Presuda protiv Holandije će izazvati domino efekt

Autor/ica 5.7.2011. u 23:26

Presuda protiv Holandije će izazvati domino efekt

Sud je ustanovio da je država Holandija odgovorna za neuspjeh svojih snaga čiji je mandat, između ostalog, bio zaštita članova porodica Hasana Nuhanovića i Rize Mustafića koji su u vrijeme pada tzv. zaštićene zone Srebrenica bili zaposleni u holandskom bataljonu mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).Hasan NuhanovićHasan Nuhanović nije odustao od pravne borbe dokazivanja odgovornosti Holandije

Hasan Nuhanović kaže da je sud potvrdio sve navode tužbe protiv države Holandije za ono što su holandski vojnici u sastavu UNPROFOR-a učinili prije 16 godina. “Odgovorni su za smrt članova moje i porodice Mustafić u ovom slučaju, koji su sa još nekoliko hiljada izbjeglica bili u bazi UNPROFOR-a u Potočarima. Ne znam kako će se sada tretirati slučajevi ostalih porodica”, kaže Nuhanović.

Fadila Memišević: “Očekujem domino efekt”

Presudom su zadovoljni i predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida. Predsjednica bh. ogranka Društva za ugrožene narode Fadila Memišević očekuje “da će ova presuda pokrenuti jedan domino efekt i da će svi oni koji su se tada nalazili u Potočarima i koji su tužili Ujedinjene narode preinačiti tužbu protiv Holandije”.

Član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa više hiljada preživjelih žrtava genocida u Srebrenici Semir Guzin kaže da će aktivnosti sada biti usmjerene ka utvrđivanju odgovornosti države Holandije i u slučaju ostalih srebreničkih žrtava.

Presuda ohrabrujuća za 7.500 drugih preživjelih žrtava

“Krajem ove ili početkom sljedeće godine očekujemo zakazivanje prve usmene rasprave. Ova presuda u predmetu Nuhanović i Mustafić nam strahovito pomaže i praktično nam otvara vrata u našem predmetu. Mi zastupamo negdje oko 7.500 drugih preživjelih žrtava,  majke Srebrenice, u pokušaju da dobiju određenu kompenzaciju te da se na prvom mjestu utvrdi odgovornost države Holandije”, kaže Semir Guzin.

Izbjeglice u tzv. zaštićenoj zoni Srebrenica 1995. iza žičane ogradeIzbjeglice u tzv. zaštićenoj zoni Srebrenica 1995.

Međunarodni advokatski tim je prije četiri godine pokrenuo parnicu radi utvrđivanja odgovornosti države Holandije i UN-a za zločin u Srebrenici, ali je sud utvrdio da Ujedinjeni narodi imaju imunitet u ovoj vrsti sporova. Eksperti tvrde da bi presuda u slučaju Nuhanović i Mustafić mogla biti prekretnica u višegodišnjem nastojanju tužitelja da dokažu kako su holandske trupe donosile odluke izvan lanca komandovanja mirovnih snaga UN-a.

Autor/ica 5.7.2011. u 23:26