Bećirović poručio Stefanoviću: Ne rizikujte da Vojvodinu i Sandžak počnu proglašavati državama

Autor/ica 22.8.2012. u 16:51

Bećirović poručio Stefanoviću: Ne rizikujte da Vojvodinu i Sandžak počnu proglašavati državama

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su stavovi i ocjene predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića nedopustivi i neprihvatljivi.

Podsjetio je da je u vezi s tim zvanično poslao pismo predsjedniku Skupštine Srbije i rekao da se ni jedna administrativno-teritorijalna jedinica u državi BiH ne može proglašavati državom.

Republika Srpska nikada nije bila država, nije ni danas država niti će ikada biti država – kazao je Bećirović dodajući da ovakvi stavovi zvaničnika Republike Srbije predstavljaju kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog sastavnog dijela.

On je podsjetio da je prošle godine s predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović razgovarao o unapređenju međudržavnih odnosa, rješavanju spornih pitanja između dvije države i pokušaju uspostavljanja kvalitetnijih odnosa između dva državna parlamenta.

 

Po njegovim riječima, ovo što je uradio Stefanović je veliki korak unazad.

Zbog toga od Stefanovića tražim zvanično izvinjenje državi BiH, a ako Stefanović nastavi i dalje da govori da je bh. entitet Republika Srpska država, onda želim reći da on pravi veliki rizik. Rizikuje da zvaničnici u BiH, Mađarskoj, Vojvodini, Sandžaku, nekim drugim dijelovima Evrope i svijeta počnu govoriti da su i Vojvodina i Sandžak države. Mislim da bi Stefanović trebao razmisliti i o tome – upozorio je Bećirović.

Naša opcija i naš izbor, istaknuo je on, nije konfrontacija, međutim ako se nastavi iskazivanje velikodržavnih apetita naspram države BiH “odgovorno tvrdim da u ovoj zemlji ima znanja i pameti i hrabrosti da se ova zemlja brani političkim i demokratskim sredstvima”, poruči je Bećirović.

Osvrćući se na inicijativu SDS-a za njegovu smjenu zato što je odgovorio predsjedniku Narodne Skupštine Republike Srbije, Bećirović je kazao da je ovo priča koja se mora pojasniti i razjasniti isključivo na relaciji država BiH-država Srbija.

U toj raspravi na relaciji država BiH-država Srbija, kazao je Bećirović, pozivam sve u BiH pa čak i SDS da se ne stavljaju na stranu Stefanovića već da štite i brane interese svoje domovine BiH.

On je pozvao predsjednika SDS-a da bude do kraja principijelan, ističući da se ne može politika voditi dvostrukim mjerilima i dvostrukim aršinima.

Bećirović je novinarima pokazao pisma koja su slali članovi kolegija iz RS-a, prije svega član kolegija koji dolazi iz SDS-a, a da pri tome, kako je kazao, nisu nikoga pitali, ni s kim se konsultovali i da pri tome nisu imali saglasnost kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Ovo je neoboriv dokaz da Bosić očigledno ima dvostruke aršine i dvostruka mjerila. Na takve aršine ne pristajem i ovo tretiram kao pokušaj discipliniranja svih onih koji se usude da brane državu BiH. Bosićeva i SDS-ova poruka je ili ćutite, ili ćete biti smijenjeni. Moj odgovor na ovakve prijetnje je vrlo jasan i nedvosmislen – ne bojim se nikakve smjene i država BiH je mnogo i preča i važnija od moje funkcije i od bilo koje funkcije u ovoj zemlji – kazao je Bećirović.

Govorio je i o potrebi izgradnje nove politike odbrane državnosti BiH.

Po njegovim riječima, postoje snage koje uopće više ne kriju da hoće podjelu i razbijanje države BiH.

Ti udari na BiH su intenzivirani naročito u posljednjih šest godina. I ovo nije, kako neki žele predstaviti, predizborna kampanja, ovo je intenziviranje realizacije projekta uništenja države BiH.

Zbog toga u odbrani države BiH, bez obzira koliko će ovo naići na različite poglede u zemlji, pozivam sve stranke u BiH koje priznaju da je samo država, država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti da ostave po strani sve individualne, grupne i stranačke interese, sve lične sujete i ambicije i da na državnom nivou pokušamo izgraditi minimalni konsenzus odbrane države BiH –  kazao je Bećirović.

Najavio je da će uputiti posebno pismo predsjednicima svih političkih stranaka u BiH u kojem će pokušati inicirati i njihovo očitovanje u vezi s negiranjem Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

U ovoj državi postoji razne vrste podjela među strankama, ali mislim da je krajnje vrijeme za BiH da se razjasni glavna stvar u ovoj zemlji, ko jeste za državu BiH, ko priznaje državu BiH, a ko ne priznaje državu BiH – kazao je Bećirović.

Autor/ica 22.8.2012. u 16:51