Čika Jovo stigao u Sarajevo

Autor/ica 29.7.2011. u 08:56

Čika Jovo stigao u Sarajevo

Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak sletio je oko 17 sati na sarajevski aerodrom, nakon što je skoro pet mjeseci prisilno proveo u Austriji.

 

Jovan Divjak stigao u Sarajevo
Na aerodrom je došao i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kako bi dočekao Divjaka, a on će se odmah s aerodroma uputiti u sarajevski Dom mladih gdje su mu iz njegovog Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” pripremili lijep doček.

“Fenomenalno se osjećam, pa vidite koliko me ljudi dočekalo. I, ja sam zapravo i sve ovo vrijeme živio sa Sarajevom. A nisam uradio ništa da bih se plašio da se neću vratiti svojim ljudima”, kazao je Divjak po dolasku na sarajevski aerodrom.

Austrijski sud u Korneuburgu donio je u petak odluku kojom se odbija zahtjev Republike Srbije za izručenje Jovana Divjaka, čime je on postao slobodan čovjek.

Jovan Divjak je uhapšen je 3. marta na Aerodromu u Beču po potjernici iz Srbije zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine. Nakon kraćeg zadržavanja u ekstradicijskom pritvoru, penzionisani general ARBiH je uz kauciju pušten na slobodu i od tad se nalazio u Beču čekajući na oslobađajuću odluku austrijskog suda.

Tagovi:
Autor/ica 29.7.2011. u 08:56