Antifašisti Hrvatske protiv izjednačavanja fašizma i komunizma

tačno.net
Autor/ica 10.9.2013. u 13:43

Savjet antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske prozvao je danas kardinala Josipa Bozanića i dio crkvenih velikodostojnika da čine historiografski zločin zbog toga što, kako tvrde, pokušavaju izjednačiti fašizam i komunizam

Bozanićevo obraćanje vjernicima u Mariji Bistrici kao i cjelokupno djelovanje katoličke crkve u posljednje vrijeme ide u smjeru nastojanja da se izjednači fašizam i komunizam, smatra predsjednik Savjeta antifašista Daniel Ivin.

“S ovim izjavama Crkva u Hrvata više nije duhovna organizacija, nego politička stranka, a Bozanić predsjednik te stranke“, rekao je Ivin.

Ivinu i hrvatskim antifašistima je sporna izjava u kojoj je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić na svetoj misi u Mariji Bistrici prošle nedjelje rekao: “Kao kršćanima neprihvatljiv nam je bilo koji politički stav koji grubo gazi dostojanstvo čovjeka, a naročito pogubne ideologije iz 20. stoljeća. I dok smo u Hrvatskoj na svim razinama upoznati s neprihvatljivošću fašizma i nacizma, još uvijek trpimo posljedice komunističkoga terora, o kojemu se hrvatskoj javnosti skriva istina, čak i veličajući nalogodavce i izvršitelje komunističkih zločina.”

‘Nitko ne negira da je u komunizmu bilo zločina, no nedopustivo je uspoređivati fašizam s komunizmom’, poručio je Ivin na konferenciji za novinare. Takvim nastupima, drže antifašisti, Bozanić i Crkva prestaju biti duhovna organizacija i postaju politička organizacija.

Tražit će,  da se temeljito istraži ponašanje Crkve u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu. Smatraju i kako se nedovoljno spominje činjenica da je velik broj svećenika bio u partizanima. Pod komunizmom se 1943. osnivao ZAVNOH usred fašističke Europe, ističe Ivin i dodaje kako je ZAVNOH bio prvi demokratski parlament jer su tom događaju nazočili i HSS-ovci i predstavnici Samostalne demokratske stranke.
‘Rezolucija Vijeća Europe iz 2006. o zločinima komunizma nigdje ne uspoređuje fašizam i komunizam, a u četvrtoj točki čak govore i kako su postojale komunističke partije koje su doprinjele izgradnji demokratskih procesa u Europi’, poručio je Ivin.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 10.9.2013. u 13:43