Političari bez politike

Ivo Anić
Autor/ica 27.6.2016. u 09:26

Političari bez politike

U „Election Night Special“ skeču Monty Python*s Flying Circus, na balkonu Buckinghamske palače predstavljaju stranke koje bi ponudile treći put Velikoj Britaniji, stranke koje su svoje birače privukle porukama kako ni Konzervativci, a bogami ni Demokrati nemaju jasniji put od njih, te je, kako je naveo Terry Gilliam, inače član Monty Python družine, a za ovu priliku predsjednik stranke „Političari bez politike“ ovom napaćenom narodu dosta političara koji imaju jasne ciljeve i kako je, držeći mikrofon na balkonu, konstatirao, ovaj narod napokon spreman je za političare bez jasnih ciljeva.

Političare koji čak tvrde da i nisu političari, pokazujući na cirkuskog klauna koji je predsjednički kandidat njegove stranke „Političara bez politike.“ John Cleese u ulozi voditelja u svojoj emisiji „Midnight political special“ domaćin je dvojici istaknutih članova stranke koja sugerira Britancima da izaberu treći put i opciju u koju nisu uključene dvije najveće parlamentarne stranke, i tada nastaje smrtno ozbiljna debata između Grahama Chapmana (u ulozi podpredsjednika stranke Političari bez politike, njegovog kolege Michaela Palina i Johna Cleesea u ulozi voditelja.) Debata se razvila u tom smjeru da su čak i tadašnji gledatelji koji su pratili skeč uživo imali priliku uključiti se u prvi program nacionalne televizije koja je tu nevjerojatnu zajebanciju pratila, nećete vjerovati – uživo.

Nekolicina gledatelja složila se kako su dvije najveće parlamentarne stranke gurnule Britance stoljećima unazad i kako nemaju jasnu predodžbu za koju opciju bi trebalo glasati, jer su im povjerenje izigrali i jedni i drugi kroz period od deset godina kako se smjenjuju na vlasti. Da bi dobio na dramatičnosti, John Cleese izravno se u programu uključuje u lokalni cirkus iz kojeg je proizašla stranka „Političara bez politike“ i intervjuira slona koji na pitanje misli li da su Chapman i Palin dostojni kandidati koji će njihovu stranku odvesti u palament dobija niječan odgovor, kao što mu sugerira i čimpanza, koja drži da su kandidati zapravo šarlatani koje jako dobro poznaje, cirkuski managment koji nije u stanju da im osigura banane, a kamo li da ozbiljno sudjeluje u izvršnoj vlasti parlamenta jedne tako ozbiljne zemlje. Čimpanza je čak svojim sunarodnjacima, Englezima, putem krotitelja Magnusa koji razumije jezik čimpanza, poručio da dobro paze kakvim šarlatanima daju svoj glas razočarani u dvije opcije koje su desetljećima dominirale britanskim izbornim sustavom. Da bi potkrijepio tu činjenicu čimpanza Felix pokazao je svoju platnu listu koju Chapman i Palin nikada nisu ispoštovali već su mu na račun slali – banane.

U bizarnu raspravu u studiju napokon su se uključili i sami akteri parlamentarne stranke „Političari bez politike“ koji su u kutiji sa otvorima za zrak koja je išla iz ruke u ruku pokušali objasniti cilj i smisao svoje parlamentarne stranke. No tada se u studiju pojavila i stanovita James Walker koja je dobila 256 350 glasova Britanaca na osnovu svog šešira koji je imao izrazito ljubičastu nijansu. Astrolog gospodične Walker (koju je utjelovio neponovljivi Eric Idle) potvrdio je gledateljima da je njegova predsjednica upravo voljom birača ušla u parlament, pazite sad, izbornim programom kojem je okosnica bila priča kako je njena majka pakirala humanitarnu pomoć za vrijeme zračnih napada na Englesku od strane Trećeg Reicha.

Chapman i Palin istovremeno su izvukli neoborive dokaze kako je majka gospodične Walker zapravo šurovala sa nacistima kojima je godinama nosila cvijeće na grobove, a posebno pilotima Luftwaffe.

Gospodična Walker zgrozila se insinuacijama, ustvrdivši kako svako spominjanje antifašizma vuče prema fašizmu i kako su gospoda Chapman i Palin izvanredno uočili šansu da se uključe u prazan prostor treće opcije na britanskom parlamentarnom nebu koji je ostao upražnjen. Nadalje, gospodična Walker obrazložila je, navodeći i iskaz čimpanze Felixa, kako taj dvojac poprilično amaterski se namjerava ubaciti u visoku britansku politiku i kako taj dvojac, osim suludog programa, koji svojom formulacijom uistinu i zvuči suludo i predmet je ozbiljne rasprave kakvih psihijatara i psihologa, namjerava od Velike Britanije napraviti cirkus, što zapravo jedino i znaju jer su isključivo u tom poslu i segmentu već godinama. Na mrtvo ozbiljno pitanje Johna Cleesa nije li sve ovo jedan veliki cirkus, te da ga više zanima tema homoseksualnosti britanskih pilota, gospodična Walker se srušila u nesvijest, na što je krenuo skeč o pilotima RAF-a koji u svoje avione ulaze u ružičastim hulahopkama.

“Puno nas razmišlja slično. Mislim da smo svi umorni od SDP-a i HDZ-a i njihove bipolarnosti, malo jedan pa malo drugi pa onda na kraju ni jedan, ni drugi. Mislim, ne donose ništa dobroga. Tako da ću ja formirati ili listu ili stranku bez politike. Bavit ću se politikom bez politike, kazao je splitski gradonačelnik Johnu Cleeseu u najnovijem „Electric Night Specialu“ u kojem je ovaj mrtav – hladan pustio skeč sarajevske Top – Liste Nadrealista u kojoj Nele kao genijalni izumitelj predstavlja novi prototip političara kojim upravlja robot. Tip CK 2, za razliku od prve serije političara kojima je upravljao robot CK 1, mnogo je prilagodljiviji na novonastale društvene promjene i kako je ustvrdio Nele, genijalni izumitelj, mnogo manje troši. Branko Đurić – Đuro, alijas Memo u skeču upravo će „doćerat“ robota političara na što će John Cleese pozvati publiku da velikim aplauzom pozdravi spektakularni događaj. Kamera će u trenu pokazati lica Milana Bandića i Ive Baldasara koji će mahati zastavicama svoje stranke „Političari bez politike.“

Fabrika u Bugojnu je, kako je ustvrdio Nele, uložila maksimum snage i umijeća da ga naprave, i genijalni izumitelj nam je prikazao robota CK 2 koji može da bude upotrebljen i u socijalističkom savezu i u HDZ-u i u saboru, kao što ga možete upotrijebiti prilikom svakog otvaranja spomenika, bilo to Hrvatske Stranke Prava i HOS-a, bilo to otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu ili rahmetli Josipu Brozu – Titu, ili Prvom partizanskom odredu. Sve što treba da napravite je da ga uključite i kratko programirate, a program je glasovan i prilično jednostavan.

Memu (od milja CK 1) samo treba da usmjerite na programatorskoj konzoli gdje da krene, desno ili lijevo i samim tim, taj izniman doseg ljudske vrste političara će se kretati neovisno o vašim naknadnim komandama. Sve što trebate je da ga u datom momentu, kada je to, ovisno o prilikama politički, bez politike svrsishodno, usmjerite u pravom smjeru i CK 1 odradi bez problema sve ponuđene opcije, bile one proslave Dana antifašizma ili rođendan Eugena Dide Kvaternika. Slatki su ko bombone, ustvrdio je Nele Karajlić predstavljajući Johnu Cleeseu novu generaciju hrvatskih političara, političara bez politike, političara koji će, samo ako ih programirate izvanredno izvršiti svoju zadaću i prikloniti se bilo kojoj opciji, kao naravno treći put, kada dođe do preslagivanja i do konstitucije 76 zastupnika novog saziva Sabora RH.

Upravo će tada, ustvrdio je John Cleese vaš robot političar, vaša čimpanza zaboraviti svoj treći put s kojim je dobio glasove na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, i upravo će tada vaša čimpanza od svih vas koji ste glasali za nju napraviti Leteći Cirkus Monty Pythona. Tada će vaša čimpanza i vaš robot političar koalirati i sa crnim vragom, a vi ćete se lupiti šakom u čelo i upitati se koji mi je kurac bio da glasam upravo za takve cirkusante.

Ali jebiga morate tada biti spremni za poantu cijele priče i za završni dio skeča u kojem John Cleese upitno gleda u kameru i prepušta mikrofon Karlu Marxu koji se iznenada pojavljuje sa neba i guta voditelja, samozadovoljno se smijući. Upravo vi ste to tražili, političare bez politike i čimpanze.

Samo ne kažite da vas nismo upozorili. John Cleese i Nele Karajlić, još tamo 1988. godine

Ivo Anić
Autor/ica 27.6.2016. u 09:26