Cinizam iz Moskve

Autor/ica 20.6.2011. u 23:04

Cinizam iz Moskve

Šta to Rusija zna što EU, koja će nam možda dati status kandidata, SAD koje vojnu saradnju sa Srbijom smatraju najboljim delom bilateralnih odnosa, i NATO, koji poziva Srbiju na saradnju, ne znaju? – komentariše za Danas Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) odluku ruske vlade da Srbiju svrsta u grupu zemalja sa „eksplozivnom društveno-političkom situacijom“, koja je juče u Moskvi objašnjena situacijom na Kosovu.

Države sa složenom društveno-političkom situacijom, poput Irana, Severne Koreje i Srbije, definisane su kao zemlje u kojima su „neefikasna centralna vlast, zaostao ekonomski sistem, energetska zavisnost, nizak standard stanovništva i rast kriminaliteta“. „U skladu s tim, odluka da se povećaju plate diplomatama u Srbiji za dvadeset odsto, odnosi se isključivo na diplomate koje se nalaze na Kosovu“, rekli su agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Neimenovani diplomatski izvor je istakao da Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, pa je zbog toga u spisak zemalja s kritičnom situacijom uvršćena Srbija. Prema njegovim rečima, ta odluka vlade u Moskvi predstavlja „unutrašnji dokument“, u kojem „nema politike“ i služi isključivo za regulisanje odnosa unutar državnog aparata. „Ne treba da se sekirate, ništa se nije promenilo… Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, pa je samo zbog toga u spisku zemalja s takvom (kriznom) situacijom navedena Srbija“, rekao je izvor iz ruskog MSP.

– Cinično je da nas je Rusija, jedinima kojima je uzela većinski paket u energetskim trgovinama, svrstala u energetski zavisne zemlje. Demokratičnost izbora, sloboda medija i poštovanje ljudskih prava izgleda nisu bitni faktori u proceni stanja u nekoj zemlji, ili ih bar Rusija nije razmatrala. Čak i ako je Rusija u svojoj proceni analizirala i Kosovo kao deo Srbije nad kojim Srbija trenutno nema ingerencije, pa za neke stvari i ne može biti odgovorna, ni tamo ne vlada eksplozivna politička situacija. CEAS se pita i gde bi Rusija samu sebe svrstala primenjujući spomenute parametre – upozorava Jelena Milić.

Naša sagovornica smatra da su upravo uticaji Rusije, „vidljivi i nevidljivi“, među glavnim faktorima usporenijeg kretanja Srbije ka EU. Takođe, kako podseća, ovakva procena o Srbiji došla je pošto su vlasti u Beogradu bez velikih potresa uhapsile i isporučile Ratka Mladića. Da li Rusija zna, pita Jelena Milić, nešto i o tome gde se i kako Mladić skrivao i ko mu je sve pomagao.

 

Autor/ica 20.6.2011. u 23:04