Enver Kazaz: PEN centar BiH ne može biti Sidranov talac

Enver Kazaz
Autor/ica 1.6.2014. u 13:30

Enver Kazaz: PEN centar BiH ne može biti Sidranov talac

(Reagiranje na intervju Abdulaha Sidrana objavljen u dnevnom listu Oslobođenje od 31. maja 2014.)

 Piše: Enver Kazaz

U intervjuu sa urednicom „Oslobođenja“ Abdulah Sidran veoma oštro napada PEN centar BiH, optužujući njegovo rukovodstvo da je ovu organizaciju otelo od pisaca. Sidran, nadalje, tvrdi i da je njeno sadašnje rukovodstvo nelegalno, jer je, po njemu, na nelegalan način sebi produžilo mandat. Na njegove druge optužbe prema rukovodstvu PEN-a neću se osvrtati. Već duže vrijeme nimalo me ne zanimaju Sidranovi istupi u javnosti.

 No, budući da me proziva posredno, po funkciji koju obavljam u Nadzornom odboru PEN-a, prinuđen sam reagirati na neke njegove tvrdnje. Naravno, ne u glasilu kakvo je u zadnjih nekoliko godina postalo „Oslobođenje“. Sidran u razgovoru sa urednicom te novine kaže: „I da ne bi bilo takvih blamaža, koje neće ići po mojim leđima, nego po njihovim, ja sam javno predsjedniku Nadzornog odbora predložio, da saradnički, zajedno, dakle, i ja, i oni, i još 20 nečlanova PEN-a., pripremimo vanrednu skupštinu. Jer i okolnosti su vanredne, više se ne može govoriti o redovnom stanju i normalnim okolnostima. Nema više legalnog organa upravljanja PEN-om. Mrvu legaliteta može imati Nadzorni odbor, uz kritičko distanciranje od nezakonitih postupaka bivše Uprave.“

Istina je da mi je, kao predsjedniku Nadzornog odbora, Sidran ovo predložio. Ali, istina je i da sam to iz više razloga odbio puno prije nego je on dao ovaj intervju. Razlozi za moje odbijanje takvog Sidranovog prijedloga ne proizlaze samo iz toga što on i ja o PEN-u različito mislimo nego i zato što u nadležnostima Nadzornog odbora prema statutarnim odredbama ne postoji mogućnost da ovaj organ saziva vanrednu skupštinu, a takve nadležnosti, naravno, ne mogu imati nečlanovi PEN-a. Ne dolazi u obzir da ovaj organ ispunjava Sidranove želje.  Pogotovu ne da mu se pridruži u njegovoj hajci na PEN centar BiH.

 

 

Enver Kazaz
Autor/ica 1.6.2014. u 13:30