Daily mirror (aport)

Radomir Lazić
Autor/ica 21.11.2019. u 22:38

Daily mirror (aport)

A vi novinari? Ne mislim da je posebna čast biti prisutan na konferenciji za novinstvo na koju vas poziva Dragan Čović. Čast je ne odazvati se ili ga bar gađati cipelom!

Lijepo je otići odavde na par mjeseci, vidjeti bolje ili gore od ovoga sasvim je svejedno. Problem je vratiti se i ponovo gledati i slušati iste tri njuške svaki dan već više od jedne, pa skoro i dvije, decenije ….ali hajde, do vas je konstitutivnih.

„Očekujem za petnaest dana žurno formiranje vlasti“, zvuči poznato, zar ne?

I to je upravo ono najgore što će se desiti, njihovo sticanje stvarnih certifikata sa lažnim diplomama, njihov (ponovo) legitimitet, njihova sigurna kuća. Utočište od zatvora, oduzimanja imovine, njihovo bludno koaliranje, implementacije ili, ako hoćete, jebavanje naroda u „punom kapacitetu“.

Ah da, narod!

Protesti ispred „institucija sistema“ u povodu objavljivanja snimaka iz ustanove za zbrinjavanje djece sa posebnim potrebama, sa pedesetak ili stotinjak svejedno, učesnika i nisu neki protesti. Pogledajte malo šta se dešava ovih dana u Pragu pa možda naučite nešto. Protesti i nisu morali biti tu, na tom mjestu. Mogli su biti, toliko puta do sada, i ispred KCUS-a, bilo kojeg suda, bilo kojeg mjesta gdje se, budite pošteni, gaze tuđa ali sutra i vaša prava.

Protesti, ako već imate te porive, podrazumijevaju veću podršku ocu ubijenih mladića od onih koje izražavate protiv nehumanog vlasnika psa koji ga vodi u šetnju, žednog preko vode, udobno sjedeći u autu. Možda da i danas podržite ove štediše Ljubljanske banke, ipak su neki od njih krvavo zaradili svoj novac a ostali bez njega radi „prijateljskih“ odnosa dvije države. Rudare, štediše „švicarce“ koji ili su pomrli, ubili se ili oboljeli.

Sve u ovoj državi za smještaj osoba sa poremećajem u razvoju zaslužuje protest.

Protesti ipak moraju imati i neke konkretne zahtijeve, ciljeve, neko to mora osmisliti, voditi, kontrolisati imati ideju i znati šta se traži, prvo milom pa onda ako ne prođe…

Onima koji, u ovoj državi to više niko i ne očekuje od njih, su to morali i davno trebali uraditi ipak su ta djeca iz ustanove iz Pazarića samo sredstvo a ne cilj. A njihovi ciljevi možda se najbolje ogledaju u rečenici njihovog lidera izgovorenoj kao poruka osobi koja obnaša (budite sigurni da ne koristim tu stranu riječ, samo citiram) mjesto direktorice Kliničkog centra: „Zahtijevamo da napustite mjesto najvažnije zdravstvene ustanove u državi jer radite na štetu pacijenata i da u Parlamentu zajedno radimo za dobrobit naših građana“. Kraj citata, kraj svega u pm.

Cijenim, dakako, ljude koji su došli pred tu zgradu „institucija“ da bi u nju ušli a iz nje neko izašao a ipak znajući unaprijed da će država, koja nikada nije bila jača i snažnija, to i pokazati. Kordon sada već dobro opremljene i uvježbane policije znao je kako odbraniti državu. NJIHOVU državu.

Brojni analitičari i „analitičari“ daju svoje viđenje stanja u ovoj državi pa ipak, čini se, oni najbolji su otišli ili se pakuju.

Ostali su …da nabrajam? Zaista je vani, prilikom predstavljanja i odgovora na pitanje odakle dolazim neprijatno posmatrati reakciju da svi odmah provjeravaju gdje im je novčanik. Jer nas predstavlja Špirić…

Da, u pravu ste, vas predstavlja!

Mediji, udruženja, novinari pojedinačno, svi traže zaštitu. Molim vas navedite poimenice za koga jer o ovome što se dešava naći ćete u više medija isto toliko različitih izvještaja. Zavisi kako gazdama odgovara. A u onim najčitanijim i „najutjecajnijim“ (obratite pažnju ako već niste) više prostora i vremena će još dugo imati Karleušina.. ili đir s Memom nekog poluproizvoda koji se s njom obnaša od vijesti o djeci iz Pazarića.

I da, aport. Komanda psu da donese ali da ne smije pojesti. Pticu, zeca, pečeno jagnje, sve ono uostalom čime se hrane vaši lideri.

Čim dođu na vlast pa promijene izborni zakon da mogu opet doći na vlast eto novih poreza, akciza jer i sva bijesna auta „stare vlasti“ bila su u tehničkom mandatu.

A vi novinari? Ne mislim da je posebna čast biti prisutan na konferenciji za novinstvo na koju vas poziva Dragan Čović. Čast je ne odazvati se ili ga bar gađati cipelom!

Aport

Radomir Lazić
Autor/ica 21.11.2019. u 22:38