Crne brigade Željke Markić u hajci protiv slobode govora

Senja Perunović
Autor/ica 24.2.2017. u 08:03

Crne brigade Željke Markić u hajci protiv slobode govora

foto: flickr

Vrijeme je odmaklo i vremena su se promjenila od 1933. ili doba NDH. Nasuprot razgranatoj hajci Željkinih brigada, nalaze se odredbe i principi deklaracija, konvencija, zakona o ljudskim pravima. Kao garanti sloboda i prava, oni su ono najvrjednije, i naš su izbor u borbi za slobodu govora. Bez pogovora.

‘Neprimjereno, neprimjereno’, reagirali bi likovi iz misaonog okvira Željke Markić na činjenicu da je Brahms komponirao mađarsku rapsodiju. On Njemac a rapsodije mađarske – apsolutno neprihvatljivo! Primjer je to neprimjerene etničke djelatnosti – po procjenama istraživačkog tima “Hura, haj” – jedne od milijardu do tri milijarde sličnih u domovinski svjetskim razmjerima.

Pa ipak, nije to ništa u usporedbi s faktom da Novosti, tjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj, piše o Hrvatskoj. To je upravo nepodnošljivo, ističu u spomenutom okviru. To, kažu, treba progoniti – i list i njegove novinare i jednog od najsposobnijih intelektualaca-lidera male manjine koji je na čelu tog vražijeg SNV.

Zaista, dumaju u spomenutom okviru, zar postoji itko razuman tko ne postavlja pitanje zašto se te Novosti imaju petljati u novosti o hrvatskom procvatu u siromaštvu, korupciji, ili diskriminaciji? Udruzi U ime obitelji  koju vodi Željka Markić, primjerice, to nisu previše važne teme – udrugari se lijepo bave, kao što i priliči domoljubima – napadima na manjine. Stoga udruga, otvarajući riznicu agresivnog iskustva, indirektno savjetuje: nek se i Srbi bave adekvatnim dalekosežnim nabacivanjem za dobrobit (svog) srpstva. Ako neće, poručuju udrugari, mi ćemo ih – uz stalno podsjećanje na takvu njihovu etničku dužnost – za to svejedno optužiti; ali neka nitko ne pomisli da u tome ima ičeg lošeg. Dobro se zna koliko patimo, mi većinska zajednica, zbog puke činjenice da postoje manjine, manjinci i kritički nastrojeni novinari. Što sve nismo učinili da bi se tih i takvih riješili. Osim toga, svjesni smo, da su nam staloženi, razboriti i za suradnju otvoreni predstavnici manjina dodatno, nepodnošljivo opterećenje i opasnost, pa ćemo poduzeti adekvatne mjere i s tim u vezi.

Uzmite u obzir da se hrvatski Srbi, njihovi predstavnici i raznorazni srboljupci ponašaju kao da je Republika Hrvatska država svih njenih građana. Uzmite u obzir da se Srbi u Hrvatskoj – kada se kritički postavljaju prema društvenim zbivanjima u svojoj zemlji – ponašaju kao da su Hrvati te umišljaju da se tek tako mogu baviti svim društvenim temama. Zaboravljaju da su velike žrtve podnijete da bi ona, najdraža domovina, konačno bila država Hrvata, sasvim precizno – samo za Hrvate.

Eto, odatle proizlaze brige Željke Markić i crnih brigada, a onda i njihove žustre aktivnosti; što pred Saborom, što on-line, što na tv, što na glavnom trgu glavnog grada, što u komentarima s blagonaklonim “alternativnim činjenicam” kao što je ona, pazite sad, da Novosti pozivaju na klanje?! (Nije li ovo ipak znak tko su zaista izvori straha, laži, agresivnosti i mržnje?)

Kako bismo bolje razumjeli senzacionalno senzacionalističko medijsko ubacivanje i neviđenu domovinsku angažiranost Željke Markić i crnih brigada, valja baciti pogled na neke od njihovih ‘zašto’:

 • Zašto Novosti i srpska manjina ne znaju svoje granice i lijepo se ne fokusiraju na narodne nošnje i kola? Ipak su oni samo manjina u Hrvatskoj.
 • Zašto RH mora imati manjine?
 • Zašto RH ne ugasi manjine i njihove novine?
 • Zašto u RH ne misle svi kao hrvatski domoljubi ŽM i njene brigade?
 • Zašto se u RH dozvoljavaju drugačiji pogledi od onog kojeg ima ŽM i njene brigade?
 • Zašto Vlada RH ne kažnjava drugačija mišljenja ne čekajući akciju patriota – ŽM i njenih brigada?
 • Zašto Vlada RH ne sluša čiste Hrvate s pravilnim hrvatskim svjetonazorom i urgentno ne shvati urgetni problem ugroženost Hrvata u Hrvatskoj?
 • Zašto Vlada RH u uvjetima ugroženosti Hrvata mora slijediti nametnuta načela/principe EU, zakone i Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina koja ‘obvezuje države stranke na zaštitu od prijetnji, diskriminacije, neprijateljstava ili nasilja zbog etničke, kulturne, jezične ili vjerske pripadnosti’?
 • Navodim član 7. i dio članka 9. te konvencije koja obvezuje stranke, što će reći države, što će reći RH. (Na osnovi Zakona o potvrđivanju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 19. rujna 1997).
 • Članak 7. Stranke su dužne osigurati poštovanje prava svakog pripadnika nacionalne manjine na slobodu mirnog okupljanja, slobodu udruživanja, slobodu izražavanja, te slobodu misli, savjesti i vjere.
 • Članak 9. … 3. Stranke neće ometati pripadnike racionalnih manjina u osnivanju i uporabi tiskovnih medija. U zakonskim će okvirima radio-televizijskog emitiranja što više osigurati, uzimajući u obzir odredbe stavka 1., da pripadnicima nacionalnih manjina bude pružena mogućnost osnivanja i korištenja vlastitih medija.

O čemu se radi?

Kako se navodi u Saopćenju Novosti, udruga U ime obitelji  je 13.2. 2017. poslala Vladi, Saboru, Savjetu za nacionalne manjine, Uredu za državnu reviziju i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske svoj ‘Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini’, u kojem traži gašenje tjednika Novosti u izdanju Srpskog narodnog vijeća te kazneni progon njegovih novinara, urednika i izdavača,

Izvještaj udruge počinje ozbiljnom zamjerkom Novostima. Već u prvoj rečenici stoji:. ‘Prva stvar koja se primjećuje kod tjednika Novosti jest da svojim naslovnicama odudara od ostalih časopisa financiranih od strane Savejta za nacionalne manjine’.

Da je satira, bio bi pun pogodak jer, zaista – tko normalan da finacira tjednik koji ne liči na druge, ni likovno, ni slikovno, ni vizuelno?  Da dodam, ni oče-vidno.

Slijedeća rečenica ide dalje i navodi kao uzor časopise koji imaju folklorna obilježja na naslovnicama, što je ilustrirano i slikama istih, tako da nikako ne može biti zabune o tome kakve bi i Novosti morale biti, a nisu – što se, prema izvještaju, ne može i ne smije trpjeti. Treća rečenica je kontrastirajući direktna o zamjerkama na račun Novosti. ‘Na prvi pogled je vidljivo kako navedeni časopisi uistinu promiču kulturu i običaje svojih naroda’.  Za razliku od tih vražijih Novosti.

Tako izvještaj produbljuje informiranje javnosti – a naročito vlasti – o opasnostima koja dolaze od Novosti. Taj se tjednik, kako HRT prenosi srž izvještaja udruge, nije bavio kulturnom autonomijom već komentiranjem političkih zbivanja. Neoprostivo.

U izvještaju udruga tvrdi da njihova ‘analiza dokazuje da Novosti ne poštuju kriterije’.  Koje kriterije? One koje udrugari dozvoljavaju kao jedino ispravne, a sofisticirano artikuliraju: ‘programi koji doprinose očuvanju etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta’.

E sad, što ako kulturni identitet uključuje vrijednosti kao što su slobode i prava? Koliki je to smrtni grijeh ako kultura jedne zajednice aktivno promovira ljudska prava, socijalnu pravdu, slobodu izražavanja i slične nemoralnosti, u svom tjedniku? Može li se to oprostiti? Smije li se to oprostiti? A kamoli financirati?

Ah, ti kritički preslobodni mediji!

Predsjednik SNV, Milorad Pupovac, taj problem vidi na slijedeći način: ‘Vjerojatno ima ljudi kojima smetaju Novosti jer su otvorene i jer ne dopuštaju da se Srbi getoiziraju i svedu na narodnu nošnju, da brane ono što su ustavna prava i norme u svijetu.’ Taj nepriličan manjinski stav s puno više nepriličnih detalja može se naći i gledati na youtubu.

Istina je, doduše, da ima i drugih koji ne vide opasnost u Novostima, kako neki kažu, najboljim novinama u Hrvatskoj:

Klub zastupnika nacionalnih manjina

Hrvatsko novinarsko društvo (HND)

Media experts in SEE region in support of the Novosti weekly in Croatia

Hrvatska narodna stranka (HNS)

Postoji i saopćenje redakcije tjednika Novosti: Zaustavite udar na slobodu govora

Vrijeme je odmaklo i vremena su se promjenila od 1933. ili doba NDH. Nasuprot razgranatoj hajci Željkinih brigada, nalaze se odredbe i principi deklaracija, konvencija, zakona o ljudskim pravima. Kao garanti sloboda i prava, oni su ono najvrjednije, i naš su izbor u borbi za slobodu govora. Bez pogovora.

P.S.

Dok završavam ovaj tekst, Novosti objavljuju da je DORH odbacio kaznenu prijavu protiv lista s obrazloženjem: Pjesma ‘Lijepa naša haubico’ je satira.

Sjajna vijest!

‘Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu HSP-a protiv tjednika Novosti navodeći da je sloboda mišljenja i izražavanja zajamčena Ustavom RH i pozivajući se na praksu Europskog suda za ljudska prava’.

Ima nade!

Senja Perunović
Autor/ica 24.2.2017. u 08:03