Crkva se riješava antifašista u svojim redovima: Don Ivan Grubišić gubi svećeničku titulu?

Autor/ica 3.1.2012. u 12:21

Crkva se riješava antifašista u svojim redovima: Don Ivan Grubišić  gubi svećeničku titulu?

U sedmici kada su davali misu za Antu Pavelića , crkva se odlučila riješiti antifašista u svojim redovima. Prvi na listi za odstrjel je Don Ivan Grubišić. Njemu je, kako doznaje Večernji list iz izvora bliskih Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, nadbiskup mons. Marin Barišić pripremio tzv. suspenziju a divinis, kojom će ga, ako ne odustane od saborskog mandata, razriješiti svih svećeničkih ovlasti.

Premda je don Grubišić u mirovini, to je velik udarac jer se suspenzija a divinis (kojom svećenik i dalje ostaje svećenik jer ne može ostati bez sakramenta reda, ali gubi ovlasti za služenje mise i ispovijed – dvije glavne dužnosti o opsluživanju svetih sakramenata), vrlo rijetko koristi i namijenjena je najtežim prekršiteljima crkvenih pravila. Iz Splitsko-makarske nadbiskupije otpočetka nisu sa simpatijama gledali na don Grubišićev politički angažman.

Splitski nadbiskup izdao je dva priopćenja tijekom predizborne kampanje, a nakon objave rezultata i susreo se s don Grubišićem, no razgovor je ostao tajna. Don Grubišić je tada rekao da je “rezultat” između njega i mons. Barišića 1:1, a pretpostavlja se da je već tada bio upoznat s mogućnošću gubitka svojih svećeničkih prava ustraje li u odluci da se angažira kao saborski zastupnik.

Don Ivan Grubišić ne želi komentirati mogućnost suspenzije jer još ništa službeno nije doznao, ali kaže da nadbiskup Barišić nije u pravu, jer se on nije angažirao ni u jednoj političkoj stranci, nego je u Sabor ušao kao građanska opcija što se, kako tvrdi, ne kosi s odredbama Kanonskog zakonika, koji svećenicima ne dopušta političko organiziranje.

– Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću u Saboru i ostati sljedeće četiri godine – kaže don Grubišić, očito se pomirivši sa sudbinom da će ga sustići jedna od najtežih crkvenih kazni.

Na upit što dokumenti II. vatikanskog sabora govore o odnosu kršćanina i politike i o odnosu svećenika prema politici, nedavno je odgovorio Radio Vatican pozivajući se na smjernice pastoralne konstitucije Gaudium et spes koja je, što se toga tiče – vrlo jasna. “Smiju li se svećenici miješati u politiku? To ovisi o kontekstu”, pita se i za Radio Vatican odgovara isusovac p. Dariusz Kowalczyk, prof. dogmatske teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, citirajući Zakonik kanonskog prava koji preporučuje da “klerici aktivno ne sudjeluju u politici ni u vođenju sindikalnih udruženja (kan. 287)”. Uvijek vrijedi i načelo izrečeno u Gaudium et spes: “Crkva se (…) nikako ne podudara s političkom zajednicom, a ne veže se ni uz bilo koji politički sustav.” Doista, poslanje Crkve nadilazi svaku političku perspektivu – tvrdi pater Kowalczyk.

www.vecernji.hr

Tagovi:
Autor/ica 3.1.2012. u 12:21