DA SE NE LAŽEMO: U Bosni i Hercegovini odavno funkcionišu tri entiteta, poznate su granice i nadležnosti

Amarildo Gutić
Autor/ica 26.3.2022. u 08:04

DA SE NE LAŽEMO: U Bosni i Hercegovini odavno funkcionišu tri entiteta, poznate su granice i nadležnosti

Foto: N1

Nevidljivi i formalno neproglašeni “treći entitet” odavno je prihvaćen kao normalnost. Zna se gdje su granice dalekovoda Elektroprivrede HZHB, zna se gdje šaltere ima “Hrvatska pošta Mostar”, gdje rastu drveća Šuma Herceg-bosne, zna se gdje se ne naplaćuje RTV taksa…

Piše: Amarildo Gutić- Žurnal.info

„Odbacujemo najnovije napade pojedinih minornih hrvatskih stranaka, kao i SDA da Hrvati žele treći entitet tj. Hercegovinu. Stradalnici rata kao i cjelokupno hrvatsko pučanstvo su za Evropu bez granica, te se suprotstavljamo bilo kakvoj podjeli hrvatskog puka u Bosni i Hercegovini. HVIDRA tvrdi da bez entiteta nema ni identiteta, što se potvrdilo u postdejtonskoj BiH. HVIDRA se zalaže za striktnu primjenu Dejtona, što je činila i ranije. Hrvati su konstitutivni, ravnopravni i suvereni narod u BiH, kojem pripadaju sva povijesna i druga prava na BiH, iako im razni politikanti nastoje to osporiti,“ navedeno je u saopštenju Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVIDRA).

Ne, nije greška. Udruga HVIDRA jasno navodi da ne želi treći entitet. No, citirano saopštenje datira iz februara 1999. godine.

Dvadeset tri godine kasnije iz iste Udruge nedvosmisleno pozivaju na uspostavu trećeg entiteta.

“Potrebno se vratiti na postavke prije Washingtonskog sporazuma i proglasiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast. Republika bi se prostirala na području koje je Hrvatsko vijeće obrane obranilo tijekom Domovinskog rata, a unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine.” 

Oštricu nezadovoljstva Udruga HVIDRA je usmjerila prema SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću. Pomalo čudno, jer treći entitet onaj hrvatski ili ako baš hoćete HDZ-ov, ne postoji samo u formalnom smislu. Praktično on je itetako prepoznatljiv, a najveću zahvalnost što je tako HVIDRA i ostali štovaci Herceg-Bosne trebali bi iskazati baš SDA.

Paradoksalno, ali je tako – najveću uslugu formiranjem tog trećeg entiteta, kako god ga nazvali, učinili bi nikome drugom no – Bakiru Izetbegoviću.

Upravo u ono vrijeme kada je HVIDRA pisala saopštenje kojima odbacuje treći entitet kao opciju, SDA-HDZ federalnu vladu predvodili su premijer Edhem Bičakčić i ministar finansija Dragan Čović. Na sjednici posvećenoj ekonomiji iliti gospodarstvu vođena je znakovita diskusija.

„Daj ti meni Hidroelektranu Mostar, ja ću tebi prepustiti svu Hrvatsku poštu i telekomunikacije,“ predložio je Bičakčić Čoviću, na što se ovaj samo nasmijao.

Ti meni, ja tebi. Oni su SDA i HDZ. Tako se prije dvadesetak godina odvijao „i ekonomski i gospodarstveni“ razvoj Federacije pod njihovom paskom.

Njima je tada, kao i sada, itekako poznato  kome pripada koja teritorija, gdje je nevidljiva granica, ne bošnjačkih i hrvatskih entiteta, nego njihovih, SDA i HDZ teritorija.

Oni imaju svoje elektroprivrede, telekome, pošte  i druga javna preduzeća, svoja ministarstva i jedni drugima nisu remetili i ne remete i dalje pljačku “svog plijena”.

Nevidljivi i formalno neproglašeni treći entitet je prihvaćen odavno kao normalnost. Zna se granica dalekovoda Elektroprivrede HZHB, zna se gdje šaltere ima  “Hrvatska pošta Mostar”, zna se gdje rastu drveća Šuma Herceg-bosne,  zna se gdje se ne naplaćuje RTV taksa, zna se kome je pripala “čast” da opljačka Soko, Aluminij, Vitezit i desetine drugih preduzeća na teritoriji “trećeg entitetta” koji tobože ne postoji.

Kao što tobože ne postoji niti komad entiteta u kojem SDA upreže sve svoje (para)obavještajne, medijske i druge resurse kako bi ga zadržala i sakrila tragove privatizacijskih zlodjela u Energoinvesti, Krivaji, Hidrogradnji, Polihemu, Šipadu, Borcu, Zori, Vranici, UPI, GP Bosna, UNIS, Granit, Fabrika duhana Sarajevo, Agrokomerc, Rudstroj…

Tim višedecenijskim partnerima na vlasti,  ne smeta ni drugi ni treći enitet jer su isti politički profil. Održavaju sistem zasnovan na međusobnoj toleranciji zarad nezajažljive otimačine i pljačke raznim metodama. Njima ne smeta što su udruženim snagama stvorili prisilne ekonomske izgnanike, hiljade porodica koje su prinuđene tražiti egistenciju diljem Evrope.

Nakon svega, da se ne lažemo, u Bosni i Hercegovini postoji i drugi i treći entitet, u ime kojih SDA i HDZ kao nešto pregovaraju kako ništa ne bi dogovorili. Jer njima ovo stanje u potpunosti odgovara.

Ako očekujete da problem riješe uzročnici problema, onda imate još jedan problem…

Amarildo Gutić
Autor/ica 26.3.2022. u 08:04