Aner Žuljević: Mostar niko neće pokoriti

tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 15:41

Aner Žuljević: Mostar niko neće pokoriti

Prenosimo intervju s Anerom Žuljevićem, predsjednikom kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona o nedavnoj rekonstrukciji Vlade HNK u kojoj su izbačeni ministri HDZ 1990 te stanju u Mostaru koji je još uvijek bez izbora i zakonodavne vlasti. 

Nedavno su ministri HDZ-a 1990 izbačeni iz vlasti. Vi ste bili protiv rekonstrukcije vlade tri mjeseca pred izbore. Šta se tu zbilo?     

Na žalost pravu istinu oko toga šta se dešavalo u pozadini oko rekonstrukcije Vlade HNK možemo saznati jedino o direktnih učesnika, koji do dana današnjeg nisu ponudili niti jedan konkretan politički argument u smislu obrazloženja. Činjenice jeste da je SDP bio protiv rekonstrukcije 4 mjeseca prije izbora, jer je demokratski zrelo dopustiti da  građani odluče na izborima ko treba da ostane, a ko da napusti vladu. Međutim, smjene su se desile, skupljeno je 20 ruka na najblaže rečeno čudan i netransparentan način.  Tako da danas imamo situaciju da je nova parlamentarna većina SBB HDZ SDA dio SBiH i HSP omogućila da HDZ ima sam pola Vlade, te raspolaže pred izbore dodatno resursima ministarstva boraca i saobraćaja.

Netransparentno i trgovački do pola vlade i sredstava ministarstva boraca i saobraćaja u izbornoj kampanji

Nikad nam neće biti jasno zašto su SBB, SDA i dio SBiH isporučili HDZ-u pola Vlade i šta je cijena tako neodgovornog poteza? Mi u SDP-u smo od početka imali vrlo jasnu i odgovornu poziciju, te smo i 24 sata nakon smjena sazvali kantonalni odbor gdje smo konstatovali kako za nas sporazum o koaliciji više ne postoji i da očekujemo od nove većine da dostave imena i za pozicije SDP-ovih ministarstava.  Očigledno je da i 10 dana nakon smjena nemamo imena, što pokazuje da nova većina ima namjeru izvaninstitucionalno dogovarati i provoditi aranžmane dogovorene ispod stola, a ne javno preuzeti odgovornost. Međutim i ovo je sasvim dovoljno da građani jasno vide o kakvim političkim subjektima se radi i kakav im je model političkog djelovanja. Netransparentno, neodgovorno i isključivo trgovački! U ovom momentu još ne znamo kakav je rezultat famoznih odluka o bolnicama koje su bile potpuno bespotrebno predmet trgovine za rekonstrukciju, ali po našim saznanjima o toga neće biti ništa.

Tekući mandat je prvi put kako su ministri SDP-a učestvovali u vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Izmučeni 20-godišnjim propadanjem, građani su imali visoka očekivanja. Kakvo ste stanje zatekli i kako ocjenjujete rad vaših ministara u Vladi?

Mi u SDP-u se nikada nećemo niti želimo pravdati stanjem koje smo preuzeli. Činjenica jeste da ni u najgorima snovima čovjek nije mogao pomisliti da preuzima tako teško stanje i zapuštene resore u smislu zakonskih riješenja. Svakom ozbiljnom je jasno da na izbore izlazite sa namjerom da pobijedite i preuzmete odgovornost kako bi ste mijenjali stvari.  Stanje ni danas nije onako kakvo bih volio, ali smo i pored silnih problema sa javnim prihodima uspjeli racionalnim i odgovornim pristupom u resoru finansija sačuvati sistem stabilnim uz redovne isplate budžetskim korisnicima plus osigurati budžetsku pomoć bolnicama, što nije bio slučaj u drugim kantonima.

U okviru resora privrede smo nezaposlenost prepoznali kao ključni problem i sve što radimo ima za cilj stvoriti što bolji poslovni ambijent za investicije i nova radna mjesta. Usvojili smo prvi put strategiju razvoja MSP, kreirali konkurencijsko vijeće, radimo na upisnoj politici u skladu sa zahtjevima privrede, poboljšali smo inspekcijski nadzor, kreirali novi ambijent u okviru oblasti koncesija i intenzivirali saradnju sa lokalnim zajednicama. Na žalost činjenica je da Mostar kao ekonomski centar Hercegovine zbog političkih problema i nepostojanja gradskog vijeća značajno usložnjava investicionu klimu Hercegovine, te samim tim i  ekonomsko stanje u Hercegovini. Također izuzetno je važno naglasiti da smo kreirali ambijent i usvojili sve odluke koje obavezuju Agenciju na objavu svih privatizacijskih i koncesijskih ugovora, kako bi se konačno otvorio proces utvrđivanja odgovornih za višedecenijsku pljačku i unesrećivanje desetine hiljada radnika našeg Kantona.

Ministarstvo pravde je projektnom saradnjom omogućilo izgradnju potpuno nove zgrade suda, zakonskim prijedlozima omogućilo rad za opšte dobro, besplatnu pravnu pomoć, te niz drugih zakona koji imaju za cilj konačno definisati prava korisnika budžeta kako bi se zaustavile tužbe koje godinama opterećuju kanton.

Početak popravki nakon 20 godina devastacije

Građani su ti koji na kraju daju konačnu ocjenu u politici, ali želim istaknuti kako sam više nego siguran da nakon 4 mandata tj. 20 godina vladanja drugih političkih subjekata, SDP u ovom svom prvom mandatu u HNK ostavlja iza sebe značajan dio odrađenog posla i mnogo urednije stanje nego što je zatekao.

Lokalnih izbora ni ove godine neće biti u Mostaru. Prvi zamjenik Visokog predstavnika Tamir Wasser nedavno je pohvalio Vaš trud u pronalaženju rješenja za Mostar poručivši da su svi kao Aner Žuljević i SDP bilo bi bolje za Mostar. Šta je mislio pri tome? Ko su po Vama glavni kočničari i s kakvim posljedicama se Mostar suočava sad, ali i u narednom periodu?

Nije korektno da ja tumačim šta je gosp. Wasser mislio u svojoj izjavi kada je spominjao mene lično i SDP, ali činjenica jeste da je u više svojih intervjua medijima vrlo jasno dijagnosticirao stanje i krivce u gradu Mostaru. Ono što mogu za potpunom odgovornošću reći u ovom momentu jeste da je SDP u procesu oko Mostara pokazao najveći nivo posvećenosti  u traženju riješenja u interesu građana. Na žalost potvrdilo se sve što smo rekli prije gotovo godinu i po dana. HDZ i SDA nisu nikada bili za ozbiljno mijenjanje stanja u Mostaru jer je svakom jasno da ovakav neracionalni paralelni sistem upravljanja sa dva fiktivna grada njima savršeno odgovara. Svjesni su da im je dovoljno ne raditi ništa nego samo proizvoditi iracionalne strahove da se ostave vječno u pozicijama moći, a međunarodna zajednica je potvrdila da nemaju nikakav skriveni plan čime su nas vječni partneri sve prepadali gotovo godinu dana.

HDZ i SDA nisu za ozbiljno mijenjanje stanja. Upravljanje s dva fiktivna grada im savršeno odgovara

Građani će se sigurno sjetiti da smo u vrijeme pregovora u OHR vrlo jasno rekli da SDA i HDZ igraju dogovorenu igru koja ima za cilj isključivo da ukradu vrijeme i da riješenja u Mostaru nema, a da pri tome kreiraju ambijent u kojem su i jedni i drugi heroji braneći nacionalne interese. Kreirali su bili gotovo pa šizofren ambijent, pa su jedni dolazili, a drugi nisu na pregovore u OHR. Međutim kad su na kraju došli do problema budžeta pokazali su kako je novac i jednim i drugim bazična smisao političkog djelovanja gdje se dogovore bez problema za 10 dana. Građane niko ništa nije pitao iako se radi o preko 50 miliona novca građana grada Mostara.

Da su i jedni i drugi pokazali entuzijazam oko traženja riješenja za održavanje izbora kao na procesu proglašenju budžeta mi bi već davno imali riješen problem u Mostaru. Jedno je sigurno da cijenu njihovog političkog cirkusa plačaju jedino građani grada Mostara živeći u gradu koji sa svojim resursima i novom politikom upravljanja u vrlo kratko vrijeme može izgledati potpuno drugačije nego danas.

Kako iznaći rješenje za Mostar? Šta nudi SDP?

Rješenje za Mostar se može iznaći isključivo u Mostaru i dijalogom lokalnih političkih subjekata. Na žalost nakon dvije godine se potvrdilo da i pored silnih lažnih optužbi jedino SDP istrajava da Mostar ne može biti dio bilo kakvog „većeg“ političkog paketa niti riješenja koje će biti kreirano u Sarajevu, Banja Luci ili bilo gdje drugo izvan Mostara. Mi smo posvećenost problemu Mostara pokazali činjenicom da smo prvi prezentovali riješenje za Mostar koje je bilo bazirano na odluci ustavnog suda o konstitutivnosti naroda i praktično bilo vrlo brzo provodivo kako bi građani Mostara imali izbore i izabrali vijeće koje će preuzeti odgovornost za riješavanje nagomilanih problema. Činjenica je da su HDZ i SDA odbili prijedlog SDP-a prije nego što su ga i vidjeli, a pri tome kao najodgovorniji za stanje u Mostaru nisu ponudili ništa osim stalnih međusobnih prepucavanja i patriotskih floskula.

Da nema snage SDP-a u parlamentima HDZ i SDA bi dovršili podjelu Mostara       

Danas je više nego jasno da SDA i HDZ imaju dogovor o podjeli Mostara za čiju realizaciju im treba promjena Ustava FBiH gdje im je jedina prepreka snaga SDP-a u parlamentima. Izjava gosp. Ćovića kako će riješenje za Mostar biti nakon opštih izbora ukazuje na to da vječni partneri čekaju rezultate novih izbora nadajući se da će imati rezultat koji će im osigurati dovršetak višedecenijskog projekta podijele Mostara. Na žalost moram ih razočarati i poručiti im da džaba čekaju izbore, neće više nikada imati dovoljno ruka da unesrećuju narod kako su to 20 godina radili, a kamoli da podijele Mostar. Mostar je BiH u malom, i zbog toga je uloga svakog dobronamjernog političara i patriote da istrajava na principima jedinstvenog Mostara u kojem ima dovoljno mjesta za svakog pojedinca bez obzira kako se zove. Građani Mostara svojim svakodnevnim životom godinama šalju vrlo jasne poruke da su miljama ispred politika podjela i da ih samo interesuje da Mostar postane ponovno privredni centar regije u kojem će kvalitet života u ekonomskom smislu biti bolji nego danas.

tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 15:41