Adnan Žetica:Bajka

Autor/ica 5.11.2011. u 19:06

Adnan Žetica:Bajka

Iza sedam gora, preko sedam planina i mora, iza sedam pustinja bila jednom jedna država. U toj državi poljoprivrednici nisu morali planirati ljetni odmor u blokadi graničnih prijelaza, niti u besplatnoj podjeli svojih proizvoda iz protesta jer su besplatno dobijali usjeve i mehanizaciju za obradu svojih polja.

Iza sedam gora bila jednom jedna država u kojoj nije bilo humanitarnih brojeva za pomoć teško obeljelim  iz jednostavnog razloga jer je liječenje bilo besplatno kako u samoj državi tako i u inostranstvu za sve građane, Armin Ćehajić Batko nije imao posla  jer  je diktator plaćao sve troškove liječenja.

Iza sedam planina studenti nisu plaćali školarinu, nakon što bi  besplatno završili fakultet, diktator bi onima koji  odmah ne uspiju pronaći posao  davao prosječnu plaću do pronalaska posla u struci.

Iza sedam mora mladi bračni parovi nisu morali dizati stambene kredite jer su dobijali novac za kupovinu stana. Rodbina nije smjela davati novac novorođenim bebama jer bi to diktator uradio, svakoj bebi bi dao sedam hiljada dolara rođenjem, strašno. Kada bi dijete poraslo roditelj bi ga spremio u Granap s dvadest pfeninga on bi za to donio hljebove i mlijeko, čak bi i lizalicu sebi mogao kupiti. Hljeb je koštao pet pfeninga, grozno.

Iza sedam pustinja nije bilo računa za struju, ali je bilo struje, čak ni pustinje nisu bile pustinje, napravljeni su kanali kojim su navodnjavane. Vidite sve je bilo naopako.

Iza sedam gora, preko sedam planina i  mora, iza sedam pustinja bila jednom jedna mala država kojoj su mnoge moćne države bile dužne mnogo novca za crno zlato. U toj državi građanima je dosadila diktatura: besplatno liječenje, stan, studiranje, besplatan prvi automobil, pa su svrgnuli diktatora.

Nisu bili sretni kao mi jer nisu znali šta je to korporativna demokratija, svjetska banka i MMF, sve će dobiti, ujedno, a za uzvrat moraće, samo, otpisati dugove i zadužiti se.

Tagovi:
Autor/ica 5.11.2011. u 19:06