Bajtal: Od Ljubića nikad nismo čuli ništa dobro, nego je uvijek bilo u službi tenzija

 D.K.
Autor/ica 13.12.2018. u 13:37

Izdvajamo

  • Komšić je upirući prstom upravo u te pokušaje Hrvatskoj ukazao da sve to što čini predstavlja miješanje u unutrašnje stvari BiH, koje prijeti pogoršanju odnosa između dviju susjednih zemalja, ali i u cijeloj regiji - kazao je Bajtal.

Povezani članci

Bajtal: Od Ljubića nikad nismo čuli ništa dobro, nego je uvijek bilo u službi tenzija

Foto šg

Ugledni profesor i politički analitičar Esad Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba prokomentarisao je Prijedlog deklaracije o položaju Hrvata u BiH, o kojoj je jučer u Saboru Republike Hrvatske vođena burna rasprava.

O ovom dokumentu, kojim naši susjedi zahtijevaju da se izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo BiH, hrvatski zastupnici trebali bi se izjasniti danas, nakon što se o njemu prethodno očituje Odbor za vanjsku politiku.

Bajtal kaže da se ne može sa sigurnošću znati kakve bi implikacije na buduće odnose BiH i Hrvatske mogla imati deklaracija, za koju smo vidjeli da u evropskim institucijama nema nikakvu snagu.

– Niko joj ne pridaje nikakav značaj i gotovo se javno prešutno prešlo preko toga i ne vjerujem da su iza zavjese šutjeli. Pretpostavljam da će ljudi iz EU, odgovorni za ovaj dio Balkana, znati kako da se dogovore s njima, odnosno da im objasne koliko je sve to besmisleno – ocjenjuje Bajtal.

Potcrtava kako su mnogi političari, među kojima i predstavnici opozicije u samoj Hrvatskoj, skoro identičnog stava da se radi o uplitanju u unutrašnje poslove BiH.

– Evropa sebe ne gradi na tom principu i ne vjerujem da je spremna u nekom praktičnom smislu bilo šta poduzimati, osim da onima koji ne razumiju vlastito djelovanje objasni kako to znači uplitanje, pogoršavanje i destabilizaciju prilika ne samo u BiH, već i u regionu – upozorava Bajtal.

Smatra da deklaracija predstavlja sastavni dio potrebe Hrvatske da istrajava na velikodržavnoj politici, odnosno konceptu iz 90-ih godina.

Naš sagovornik mišljenja je da se ne može vjerovati predlagaču deklaracije Boži Ljubiću, koji je do skoro obnašao funkciju bh. parlamentarca, a danas sjedi u Saboru Republike Hrvatske.

– Na kraju krajeva, stvari koje je ovdje podržavao, tamo je odbacio. I obrnuto. Dakle, to je čovjek koji danas misli jedno, a sutra drugo. Čovjek koji je pragmatski orijentisan. Ne sjedi on besplatno u Saboru i nije on ogromne napore uložio da tamo dođe kako bi se slikao – bio je dovoljno slikan i ovdje. Čak možda i više od drugih, jer je uvijek govorio na način koji je graničio s apsurdom ili bio apsurdan. Mi od tog čovjeka nikad nismo čuli ništa umirujuće i dobro, nego je uvijek bilo u službi tenzija ove ili one vrste – poručuje Bajtal.

Naglašava kako mu je teško shvatiti zašto do sada niko nije reagovao od probosanskih stranaka, koje se ponašaju kao da se deklaracija uopšte ni ne tiče naše zemlje.

– Po nekoj abecedi politike kao djelatnosti, neko bi od njih trebao da reaguje. Ako imamo neku vrstu ataka na BiH i njene unutarnje odnose, bio bi red da se reaguje. Ali ja zaista ne znam šta je u čijoj glavi. Možda je čak neko tamo i razgovarao s nekim ili poslao neku poruku izvan kanala javnosti, ali sve su to nagađanja – navodi Bajtal.

Kao jednog od rijetkih koje je upratio da su reagovali naveo je lidera DF-a i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, koji je u svojim nastupima bio vrlo izričit.

– Komšić je upirući prstom upravo u te pokušaje Hrvatskoj ukazao da sve to što čini predstavlja miješanje u unutrašnje stvari BiH, koje prijeti pogoršanju odnosa između dviju susjednih zemalja, ali i u cijeloj regiji – kazao je Bajtal.

Dodaje kako se u politici uvijek vode interesne borbe.

– Politika i moral nemaju ničeg zajedničkog, nisu ga nikad imale, a sumnjam da će ga ikad i imati. Politika i moral su kao nebo i zemlja, dakle dvije potpuno različite stvari. A izgleda da u taj problem politike i morala spada i ova šutnja probosanskih stranaka – zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

Vijesti.ba

 D.K.
Autor/ica 13.12.2018. u 13:37