Istok« ako svi tvoji interesi nisu bili u korist Moskve.  Washington je onda tvrdio da taj uslov ne postavlja.  Iz Washingtona, naprotiv, dolaze sve češće poruke kao nekada iz Kremlja: ili si sa nama ili protiv nas. Trump  tu vrluda, ali vojno-industrijski kompleks i »deep state« sa svojim ideolozima ne. Mlađani princ iz Rijada Mohammad bin Salman je, recimo, to crno-bijelom pustinjskom logikom jednosmjerno pročitao. Blisko svima onima  kroz čije vene teče dolar, ali suviše jednostrano za mudrost Orijenta.

Pa je odjednom postao za Zapad »pozitivac, reformator islama i prijatelj Izraela«.  Onda se  po medijima  i krvava priča o Gazi minulih dana, bezmalo  ismijana  ponašanjem UN-a,  preko noći pretočila u priču o »opasnom Hamasu, o strahu od Irana, o novoj opasnosti od ISIS-a, al-Qaede i Muslimanske Braće, pa i o frustracijama od palestinskog  vođstva«. Otud i o berićetnim  ekonomskim vezama Izraela i Saudije, pa sutra, inshallah, i s drugim zemljama Gulfa.

Slično ovome  vijesti o geostrategiji susreta u Ankari  objavljuju i novi  balkanski ljubitelji  Stambola. Najvažnije je kako je »Putin pozdravio turske  vojnike sa Merhaba, askeri !« Samo još fali,  eno ga postao »naš. A  jutro prije ovakvog ushita Rus bio, šta bi drugo nego – Dodikovac!

Kad se sve sabere i oduzme,  operacija  potiranja  nekadašnje pameti,  političkog  vizionarstva u korist ljudskih vrijednosti i kakvog takvog prosperiteta, uspijeva. Što izluđeniji, to bolji.  Mali formati ogromnih ambicija  vjeruju da tako može dovijeka.  I da je proizvodnja zla ubijanjem pameti profitabilna vječno. Glupost.

Novi list

Zlatko Dizdarević
Autor/ica 10.4.2018. u 15:21