Konačni obračun Beograda sa Dodikom: Blokirana imovina Slobodana Stankovića

tačno.net
Autor/ica 28.5.2013. u 12:39

Konačni obračun Beograda sa Dodikom: Blokirana imovina Slobodana Stankovića

Beogradski privredni sud donio je odluku kojom je naredio da firma Integral inžinjering iz Laktaša, vlasnika Slobodana Stankovića do daljnjeg ne može raspolagati imovinom firme Komgrap, koja je u 64-postotnom vlasništvu Integrala, odnosno Stankovića, potvrdio je u razgovoru za Fenu predsjednik Sindikata Komgrapa Nebojša Dajić.

Slobodan Stanković je osim Integral inžinjeringa vlasnik mnogih firmi u Republici Srpskoj i Srbiji, a blizak je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

U razgovoru za Fenu, sindikalni lider Dajić kaže da štrajk zaposlenih u Komgrapu traje već 16 dana.

“Prije početka štrajka, većinski vlasnik i suvlasnik Integrala su obaviješteni da shodno obavezi prema zakonima Srbije o štrajku pristupe pregovorima sa štrajkačkim odborom radi rješavanja nastalog spora. Međutim, vlasnik i suvlasnici se nisu oglasili i donesena je odluka o stupanju u štrajk”, kazao je Dajić.

Navodi da se štrajkači zahtjevi odnose isključivo prema neispunjenim obavezama prema radnicima – neisplaćene zarade za četiri godine, te neuplaćeno penziono, zdravstveno i socijalno osiguiranje.

“Onda smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Integral inžinjeringa i tražili smo donošenje privremene mjere zabrane korištenja njihovih akcija do okončanja sudskog spora. Isto tako, tražili smo da se za iznos koji se duguje zaposlenima u Komgrapu od 4,3 miliona eura zabrani pravo raspolaganja u bankama u kojima ima taj novac. Privredni sud u Beogradu je donio odluku da se Integralu zabrani otuđivanje akcija Komgrapa i to je ono što smatramo prvim korakom u realizaciji naših zahtjeva”, poručuje Dajić.

Komgrap je nekadašnji građevinski gigant, a predsjednik Nadzornog odbora je bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a Darko Matijašević.

Komgrap je na tenderu privatiziran 2007. godine. Kompanija Integral inženjering kupila je 50,30 posto ove firme za 4,3 miliona eura. Stanković je tada radnicima obećao da će Komgrap nakon njegovog preuzimanja postati najjača građevinska firma na Balkanu.

tačno.net
Autor/ica 28.5.2013. u 12:39