Nastavak policijskog progona građana Srebrenice

tačno.net
Autor/ica 23.7.2013. u 08:13

Koalicija „Prvi mart“ želi obavijestiti javnosti da je tokom proteklih 48 sati šezdeset građana Srebrenice dobilo pozive na sud zbog prekršajnih prijava koje je protiv njih podnio MUP RS. Svima njima je policija bez njihovog znanja i arbitrarno poništila prijave prebivališta, a zatim podnijela prekršajne prijave zbog nepostojećeg prekršaja. Svi oni imaju imovinu u Srebrenici, rođeni su ili su živjeli u Srebrenici, odnosno ispunjavaju sve zakonom propisane uslove za sticanje pravnog osnova za prebivalište.

Svi ovakvi postupci su nezakoniti i oni koji su do sada pokrenuti su obustavljeni odlukama sudova u Srebrenici i Bijeljni, jer je sloboda kretanja u našoj zemlji još uvijek nenarušivo pravo. Osnovni sud u Srebrenici i Okružni sud u Bijeljini su u prethodnim slučajevima pravilno tumačili zakon kada su obustavili prekršajne postupke koji su pokrenuti od strane PS Srebrenica za navodno “fiktivno prijavljene građane”. Međutim, MUP RS-a i policijski službenici su nastavili sa praksom nepravilnog tumačenja materijalnog prava, te se ova praksa nastavlja.

Još gore, usvajanjem novog Prijedloga Zakona o prebivalištu ta do sada nezakonita praksa bi bila legalizirana i ovo administrativno etničko čišćenje bi postalo zakonito. I od trenutka kada bi predloženi Zakon bio usvojen u ovom obliku, više se ne bi radilo o desetinama, nego desetinama hiljada građana, dok bi naš povratak kući postao kriminaliziran.

Koalicija Prvi mart se koristi i ovom prilikom da obavijesti javnost da će svim građanima koji su pozvani pružiti pravnu, tehničku, logističku i svaku drugu pomoć, te da će kao i u ranijim navratima ovi sporovi biti obustavljeni.

tačno.net
Autor/ica 23.7.2013. u 08:13