ATV SERVILNO, FACE NERAZUMLJIVO

tačno.net
Autor/ica 26.6.2015. u 08:25

ATV SERVILNO, FACE NERAZUMLJIVO

U sedmici koju smo odgledali, ATV je umjesto oblikovanja rasprave o poskupljenju struje radije ustupio prostor SNSD-ovim kadrovima da opanjkavaju opoziciju. Na drugoj strani, patriotska Face TV branila je “ugroženu bh. zajednicu u Austriji”, a dobra stvar je što se čini da Face polako dorasta tematskoj obradi informacija

 Piše: Uglješa Vuković, analiziraj.ba

ATV: DA LI MEDIJ MOŽE ISPROVOCIRATI POLITIČKI SUKOB?

18. – 24. juni 2015.

MEDIJSKO OBLIKOVANJE POLITIKE: Srđan Traljić je u nedjeljnim Vijestima napravio sveobuhvatan prilog o najavljenom poskupljenju struje u Republici Srpskoj. Tema koja zaslužuje i privlači pažnju, a ATV je opet pokazao umijeće da napravi atraktivan presjek najzanimljivijih okolnosti, iznoseći stavove privrednika, sindikalaca, političkih lidera, ali i građanstva. Svi stavovi su dati u punoći njihove navodne suprotstavljenosti. ATV-ovi novinari znaju napraviti narativ koji počiva na sukobljenim gledištima povodom bitnih političkih odluka, rezonujući valjda da mediji vape za konfliktnim situacijama. Do te mjere da se katkad čini da je sam konflikt znatno slabijeg intenziteta od njegovog TV ruha. No, zašto ipak treba pozdraviti ovakav pristup? Zbog toga što on ponekad uspijeva stvoriti politički sukob i dinamiku tamo gdje ih nema, a bilo bi poželjno da postoje. To samo govori koliko mediji mogu uticati na političke prilike izlažući ih pažnji, ili ih čak gurajući u sukobe koji nisu postojali. Poskupljenje struje zaslužuje sukob jer u pitanju je prvoklasno političko pitanje koje najdirektnije utiče na kvalitet života građanstva, ali i na privredna kretanja.

POLITIČKO OBLIKOVANJE MEDIJA: E, sad, problem je što moguće poskupljenje struje zaslužuje i javnu raspravu. Nešto što nije ni pokušao Igor Požgaj ugostivši Branislavu Milekić, direktoricu Elektroprivrede. Gošći su servirana unaprijed pripremljena pitanja bez da se prate njeni odgovori, njihovo značenje i ukupan tok razgovora. Koliko Požgaj nije pratio sagovornicu najočiglednije je bilo u trenutku kada mu je otvoreno saopštila da “ovdje mora biti neprijatna”, nakon što je on predočio mišljenje opozicije da je poskupljenje suvišno i da je uštede moguće postići internom racionalizacijom. Neprijatnost se sastojala od stranačke tirade rukovoditeljke javnog preduzeća čiji bi rad trebao biti nestranački i zasnovan na profesionalizmu. Ipak, to je nije spriječilo da se upusti u opanjkavanje opozicije, prozivajući ih zbog doba kada su oni bili na vlasti. Najtužnije u neprijatnosti koju nam je Milekić pripremila je novinarska ćutnja. Neprepoznavanje da se direktorica javnog preduzeća upušta u stranačke igrarije. I, na kraju, dopuštanje da ih razradi sve do samozadovoljnog vrhunca poslije kojeg je uslijedio njen samouvjereni osmijeh na licu. Jer poskupljenje struje je, izgleda, vesela tema prema usaglašenom viđenju Požgaja i Milekić.

BEZ KOMENTARA I INTONIRANJA: Slaviša Bajić je u vijest o mogućoj dokapitalizaciji Banke Srpske uvrstio sve bitne informacije. Vijest je prezentirana kroz činjenice, čak i u dijelu kada se prostor ustupa komentaru ekonomskog analitičara. Novinar se suzdržao od intonacije i komentarisanja iako se radi o novom potresu u finansijskom sektoru i ispravno se odlučio za obradu činjenica vodeći računa o terminima koji su korišteni.

IZDVOJENO: ATV ima praksu da u svojim Vijestima za vrijeme reklamnog bloka automatski pojača zvuk, naglašavajući gledateljstvu valjda da sada moraju biti naročito pozorni. Pored toga što se radi o klasičnom uznemiravanju, krajnja poruka je i da je propagandni materijal važniji od svih ostalih sadržaja. 

PLUS SEDMICE:

Pažnja koja je data poskupljenju struje, naročito političkom sukobu koji se tu sramežljivo nazirao.

MINUS SEDMICE:

Razgovor, tj. monolog direktorice Elektroprivrede. Igor Požgaj nas je podsjetio zašto kod nas ne postoji javna rasprava.

OCJENA: 6

FACE TV: PRIPAZITI NA RJEČNIK!

18. -24. juni 2015.

MAHNITI PATRIOTIZAM: Nedjeljno izdanje dnevnika Face TV-a obilježeno je upotrebom neprimjerene vrednosne kvalifikacije urednice Erne Saljević, koja je zločin u Grazu u kojem su ubijene tri osobe, a povrijeđeno je na desetine ljudi, nazvala “teškom saobraćajnom nesrećom koja je zadesila Graz”. Ili, Alen Rizvanović, počinitelj ovog bezumnog zločina, “koji je skrivio nesreću”… Vjerovatno se dijelom radi o jezičkoj omašci, ali posljedice nisu male jer tragični događaj se predstavljao kao nesreća koja se dogodila ili koja je samo skrivljena. To djeluje i kao namjerni eufemizam za ono što se desilo na terenu, posebno ako se uzme u obzir ostatak priče koju je Saljevićka stvorila prozivajući predstavnike udruženja dijaspore da se oglase. Vijest je uporno predstavljana kroz etničko porijeklo počinitelja zločina, ali i kroz stanje u redovima bh. zajednice u Austriji, s neuvjerljivim isticanjem da to zapravo uopšte nije važno. Način izvještavanja i obrade uznemirujuće vijesti počivao je na mahnitom patriotizmu i potrebi da se brani stav ugroženog domaćeg kolektiva u inostranstvu, a da nam nije saopšteno u čemu se sastoji ugroženost.

KAD TV ANKETA IMA SMISLA: Dva dana prije, Saljevićka se odlučila za podužu anketu pitajući građane Sarajeva da li žele vidjeti Aleksandra Vučića u Srebrenici nakon što je srpski premijer izrazio želju da posjeti Memorijalni centar. Mnogobrojni slučajni prolaznici objašnjavali su kratko svoj stav ili su ga samo saopštavali, te se čini da itekako ima smisla o pojedinim pitanjima upitati građane za mišljenje. Posebno u situacijama kada postoji jasno za ili protiv, a pitanje je aktuelno i izaziva različita mišljenja.

TEMATSKI PRISTUP: Iseljavanje građana BiH bilo je u središtu pažnje urednika Kureljušića u ponedjeljak (22. juni) i priča je građena razgovorom sa stručnjacima, ali i smještanjem u širi ekonomski i politički kontekst. Dobra stvar je što se čini da Face TV polako postaje dorasla tematskoj obradi informacija jer se izdvajaju značajne činjenice i nude mogući razlozi koji objašnjavaju fenomen.

IZDVOJENO: “Spas je u drugačijem odnosu politike prema ovom problemu…” (ponedjeljak 22. juni, S. Kureljušić) “Politika mora početi raditi za interese građana.” (nedjelja 21. juni, E. Saljević) “Jednostavno, komplikovano je zakomplikovao komplikovanim.” (petak 19. juni E. Saljević)  Citirane rečenice su odlomci iz najave vijesti u dnevnicima Face TV-a u protekloj sedmici. Prva dva primjera svjedoče o nerazumijevanju konteksta, banalizaciji politike i njihovoj mistifikaciji. Treći primjer je sve ono što treba izbjeći u prezentaciji vijesti. Rogobatna i nerazumljiva konstrukcija kojom se ne postiže željeni efekat upečatljivosti. Sve zajedno, navedeni primjeri svjedoče o nedostatku jezičke kulture i siromašnom i nekreativnom rječniku urednika.

PLUS SEDMICE:

Iako nije bilo priloga koji se naročito izdvojio, ohrabrenje zaslužuje tematska obrada sve češće spominjanog masovnog iseljavanja građana BiH.

MINUS SEDMICE:

Odsustvo jezičke kulture i logike. Prezentacijski jezik mora biti razumljiv, tečan i jasan.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Sedmica nemalih propusta na obje strane, a Face TV mora ozbiljno poraditi na obogaćenju jezika kojim se koriste u prezentaciji vijesti. Stvara se utisak ili da urednici ne poznaju kontekst kojim se bave ili pripremaju najavne tekstove u žurbi, nemajući dovoljno vremena za ozbiljnu pripremu. ATV je opet pokazala da javnu raspravu većih dimenzija ne treba tražiti na njihovom kanalu, jer to ipak zahtijeva određenu dozu integriteta i neservilnosti koje, nažalost, aktuelno uredništvo ne posjeduje.

tačno.net
Autor/ica 26.6.2015. u 08:25