ČIJA JE BOSNA I HERCEGOVINA?

tačno.net
Autor/ica 22.6.2013. u 18:38

ČIJA JE BOSNA I HERCEGOVINA?

Riječi: kriza, nesloga, siromaštvo i slične, nekako su se već udomaćile uz ime Bosne i Hercegovine. Razumljivo je što se koriste, jer stvarna slika stanja potpuno opravdava korištenje tih i sličnih riječi uz naziv naše države, ali to nimalo ne opravdava njene građane, a prije svega političare, da ne mijenjaju stanje na bolje.
Naprotiv, ne mali broj političara se utrkuje kako da učini stanje još složenijim, kako da iz ničega napravi bar problemčić ako ne problem, a od problema problemčinu, i kako da uz ime BiH upotrijebi što više pogrdnih epiteta, a sve sa jednim ciljem – da dokaže kako je ova država neprirodna i kako se mora podijeliti, a kako bi oni postali još važniji, čelni ljudi države, a ne entiteta.
Piše: Ivo Kobaš
Iz nedavnih događaja vezanih za JMBG se toliko jasno vidi navedeno, da samo oni koji ne žele znati šta se dešava ostaju zbunjeni. Stanje u Sarajevu je, ispada, takvo da neki poslanici (Sreća pa na jedvite jade izvukoše žive glave!) tamo ni priviriti ne smiju, jer su im životi ugroženi. I to, zamislite, nisu ugroženi životi članovima Vijeća ministara ni Predsjedištva BiH (Oni su, valjda, sitne ribe!) gdje se upravo donose odluke o usmjeravanju nekih financijskih sredstava koja su draga i od ovakve države, nego samo članovima Parlamentarne skupštine. (Oni su, naravno, veličine!) Onda Parlamentarci prijete da se neće vratiti na posao, dok im se tamo ne obezbjede uslovi za dalji (ne)rad.
Ama, ko da vam obezbjedi uslove?! Pa je li ovo i vaša zemlja, jeste li upravo vi oni koji te uslove trebaju obezbjediti? Jesu li upravo vaši kadrovi na nekim ključnim funkcijama, koji i vas trebaju obezbjeđivati? Odričete li se vi ovime svog prava i obaveze da odlučujete i upravljate ovom državom u mjeri u kojoj vam to pripada? Hoćete li, odbijajući da radite svoj posao, odbiti i primiti plate? Dokle ćete za sve što ne valja okrivljivati državu, a za ono što valja hvaliti entitet (Recimo, kad se govori o siromaštvu, BiH je najsiromašnija zemlja u Evropi, a ako se govori o nekom, npr. poslovnom uspjehu, onda je to vezano za entitet). Hoćete li jednom početi, umjesto da izmišljate i stvarate probleme, uraditi ono za što ste plaćeni?
Ne, nećete! To je više nego sigurno. Čim je prvi put narod podigao svoj glas i tražio samo da uradite ono što biste morali, vi ste se osjetili životno ugroženima. Od posla vezanog za JMBG za koji ne treba nikakva posebna pamet, ono što nigdje u svijetu i nikada nije bio problem niti će biti, vi ste uspjeli napraviti problem nad problemima. One čija djeca doslovno umiru zbog vašeg nerada i lopovluka, optužujete da ugrožavaju vas, kojima ne fali ne samo ni dlaka s glave, nego ni pun novčanik od bijednih crkavica tih čija djeca umiru. Vi ste ugroženi od njih, a ne oni od vas. Stidite se!
Vama je glavno pitanje jesu li demonstracije ispolitizirane. Naravno da jesu, jer ste ih vi ispolitizirali i od životnog pitanja za sve građane to pretvorili u nacionalno pitanje. Zašto? Zato što je to jedina karta na koju znate igrati i jedina preostala slamka spasa za vaš lagodni život. Zato što još ima onih koji su toliko kratkovidi da i ne osjete da glasajući za vas najviše nanose štetu sebi, a kad i oni to shvate, za njih će biti već kasno, a vi ćete biti dovoljno daleko i u sigurnom okruženju, jer ste gotovo svi, na svoje ili neko drugo ime, već nagomilali dovoljno bogatstva u drugim državama da se ne morate brinuti za svoju budućnost. Vama je važno koja stranka stoji iza demonstracija. Je li važnije to jesu li demonstracije ispolitizirane i stoji li neka stranka iza njih ili životno pitanje koje postavljaju demonstranti? Da, vama je samo važno ko pita i traži, nikako šta pita i traži, jer vi dobro živite upravo zahvaljujući takvom odnosu prema problemima, a vaši narodi baš zbog toga žive ovako loše.
Umjesto da vi, kao izabrani od birača, vodite narod pravim putem, vi ih vodite u propast. A tako malo treba da sve bude kako je normalno! Zar nam treba velika pamet da znamo, recimo, kako je bolje da mi kontroliramo naše nebo i uzimamo desetine miliona godišnje umjesto da za to plaćamo Hrvatsku i Srbiju? Zar nam je trebao međunarodni sud presuditi u slučaju Sejdić-Finci; zar i sami ne znamo, i zar ima išta prirodnije nego da u jednoj zemlji svaki građanin može biti kandidat na izborima? Zar ima išta jasnije od toga da se na sudove moraju privoditi i po zakonu suditi svi krivci, pa čak i političarima? Na stotine je takvih pitanja na koja bi odgovoriti znao i običan osnovac, ali ne i vi, naši političari.
Ali nije istina to da vi uistinu ništa ne znate. Znate, itekako! Samo, vaš cilj je sve srušiti, a nikako graditi. Eno, napravili ste jednom „grešku“ i popustili Osimu da postavi na noge Nogometni savez BiH. Samo trenutak nebudnosti, i vidi sad belaja – reprezentacija sa Sušićem na čelu, bez nacionalista koji su žarili i palili sve po nacionalnom ključu, postade svjetska sila! E, nema više popuštanja, majci!

 

tačno.net
Autor/ica 22.6.2013. u 18:38