Srbijanska policija će sprečiti vređanje srebreničkih žrtava

Autor/ica 9.7.2011. u 00:15

Srbijanska policija će sprečiti vređanje srebreničkih žrtava

Šesnaestu godišnjicu najstravičnijeg događaja u Evropi poslednjih decenija, koji je Haški tribunal zvanično označio kao genocid, srpski desničari nameravaju da obeleže kao dan radosti i pobede – lepeći plakate po gradovima Srbije sa porukom ‘Srećаn 11. jul, dаn oslobođenjа Srebrenice’.

Iako su svoju nameru javno obznanili, nijedna nadležna institucija u Srbiji na to još nije reagovala.

Na naš poziv, direktor policije Milorad Veljović je rekao da nema  informacije o najavljenoj akciji ekstremista, ali je, ipak, poručio da će policija sprečiti održavanje svih skupova koji bi na bilo koji način  imali negativan odnos prema srebreničkim žrtvama.

U kontekstu priprema za predstojeći komemorativni skup, Veljović je imao sastanak i sa direktorom policije bosanskohercegovačkog entiteta, Republike Srpske, Gojkom Vasićem.

Milorad Veljović

“Mi smo se dogovorili da ovih dana razmenimo sve informacijekako bi predupredili određene neželjene radnje i posledice. Dakle, interes i policije Srbije i Republike Srpske je, da kroz razmenu tih informacija, doprinesemo da ti skupovi, odnosno komemoracije, budu održane na jedan dostojanstven način, da niko ne sme sebi dati za pravo da remeti, ili pokuša da remeti takve skupove“, rekao nam je Veljović.

Ovo nije prvi put da ekstremističke organizacije javno šalju poruke mržnje. Do sada su, uglavnom, bili kažnjavani samo za lepljenje plakata na mestima koja za to nisu predviđena.

Goran Miletić iz organizacije Branitelji građanskih prava smatra da je to poražavajuće, budući da postoje zakoni koji krivično sankcionišu takve poruke.

“Postoji dovoljno krivičnih dela, od povrede ravnopravnosti
građana do proganjanja onih koji se zalažu za ravnopravnost građana i za razne druge diskriminacije, da ovi ljudi mogu da budu sankcionisani povodom ovih krivičnih dela. Takođe, isticanje raznih transparenata na sportskim priredbama i drugim javnim okupljanjima je zabranjeno i kažnjivo prema krivičnom zakonu. A takođe  i govor mržnje, jer se ove poruke svakako mogu pod to podvesti, je okarektirasan kao teški oblik diskriminacije”, navodi Miletić.

Autor/ica 9.7.2011. u 00:15